Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Keliaujame į Jungtinę Karalystę: 12 vietų, kuriose neapims dežavu jausmas

Kaskart, kai matau sąrašą vietų, kurias būtiniausiai reikia aplankyti, man iškyla vienas klausimas – pagal kokius kriterijus autorius sudarinėja juos? Kai prisėdau rašyti savo sąrašo, vėl iškilo tas pats klausimas – kaip išrinkti geriausias vietas, verčiausias aplankymo, keliaujant po Jungtinę Karalystę?
Batas
Batas / 123rf.com nuotr.

Tiesa ta, kad ten yra labai daug vietų, vertų dėmesio. Lygiai kaip tiesa ta, kad daug iš jų panašios viena į kitą ir keliaujant iš vieno gražaus ir įdomaus miestelio į kitą pamažu apima dežavu jausmas, kad matyta, būta, žinoma ir pažįstama. O juk toks sąrašas būtų visiškai bevertis!

Taigi, darau kiek kitaip. Imu didelį popieriaus lapą ir keliauju gerti kavos su gerąja tetule „Google“. Man ji patinka, nes daug žino ir visada noriai dalinasi žiniomis. O aš skubu viską žymėtis popieriaus lape. Pirmas dalykas, kuris krito į akis – nėra nė vienos vietos visoje didelėje šalyje, kurią bendru sutarimu visi paieškos rezultatai siūlytų aplankyti. Kiekviena paspausta nuoroda duoda vis naujus pasiūlymus. Bet iš 48 pasiūlymų, kuriuos duoda 10 skirtingų portalų (įskaitant ir „Lonely Planet“ bei „Trip Advisor“), 12 populiariausių išsirikiuoja taip:

Heligan com. nuotr./The Lost Gardens of Heligan
Heligan com. nuotr./The Lost Gardens of Heligan

1. Kornvalis (angl. Cornwall), Anglija. Grafystė pietvakarių Anglijoje išsiskiria lankytinų vietų gausa, kurių gana daug atskirais punktais nusėdo sąraše. Štai kelios iš jų: Eden project –  didžiausia pasaulyje orandžerija, kurioje galima rasti egzotinių augalų iš viso pasaulio. Erdvėje, kurioje laisvai tilptų net 35 futbolo stadionai, organizuojami ir įvairūs socialiniai bei gamtosauginiai projektai, taip vykdomos įvairios labdaros akcijos. Lizard Peninsula – vienas gražiausių Jungtinės Karalystės paplūdimių yra būtent šiame pusiasalyje, kuris dėl savo formos įgavo Driežo vardą. Lost Gardens of Heligan – Viktorijos laikų sodas, subtropinės džiunglės, romantiškos malonumų žemės bei laukinė gamta – pasirodo, viską galima rasti vienoje vietoje.

Ežerų kraštas – Lakeland.
Ežerų kraštas – Lakeland.

2. ­Ežerų kraštas (angl. Lake District), Anglija. Ežerų karštas (dažnai dar įvardinamas kaip Lakeland) – kalnuotas regionas Šiaurės Vakarų Anglijoje. 1951 metais gavęs nacionalinio parko statusą, Ežerų kraštas užima daugiau nei 2000 kvadratinių kilometrų, aukščiausia viršūnė – Scafell Pike (978 m). Šis parkas yra antras pagal dydį visoje Jungtinėje Karalystėje.  Parką verta aplankyti dėl nuostabių krioklių, siaurų keliukų kalvų viršūnėmis, žvilgančių ežerų.

A.Pliadžio nuotr./Apsilankymas Stounhendže
A.Pliadžio nuotr./Apsilankymas Stounhendže

3. Stounhendžas (angl. Stonehenge), Anglija. Neolito laikų statinys – viena svarbiausių priešistorinių vietų Europoje. 1986 metais ši archeologinė paslaptis buvo įtraukta ir į UNESCO sąrašą. Na, bet juk patys prisimenat šitą iš istorijos pamokų, tiesa?

4. Jorkas (angl. York), Anglija. Šio miesto svajonė – būti pripažintam UNESCO. Kai 2010 metais nepavyko pakliūti į šį sąrašą, miesto valdžia, nors labai nusivylė tokiu UNESCO sprendimu, nusprendė nenuleisti rankų. Šiuo metu Jorkas bando tapti UNESCO Creative Cities Network dalimi.  Ypatingo dėmesio verta Jorko katedra – viena gražiausių visame pasaulyje, taip pat autentiškas vikingų miestelis Jorvikas bei miesto įžymybių apžiūrėjimas plaukiant laivu Ouse upe.

Dorsetas
123rf.com nuotr./Dorsetas

5. Dorsetas (angl. Dorset), Anglija. Dabar pasižiūrime į nuotrauką viršuje ir nebeklausinėjame, kodėl verta važiuoti į Dorsetą. Jeigu vis dėlto kyla klausimų – žiūrim tol, kol nekils.

Jeigu jums vis tiek maža 2 mln. metų paplūdimio, vadinamo Juros periodo krantu, įtraukto į UNESCO dėl savo geologinių ypatumų, atskiro paminėjimo verta ir grafystės architektūra. Pavyzdžiui, Korfo pilies griuvėsiai ir juos supančios kalvos arba Sherborne Abatija.

123rf.com nuotr./Batas
123rf.com nuotr./Batas

6. Batas (angl. Bath), Anglija. Jeigu reikėtų šitą miestą apibūdinti vienu sakiniu – didelis, prašmatnus SPA. Nuo romėnų laikų užsilikęs ir vis dar atviras natūraliai trykštančiose karštosiose versmėse pamirkti norintiems lankytojams. Na, o išmirkus galima keliauti apsižvalgyti mieste ir miesto apylinkėse – pasidaryti pikniką viename iš parkų ar sodų, pasivažinėti safaryje tarp žirafų ir zebrų, pasižvalgyti Viktorijos paveikslų galerijoje, pasigrožėti miesto architektūra.

Norintys dar daugiau potyrių (lyg karštųjų versmių ir gyvūnijos vienoje vietoje būtų maža), gali susiplanuoti atostogas vieno iš daugybės čia vykstančių festivalių, koncertų ar renginių metu.

123rf.com nuotr./Edinburgas
123rf.com nuotr./Edinburgas

7. Edinburgas (Edinburgh), Škotija. Garbės žodis, čia gyveno slibinai ir drakonai! Iš pradžių gyveno taikiai, o tada susipyko ir pradėjo vieni į kitus ugnim alsuoti ir taip miesto bokštus ir bokštelius juodžiais apnešė, kad ir šiandien juodi stūgso.

Na gerai, gal tie slibinai su drakonais ten nekariavo. Ir mito tokio turbūt nėra… Bet nuvykus ir pakėlus akis į tamsuojančias bokštų ir bokštelių smailes, tikrai gali taip pasirodyti. Be to, net ir be ugnimi alsuojančių padarų, Škotijos sostinė tikrai turi ką parodyti – vien ant uolos pakibusi pilis ko verta! Nuo pilies po truputį besileidžiant žemyn Royal Mile vadinama gatve, kurią iš abiejų pusių supa mažytės krautuvės, aludės, kavinės ir šurmuliuojantys žmonės, pasigrožėję pakeliui esančia St Giles’ katedra, pasieksite ir karališkuosius rūmus. O greta rūmų – ir Artūro Sostu (Arthur’s Seat) vadinama kalva, kurią įveikusiems atsiveria puikus vaizdas į visą Edinburgą.

Snowdonia nacionalinis parkas
123rf.com nuotr./Snowdonia nacionalinis parkas siūlo daug  pažintinių maršrutų.

8. Snoudonas (angl. Snowdonia), Velsas.  Pirmasis nacionalinis parkas, įkurtas Velse. Įdomu tai, kad 70 proc. parko, kurio bendras plotas yra daugiau nei 2000 km., priklauso privatiems asmenims.

Aukščiausias taškas šiame parke – Snowdow, iškilus į 1,085 metrų aukštį. Ši viršukalnė puikiai pritaikyta kopimui, todėl dažniausiai pilna turistų, kas atima dalį kopimo žavesio. Tiesa, ne visi kalnai šiame parke turi smagius keliukus  į aukštumas. Pavyzdžiui, tam, kad pasiektumėte Tryfan viršukalnę reikės ne tik kojyčių, bet ir rankyčių. Ir tos rankytės turės turės tvirtai kabintis, nebent norit naujos atrakcijos – kūlverstuku  į pakalnę. Parką apžiūrėti galite pėsčiomis (kas šiek tiek užtruktų, atsižvelgiant į plotą) arba pasirinkę vieną iš apžvalginiu maršrutų traukinuku.

9. Hailandas (angl. Highlands), Škotija. Dalykai, kuriuos galima pamatyti ir padaryti Škotijos aukštumose, nusipelno atskirto straipsnio. Tai vietovė, kur stūkso aukščiausias Jungtinės Karalystės kalnas, trykšta gražiausi kriokliai, stūgso įstabiausios uolos, galima pamatyti šiaurės pašvaistę ir gyvena garsioji Loch Ness pabaisa. 

Braitonas
123rf.com nuotr./Braitonas

10. Braitonas (angl. Brighton), Anglija. Vienas didžiausių Anglijos kurortų. John Nash dėka pajūrio rūmai, priklausę princui Jurgiui IV, buvo perstatyti į vieną egzotiškiausių pastatų visoje Jungtinėje Karalystėje. Rūmų ekspozicijoje galima išvysti ir autentiškų baldų, padovanotų pačios Jos Didenybės Karalienės.

Be paviljono, Braitonas gali didžiuotis ir savo pajūriu bei jo atrakcijomis – pavyzdžiui, pasiplaukiojimu baidarėmis jūroje, parkais ir sodais (nebūtų Dž. Britanija, jeigu neturėtų parkų ir sodų!).

Yorkshire Dales nacionaliniame parke.
123rf.com nuotr./Yorkshire Dales nacionaliniame parke.

11. Yorkshire Dales, Anglija. Dar viena vietovė šiame sąraše, galinti pasigirti nuostabia gamta. Tiesa, jeigu kiti šio sąrašo nacionaliniai parkai garsėja savo kalvomis ir kalnais, paplūdimiais ir uolomis, Dales turi miškus, krioklius ir urvus. Šiame parke galima rasti ilgiausius urvus visoje Jungtinėje karalystėje. O urvuose – krioklių. Ir gal vieną kitą šikšnosparnį.

Adriano siena
123rf.com nuotr./Adriano siena

12. Adriano siena (angl. Hadrian Wall), Anglija. Akmens ir žemių įtvirtinimų siena, kuri tęsėsi nuo Šiaurės iki Airijos jūros, pastatyta senovės romėnų, 122–125 m. e. m. Ji buvo skirta gynybai nuo piktų genčių išpuolių iš Šiaurės. Adriano siena buvo labiausiai įtvirtinta Romos imperijos pasienio atkarpa.

Dabar pagal sienos liniją gausu turistams pritaikytų pasivaikšiojimo takų, gynybinių įtvirtinimų liekanų, muziejų ir, žinoma, nuostabių gamtovaizdžių į Britanijos kalvas.

P.S. Visuose iš minėtų parkų galima rasti žavingų britiškų namukų akmeninėmis sienomis ir apžėlusių vijokliais, tiltų tiltelių ar viadukų, per ten tekančias upes ir žilagalvį britą, pasakojantį vietos istoriją. Panašiai, kaip kiekvienam Lietuvos miestelyje ir bažnytkaimyje yra bažnytinė Stasė (Marytė ar Onutė), žinančios visus parapijos griekus. Jei nuklysite į Škotiją (ką, beje, labai rekomenduoju), dar rasite sijonuotą škotą neskustomis kojomis, traukiantį ausį rėžiančią melodiją dūdmaišiu. Ir daug kalvų, kurių šlaituose ganosi daug avių. Mes kartą ant kalvos pajūryje radome tris piktas karves, kurios iš padilbių dėbsojo į mus ir buvo baisiai nepatenkintos, kad mes ten šmirinėjam. 

Patarimais dalinasi Keliauninga.popo.lt 

Nori papildyti šį sąrašą? Pasidalink savo mintimis komentaruose!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius