Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kelionės, ryškesnės už kitas: įspūdingieji Venecijos, Nicos ir citrinų karnavalai

Neabejingi kelionių dvasiai ir nuotykiams visada sakys, kad nesvarbu, kur keliauti – svarbu keliauti. Iš dalies, galima sutikti. Tačiau dažnas kelionių entuziastas, spėjęs jau truputį paragauti pasaulio, ima ieškoti ko nors netikėto, neįprasto, itin ryškaus. Galbūt mažiau tradicinės, savitą prieskonį turinčios kelionės. Apsilankymas kaukėtame, itin puošniame Venecijos ar neapsakomo ryškumo citrinų festivalyje neabejotinai galėtų tapti būtent tuo „cinkeliu“.
Citrinų Festivalis Prancūzijoje
Citrinų Festivalis Prancūzijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Svetingoji Venecija

Aplankyti gražiausiu ne tik Europos bet ir pasaulio miestu tituluojamą Veneciją – kiekvieno ne tik prisiekusio, bet ir pradedančio keliautojo garbės reikalas. „Adrijos karalienė“, „Miestas ant vandens“, „Turistų sostinė“, „Skęstantis miestas“, „Architektūros lobynas“, „Romantikų miestas“ – ir tai tik mažytė dalis keliautojų sugalvotų Venecijos pavadinimų.

Jau kuo kuo, bet turistų gausa vienas garsiausių Italijos miestų skųstis tikrai negali, jų per metus čia suguža daugiau nei 15 mln. Didingumu ir elegancija keliautojus pakeri Šv. Morkaus aikštė, Venecijos katedra, Kampanilė bei Dožų rūmai – be šių itin garsių objektų, Venecija yra neįsivaizduojama.

123rf.com/Turistų numylėta Venecija
123rf.com/Turistų numylėta Venecija

Neįmanoma abejingai praeiti ir pro Didįjį Venecijos kanalą, vingiuojantį po miestą 4 kilometrus ir meniškai įsikomponuojantį į bendrą miesto paveikslą. Nors šis kanalas garsiausias, jis toli gražu ne vienintelis šiame įspūdingame mieste. Veneciją skersai išilgai „raižo“ daugiau nei 150 kanalų, kuriais plaukioja turistų ir vietinių prisodintos juodos rankų darbo valtelės-gondolos. Pastarosios taip pat laikomos viena iš Venecijos vizitinių kortelių.

Bet tai dar ne visas šio nuostabaus miesto turtas – skaičiuojama, kad Venecija gali pasigirti turinti net 117 salų, kurias jungia 409 vienas už kitą gražesni ir įspūdingesni tiltai. Vienas žymiausiųjų ir labiausiai keliauninkų lankomų – Rialto tiltas. Nereikėtų pamiršti, kad, nepaisant to, jog dauguma Venecijos gatvių yra „vandeninės“, salose yra per 3 tūkstančius didesnių, mažesnių, vos praeinamų, jaukių ir labai autentiškų gatvelių. O kur dar jose įsitaisiusios parduotuvėlės ir kavinukės, kuriose prisėdus taip smagu pajusti itališko gyvenimo skonį.

Aplankyti šį miestą, aišku, galima bet kuriuo metų laiku. Neabejotinai nuotykių ir įspūdžių netrūks, tačiau, lankantis jame sausio gale ar vasario pradžioje, galima nušauti dar vieną zuikį – išvysti garsųjį Venecijos karnavalą.

Miestas, virstantis didele teatro aikšte

Venecijos karnavalas – tai ryškiausia ir spalvingiausia italų metų šventė, kuria pasigrožėti ir prie kurios prisijungti skuba daugybė atvykėlių iš įvairių pasaulio šalių. Mat didžioji dalis turistų, norinčių aplankyti pasakišką miestą, planus dėlioja taip, kad nepraleistų šio išskirtinio reginio.

Kelioms dienoms Venecija virsta gyvu teatru po atviru dangumi. Ryškiomis kaukėmis ir originaliausiais kostiumais pasipuošę miestiečiai ir svečiai šurmuliuoja miesto aikštėse, gatvelėse, kavinėse, mažose krautuvėlėse ir netgi gondolose. Skaičiuojama, kad kasmet į Venecijos karnavalą atvyksta daugiau nei 30 tūkst. itin smagiai nusiteikusių ir pašėlti pasirengusių žmonių.

Atmosfera, kurią sukuria Venecija šio karnavalo metu – sunkiai nusakoma žodžiais. Jautiesi, lyg būtum spektaklyje, filme arba sapne. Šio spektaklio kūrėjai – minia pačius įvairiausius personažus įkūnijančių žmonių, pasislėpusių po ištaigingais drabužiais, ryškiaspalvėmis kaukėmis, perteikiančiomis linksmas, pašėlusias, niūrias, rimtas ar svajingas nuotaikas.

123rf.com/Venecijos karnavalas
123rf.com/Venecijos karnavalas

Karnavalo nuotaika Veneciją apima taip smarkiai, kad šventės dalimi tampa kiekvienas, tuo metu esantis mieste – nusišypsojęs vienam iš kaukėtų linksmuolių ir sustojęs pažiūrėti trumpo teatrališko pasirodymo tiesiog gatvės viduryje.

Ryškioji Prancūzija

Nusiteikusius šurmulingam poilsiui netradiciniu renginiu vilioja ir Prancūzija. Nicos karnavalas su ryškiaspalviu citrinų festivaliu keliautojų laukia nuo vasario pabaigos iki pirmųjų kovo dienų. Pirmiausia, Viduržemio jūros pakrantėje įsitaisiusi Nica pati savaime verta išskirtinio keliautojų dėmesio. Tai – penktas pagal dydį Prancūzijos miestas, o geriausiai žinomas kaip Žydrosios pakrantės – Prancūzijos Rivjeros – pažiba.

Toks įvairialypis, kad sunku patikėti. Nicoje gausu senuosius laikus menančių architektūrinių statinių, miestas tiesiog alsuoja didingos praeities istorijos dvasia. Tačiau puikiai čia įsilieja ir modernūs pastatai bei jaukių, šiuolaikiškų kavinių, parduotuvių ir naktinių klubų gausa. Nica puikiai pasirengusi priimti ir ramaus poilsio su kultūriniais bei meniniais akcentais gerbėjus, ir mėgstančius pasinerti į trankų, aktyvų, kupiną pramogų bei adrenalino miesto gyvenimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nicos karnavalas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nicos karnavalas

Bene daugiausia ir vienų, ir kitų dėmesio sulaukia pagrindinė Nicos gatvė, vadinama Promenade de Anglais. Promenada vingiuoja palei jūrą, o iš kitos pusės įsikūrę daugybę kavinukių, restoranų ir jaukių parduotuvėlių. Ypač malonu pasivaikščioti promenada vakare, kai ją romantiškai apšviečia miesto šviesa, iš vienos pusės girdi jūros ošimą, o iš kitos – gyvos Nicos šurmulį.

Savaime aišku, vienas iš prioritetų turėtų būti ir Nicos senamiestis – architektūros šedevrai, senuosius laikus menantys pastatai ir tradicinio maisto, kurio primygtinai rekomenduojama paragauti, užeigėlės. Galiausiai, nereikėtų pamiršti ir to, kuo Nica garsėja visame pasaulyje – gražiomis pakrantėmis. Net jei atvyksite ne pačiu sezonu, pasivaikščioti ir pasigrožėti jomis patartina.

Nors lankytinų objektų ir atrakcijų Nicoje per akis, vis dėlto, atvykus čia žiemos ir pavasario sandūroje, visas dėmesys kreipiamas į didingąjį karnavalą. Vieni svarbiausių jo akcentų – Gėlių ir Šviesų paradai. Muzika, orkestrais ir šokėjais lydima eisena tikrai nepalieka abejingų – tiek gėlių žiedų vargu ar esate matę kur kitur.

O įdomiausia čia tai, kad svarbiausi Nicos karnavalo eksponatai – iš gėlių pagaminti gyvūnai, filmų herojai ir įvairiausi personažai. Visą šį reginį vakare vainikuoja įspūdingas šviesų paradas, kuriame eksponuojami originalūs rankomis tapyti šviestuvai, o visą susirinkusią žiūrovų minią linksmina galybė persirengėlių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Citrinų Festivalis Prancūzijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Citrinų Festivalis Prancūzijoje

Citrininis akcentas

Jei beprotiško Nicos katilo negana, vienu ypu galima aplankyti dar vieną, ne ką mažiau ypatingą renginį – citrinų festivalį Monake. Nuo 1928 metų rengiamas festivalis gali pasigirti ne tik savo ilgaamžiškumu, bet neabejotinai ir ryškumu. Būtent čia kasmet suformuojama daugybė skulptūrų iš apelsinų ir citrinų, kurių panaudojama per 120 tonų. Kiekvienais metais festivalis turi tam tikrą temą, kurią turi atitikti skaniosios skulptūros – pavyzdžiui, Disney'aus personažai, kuri nors šalis ar muzikos stilius.

Be pagrindinių ryškių geltonų ir oranžinių akcentų, šis turi ir karnavalams įprastų, tačiau taip pat labai įdomių bruožų – daugybę atrakcijų, akrobatų pasirodymų, mugių ir pagrindinę dalyvių eiseną. Šis festivalis malonus ne tik akiai, bet ir skrandžiui, nes paragausite tokių patiekalų iš citrusinių vaisių, kurių net nesapnavote. Kitokių kelionių prieskonių ieškotojams šis kiek rūgštelėjęs, bet itin malonus akcentas – pats tas.

Daugiau informacijos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius