Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionė į Pietų Ameriką: 10 išskirtinių gamtos kampelių

Pietų Amerika – kontrastų kupinas žemynas. Nuo stingdančių ledynų iki beribių dykumų. Nuo smaragdinio žalumo slėnių iki balto smėlio paplūdimių. Keliautojai į šiuos kraštus vyksta dėl skirtingų priežasčių: vieni – norėdami pajusti laisvės pojūtį gėrintis pasakiška gamta, kiti – pažinti senųjų civilizacijų kultūrą.
Atakama
Atakama / Shutterstock nuotr.

O kur dar salsos ritmai, energijos kupini miestai bei vieni iš gražiausių pasaulio paplūdimių. Visos Pietų Amerikos šalys – autentiškos ir unikalios. Šį kartą atrinkome tikrus šio žemyno perliukus – išskirtinio grožio gamtos kampelius.

Igvasu krioklys, Brazilija, Argentina

Shutterstock nuotr./Igvasu krioklys
Shutterstock nuotr./Igvasu krioklys

Igvasu krioklys – pasakiško grožio gamtos kūrinys, jungiantis Braziliją su Argentina.

Šį pavadinimą jam suteikė Guarani indėnai, mat šis žodis jų kalboje reiškia „didelį vandenį“. Krioklį sudaro net 275 protakos, kurių aukštis siekia iki 82 metrų. O visos krioklių sistemos ilgis netgi 2,7 kilometrai!

Vanduo, krentantis ant akmenų, sukelia daugybę purslų, o juose lūžtantys saulės spinduliai sukuria persipinančias vaivorykštes. Šis nepaprastas vaizdas ir kurtinantis vandens mūšos garsas – pritraukia galybę turistų iš viso pasaulio. Krioklį galima apžiūrėti tiek iš Brazilijos, tiek iš Argentinos pusės. Jei esate įspūdingų panoraminių vaizdų gerbėjas, siūlome Igvasu stebėti Brazilijos teritorijoje, na, o jei kvapą gniaužiantį vandens srautą norite pamatyti nuo krioklio viršūnės, jūsų kelionės kryptis – Argentina.

„Torres del Paine“ nacionalinis parkas, Čilė

Shutterstock nuotr./Torres del Paine
Shutterstock nuotr./Torres del Paine

Visada svajojote nuvykti į Čilę? Ši šalis iš tiesų verta dėmesio: turistams siūlomas saugumas, puiki paslaugų kokybė, o taip pat laukinės gamtos grožis, kontrastingas kraštovaizdis.

Viena iš labiausiai lankomų Čilės vietų – „Torres del Paine“ nacionalinis parkas. Kasmet jis pritraukia daugiau nei 150 tūkstančių lankytojų iš kurių net 60 proc. – užsieniečiai. Parko teritorijoje stūkso trys granito monolitai, sudarantys Painės Kordiljeros kalnų masyvą. Čia taip pat galima pasigrožėti ežerais, upe bei ledynais.

Sakoma, jog įsilieti į parko atmosferą geriausia, kai keliaujama pėsčiomis. Turistams šioje teritorijoje siūlomi net keli maršrutai, tad rekomenduojama iš anksto pasidomėti, kurie parko objektai domina labiausiai.

Atakamos dykuma, Čilė

Dar vienas pasakiškas gamtos kampelis esantis Čilėje – Atakamos dykuma. Tai sausiausia žemės vieta, dažnai įvardijama kaip Marso planetos analogas Žemėje. Šiame regione palyja vos kelis kartus per šimtmetį, mat sausus dykumos orus lemia jos geografinė padėtis ir Ramiojo vandenyno srovės. Vienintelis drėgmės šaltinis šioje vietovėje – rūkas, kuris vietinių gyventojų vadinimas kamančaku vardu ir gali laikytis tiek palei žemę, tiek iki 300 metrų aukščio!

Gyvybės šioje dykumoje nėra labai daug. Užtat joje glūdi didžiausi planetoje natrio salietros klodai, yra vario ir kitų mineralų kasyklos. Atakamos klimatas tinkamas astronominiams stebėjimas, joje veikia kelios observatorijos. Tad jei viena iš jūsų svajonių – pasijusti tarsi kitoje planetoje, rekomenduojame aplankyti Čilėje esančią Atakamos dykumą.

Anchelio krioklys, Venesuela

Shutterstock nuotr./Anchelo krioklys
Shutterstock nuotr./Anchelo krioklys

Ar kada nors susimąstėte, kuris krioklys yra aukščiausias visame pasaulyje? Jei ir neteko apie tai pagalvoti, tikriausiai jau iš pavadinimo susipratote, jog tai – Anchelio krioklys, esantis Venesuelos Bolivaro provincijoje. Jo aukštis net 979 metrai! Bet tai ne viskas. Šiam kriokliui priklauso dar vienas rekordas – aukščiausios nenutrūkstamos vandens kritimo pakopos rekordas. Viršuje vanduo nenutrūkstamai krenta vos 30 metrų, tačiau vėlesnis jo kritimas, net 820 metrų be jokio pertrūkio! Įdomu tai, jog krioklys pirmą kartą buvo aptiktas tik 1933 metais. Keliaudamas po Venesuelą jį netikėtai pamatė pilotas iš JAV – Jimmie Angel. Tuo metu jis tikrai nesuvokė, jog ką tik aptiko aukščiausia Žemėje krioklį.

Nors Anchelio krioklys yra labai nuošalioje vietovėje ir iki jo reikia skristi užsakomaisiais reisais, turistai čia tiesiog plūste plūsta. Dauguma jų tiesiog grožisi krioklio didybe, na, o ekstremalaus turizmo gerbėjai šoka parašiutu nuo uolos iškyšulio, esančio netoliese krioklio viršūnės. Kad ir kokią turizmo rūšį pasirinktumėte, neabejojame, jog Anchelio krioklys jus priblokš savo nepaprastu grožiu!

Perito Moreno ledynas, Argentina

Shutterstock nuotr./Perito Moreno ledynas
Shutterstock nuotr./Perito Moreno ledynas

Galime drąsiai teigti, jog Perito Moreno ledynas, esantis Argentinoje, Patagonijos Anduose – vienas iš įspūdingiausių pasaulyje. Jis užimta net 250 kvadratinių kilometrų plotą. Šis ledynas, vienas iš trijų nesitraukiančių Patagonijos ledynų. Jis leidžiasi į Archentino ežerą ir suformuoja natūralią užtvanką, skiriančią ežerą. Įdomu tai, jog kas keturis-penkis metus įvyksta ledyno griūtys, o šio stulbinančio reginio atvyksta stebėti turistai iš viso pasaulio. Dėmesį traukia ne tik su milžiniška jėga ir trenksmu atskylantys ledo luitai, tačiau taip pat ir didžiuliai ledkalniai, plūduriuojantys vandenyje. Stingdantis reginys.

Kilotoa vulkaninė kaldera, Ekvadoras

Shutterstock nuotr./Kilotoa
Shutterstock nuotr./Kilotoa

Nors Ekvadoras, Pietų Amerikos kontekste, – gana nedidelė valstybė, jos teritorijoje telpa neįtikėtina gamtovaizdžių ir kultūrų įvairovė. Atrodo, šioje šalyje yra po trupinėlį visko, kas taip žavi žemyno keliautojus. Vienas iš nuostabių gamtos kampelių – Kilotoa. Tai – vulkaninė kaldera, arba kitaip – plati, stačiašlaitė dauba ugnikalnio viršūnėje, kurioje telkšo 250 metrų gylio vulkaninis ežeras.

Kilotoa kaldera susidarė maždaug prieš 800 metų, įvykus smarkiam ugnikalnio išsiveržimui. Šiandien ežerą galima apeiti siauru vinguriuojančiu taku, o šis žygis trunka apie 4-5 valandas. Tokia kelionė iš tiesų verta dėmesio! Nenustebkite, jei jos metu išvysite besiganančią lama ar asiliuką su nešuliu. Neįkainuojama patirtis.

Ujūnio druskožemis, Bolivija

Shutterstock nuotr./Ujūnio druskožemis
Shutterstock nuotr./Ujūnio druskožemis

Labiausiai turistų lankoma vieta paslaptingoje Bolivijoje – Ujūnio druskožemis. Jei visada svajojote atsidurti erdvėje, primenančioje fantastinį filmą, įsirašykite Ujūnio druskožemį į būtinų aplankyti vietų sąrašą! 3650 metrų aukštyje esančios vietos plotas siekia net 11 tūkstančių kvadratinių kilometrų. Kadaise čia būta milžiniško ežero, kuriam išdžiuvus susidarė du nauji ežerai bei liko du pagrindiniai druskožemiai. Apskaičiuota, jog kasmet Ujūnio teritorijoje iškasama apie 25 tūkstančiai tonų druskos! Ar galite įsivaizduoti tokį kiekį druskos? Sunkiai, tiesa?

Kaip jau minėjome, turistų šioje vietovėje netrūksta. Jiems siūloma puiki atrakcija – galimybė nakvoti viešbutyje iš druskos. Garantuotai, tai viena iš įdomiausių vietovių Pietų Amerikoje.

Galapagų salos, Ekvadoras

Shutterstock nuotr./Galapagų salos
Shutterstock nuotr./Galapagų salos

Rojus žemėje. Taip, neretai vadinamos įspūdingo grožio Galapagų salos, priklausančios Ekvadorui. Nors salos nuo žemyno nutolusios net apie 1000 kilometrų atstumu, į jas plūsta turistai iš viso pasaulio. Salyną sudaro 16 didesnių ir daug miniatiūrinių salų, tačiau tik keturiose iš jų gyvena žmonės.

Salose gausu ypatingai retos augalijos ir gyvūnijos. Čia gyvena net 22 roplių, 6 žinduolių, 58 paukščių rūšys. Nors Galapagai netoli pusiaujo, čia yra net ruonių ir pingvinų! Pietinėse Galapagų salose gausu kaktusų, o kopiant į kalnus pamažu keičiasi augalija: nuo amžinai žaliuojančių miškų iki pievų ir paparčių. Be abejo, iš Lietuvos šias salas pasiekti ganėtinai sudėtinga, tačiau jei tik turite galimybę, rekomenduojama bent kartą gyvenimą savo atostogas praleisti Galapaguose.

„Cano crystales“ upė, Kolumbija

Shutterstock nuotr./„Cano Crystales“ krioklys
Shutterstock nuotr./„Cano Crystales“ krioklys

Gražiausia pasaulio upe tituluojama Cano crystales teka aistringoje Kolumbijoje. Klausiate, kuo ši upė tokia ypatinga? Visus metus upės vanduo įprastos, žalsvai rusvos, spalvos. Tačiau, kartą per metus, lietingojo ir sausojo periodo sandūroje, ji nusidažo visomis vaivorykštės spalvomis! Upės dugne gausu įvairių dumblių, kurie reaguodami į saulės šviesą bei atitinkamą vandens kiekį, sukuria nepaprastą vaizdinį! Raudona, oranžinė, geltona, žalia, mėlyna, violetinė...Pasakiškas reginys!

Taironos nacionalinis parkas, Kolumbija

Shutterstock nuotr./Taironos nacionalinis parkas
Shutterstock nuotr./Taironos nacionalinis parkas

Dar viena Kolumbijos vieta, kurią drąsiai įtraukiame į žavingiausių Pietų Amerikos gamtos kampelių sąrašą – Taironos nacionalinis parkas. Tai vietovė, kuri patiks tiems, kurie dievina jūrą, idilišką pakrantę, žavingus paplūdimius.

Karibų jūros pakrantėje įkurtas nacionalinis parkas žavi didžiuliais akmenimis, šmirinėjančiais žvėreliais, smalsiomis papūgomis. Dangaus žydrumo jūros vanduo, netoliese esančios džiunglės ir ramybė. Ši vieta dar nėra gausiai lankoma turistų, todėl jei norite suderinti egzotinės kelionės potyrius, o tuo pačiu pabėgti nuo rutinos ir šurmulio, Taironos nacionalinis parkas – kaip tik jums.

Egzotinių kelionių į Pietų Ameriką specialistai – kelioniuakademija.lt

TAIP PAT ŽIŪRĖKITE:

VIDEO: Įspūdinga Ujūnio druskos lyguma Bolivijoje vilioja ne tik turistus, bet ir pramonę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius