Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 08 18 /16:48

Kelionių organizatoriai sunkiai supranta valdžios sprendimus – Latvija ir Estija leidžia daugiau

Lietuvai plečiant šalių, iš kurių grįžus būtina saviizoliuotis, sąrašą ir į jį įtraukus Graikiją, suduotas didelis smūgis turizmo agentūroms, sako Lietuvos turizmo asociacijos vadovė. Ji atkreipia dėmesį, kad kitų Baltijos šalių poilsiautojai gali skirsti į Tunisą, o estai – ir į Kiprą.
Santorinas
Santorinas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Smūgis turizmo verslui

„Po pandemijos Graikijos salos buvo kone vienintelė kryptis, į kurią kelionių organizatoriai vykdė skrydžius. Šios krypties uždarymas – didelis smūgis turizmo sektoriaus įmonėms“, – BNS sakė Milda Plepytė.

Jos teigimu, naktiniai valstybės institucijų sprendimai lėmė neįvykusias suplanuotas atostogas daliai keliautojų, taip pat jų perkėlimo bei kompensavimo kaštus organizatoriams.

„Ypač sudėtinga priimti ir suprasti gana keistus valstybinių institucijų komunikacijos sprendimus, kuomet visos turizmo industrijos likimas bei 13 tūkstančių keliautojų patogumo bei saugumo klausimas yra iškomunikuojamas vėlai vakare, per žiniasklaidos kanalus be jokio atskiro pranešimo kelionių organizatoriams ar asocijuotoms struktūroms“, – sakė M.Plepytė.

Nuo antradienio grįžus iš Airijos, Danijos, Graikijos, Jungtinės Karalystės ir Nepalo privaloma dviem savaitėms saviizoliuotis – šios šalys pirmadienio vakarą įtrauktos į koronaviruso paveiktų šalių sąrašą. Visą jį rasite čia: Atnaujintas paveiktų šalių sąrašas: įtrauktos dar 5 naujos valstybės

„Novaturas“ ir „Tez Tour“ kelionių į Graikiją neatšauks

Šiuo metu Graikijos salose ilsisi apie 570 „Novaturo“ ir apie 500 „Tez Tour“ keliautojų. Be to, abi bendrovės teigia, kad iki sezono pabaigos jų keliones į Graikiją yra suplanavę maždaug po 6 tūkst. žmonių.

Įmonių teigimu, kol Užsienio reikalų ministerijos rekomendacija dėl kelionių į Graikiją nėra sugriežtinta, jos neprivalo atšaukti kelionių, tačiau žada suteikti galimybę turistams atidėti jas ateičiai ar pasikeisti kryptį.

„Keliautojų saugumas ir patogumas yra mūsų pagrindinis prioritetas, todėl jei „Novaturo“ keliautojai po naktinio spendimo nuspręs keisti jau suplanuotos kelionės planus, rekomenduosime ją atidėti ateičiai arba keisti į Sicilijos salą bei Kalabrijos kryptis – jas planuojame pradėti artimiausiu metu“, – sakė „Novaturo“ vadovė Audronė Keinytė.

„Stebime užsienio šalių COVID-19 sergamumo rodiklius, vertiname situaciją konkrečiuose šalių regionuose ir matome, kad kai kuriose jų sergamumo rodikliai maži, nedidėja“, – teigė „Tez Tour“ viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

„Tez Tour“ nuo rugsėjo planuoja keliones į Italijos Sicilijos, Sardinijos salas ir žemyninį Italijos kurortą Kalabriją.

Latviai ir estai leidžia daugiau

Turizmo asociacijos Sveikatos bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijų praėjusią savaitę paprašė leisti keliones į saugius autonominius Europos regionus, o saugias valstybių salas vertinti atskirai, tačiau ministro Aurelijaus Verygos teigimu, salos sąraše nėra atskirtos, nes dėl to nepavyko susitarti su Latvija ir Estija.

Pasak M.Plepytės, saugių salų atskyrimas būtų ypač svarbus užtikrinant turizmo įmonių veiklą, be to, ji abejoja dėl trijų valstybių bendro sutarimo, nes Baltijos šalys ir dabar leidžia keliones į skirtingas valstybes.

Latvijos ir Estijos organizatoriai gali skraidinti į Tunisą, Estija leidžia keliones į Kiprą, – sakė M.Plepytė.

„Autonominių regionų vertinimo klausimas keliamas nuo rugpjūčio pradžios, visuomet pažymėta, jog tai privalo būti bendras Lietuvos, Latvijos ir Estijos nutarimas ir valstybės privalo priimti bendrus nutarimus, tačiau jau daugiau nei mėnuo Lietuvoje nėra patvirtintas trečiųjų valstybių sąrašas, kurį kas pora savaičių peržiūri ir atnaujina Europos Taryba“, – sakė M.Plepytė.

Jos teigimu, tiek Latvija, tiek Estija šį valstybių sąrašą yra patvirtinusios, todėl jų kelionių organizatoriai jau kurį laiką gali skraidinti į Tunisą, tuo metu Lietuvos keliautojams ši kryptis uždaryta. Estija leidžia keliones į Kiprą, kuris lietuviams taip pat uždarytas.

A.Veryga antradienį LRT radijui teigė, kad prašymą dėl atskirų regionų vertinimo girdi, bet dėl to nepavyko susitarti su latviais ir estais. „Iš tiesų buvome susitikę su kelionių organizatoriais ir tikrai suprantam ir verslo norą ir, matyt, žmonių norą pakeliauti, išskirti regionus ir salas.

Mūsų epidemiologai pradėjo kalbėti su Baltijos šalių ekspertais, nes, kaip žinote, Baltijos šalys derinasi savo pozicijas, mes stengiamės vieningai priiminėti sprendimus šiuo klausimu ir, deja, bet tos nuomonės tikrai labai išsiskiria.

Nes vienu atveju mes keliam klausimą apie salas, kitos šalys kelia klausimą, o kodėl tik salos – galbūt tada tokioms didelėms šalims kaip, pavyzdžiui, Vokietija, kur yra žemės, tai gal tada žemes išskirti?“, – antradienio ryte kalbėjo ministras.

Gyventojai raginami patys stebėti kitų šalių sergamumą

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) antradienį dar kartą paragino atsakingai planuotis keliones, nes epidemiologinė situacija pasaulyje nuolat keičiasi.

„Rekomenduojama vadovautis ne tik kartą per savaitę SAM skelbiamais koronavirusinės infekcijos (Covid-19 ligos) paveiktų šalių sąrašais, bet ir savarankiškai nuolat stebėti sergamumo pokyčių tendencijas pasaulyje. Tokią galimybę suteikia Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) internetinė platforma, kur skelbiama informacija apie 14 dienų sergamumą ES šalyse“, – rašoma pranešime spaudai.

Nuoroda į ECDC tinklalapį: https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

Duomenys šioje platformoje atnaujinami kiekvieną dieną. Tai reiškia, kad žmogus, planuodamas kelionę, gali iš anksto stebėti situaciją ir remdamasis ja priimti sprendimus. ECDC puslapyje galima rasti ir kitos aktualios informacijos apie koronaviruso pandemiją Europoje. Puslapio informacija teikiama anglų kalba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius