Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kelionių pramonė atrado pamaldžiuosius musulmonus: kas tie halal turistai?

Kartu su finansine gerove ateina noras keliauti. Tai tinka, kalbant apie turistus iš musulmoniškų kraštų, taip pat islamą išpažįstančių tautų poilsiautojus, gyvenančius Europoje – Vokietijoje, Prancūzijoje, Belgijoje ir kitur. Turizmo sektorius šią išskirtinę keliautojų grupę atrado tik dabar ir vis aktyviau ruošia specialiai jai skirtus pasiūlymus, vadinamus halal kelionėmis. Kokios jos?
Islamiškasis turizmas kasmet auga – vis daugiau musulmonų šeimų keliauja
Islamiškasis turizmas kasmet auga – vis daugiau musulmonų šeimų keliauja / 123rf.com nuotr.

Kaip rašo Nwzonline.de, viešbučio kambarys, kuriame būtų Koranas, taip pat – maldos kilimėlis ir kryptis į Meką – tai būtini dalykai daugumai keliaujančių musulmonų. Tokių turistų skaičius auga – vadinamų halal kelionių poreikis didėja. Tačiau kol kas net ir nemaža dalis islamą išpažįstančių turistų nežino, kad yra būtent jiems skirtos kelionės.

123rf.com nuotr./Halal ženklas
123rf.com nuotr./Halal ženklas

„Terminas halal gali būti naudojamas ne tik tuomet, kai apibūdiname keliones, bet ir muziką, mitybą. Paprastai kalbant, halal kelionės yra tokios kelionės, kurios organizuojamos vadovaujantis islamo taisyklėmis, t.y. religijos normomis“, – sako Erfurto universiteto mokslininkas Syed Furrukh Zad Ali Shah, kuris tyrinėja halal terminą ir jo panaudojimą.

Halal kelionėse galioja specialūs reikalavimai viešbučių ar kitų nakvynės vietų virtuvei. Pavyzdžiui, joje negali būti patiekalų iš kiaulienos ir jos produktų.

Kadangi tai padaryti gana sudėtinga, kai kurie viešbučiai islamą išpažįstantiems svečiams siūlo specialų meniu ir jame esančius patiekalus užsako iš arabiškų restoranų. Pavyzdžiui, Berlyne esantis viešbutis „Adlon Kempinski“ religingiems svečiams iš musulmoniškų kraštų patiekia maistą iš netoliese esančio arabiško restorano.

123rf.com nuotr./Halal turistams skirtas maistas – be kiaulienos ir jos produktų
123rf.com nuotr./Halal turistams skirtas maistas – be kiaulienos ir jos produktų

Be maisto yra ir kitų dalykų, kurių savo viešnagės metu pageidauja musulmonai. Iš mini barų turi būti išimti alkoholiniai gėrimai, taip pat kambaryje turi būti Koranas, maldos kilimėlis, o kai kada – ir kompasas, padedantis nustatyti Mekos kryptį – į ją atsisukę meldžiasi visi islamo išpažinėjai. Tiesa, kompaso pageidauja tikrai ne visi – didžioji dalis tam tikslui naudoja savo išmaniuosius įrenginius.

Šiuos dalykus lengvai įgyvendina bet kuris viešbutis. Tačiau tie viešbučiai, kurie specializuojasi halal kelionėse, t.y. kuriuose nuolat vieši daug turistų iš islamą išpažįstančių šalių, laikosi griežtesnių reikalavimų. Juose paprastai apskritai nėra vartojamas alkoholis, taip pat būna įrengta maldai skirta patalpa, kurioje numatytas atskiras laikas (arba vieta) melstis vyrams ir moterims. Kaip žinia, bendroje erdvėje musulmonai vyrai ir moterys melstis negali.

Vida Press nuotr./Maldos kambarys viešbutyje
Vida Press nuotr./Maldos kambarys viešbutyje

Tas pats ir su baseinais: „Baseinai, SPA ir sveikatingumo procedūros turi būti atliekamos atskirai vyrams ir moterims. Jei ne, moterys turi vilkėti Burkini maudymosi kostiumėlius, o vyrai maudymosi glaudes, dengiančias kelius“, – teigia halal keliones organizuojančios įmonės atstovas.

123rf.com nuotr./Moteris su burkini viešbučio baseine
123rf.com nuotr./Moteris su burkini maudosi viešbučio baseine

Kada musulmonai pradėjo daugiau keliauti? Tyrėjas S.Shah teigia, jog tai prasidėjo 1990 metais, kai arabų kraštuose gyvenantys musulmonai „atrado“ naftą ir jų gyvenimo kokybė smarkiai pagerėjo. Dauguma šių dienų keliaujančių musulmonų yra kilę iš Persijos įlankos, Turkijos, Irano, Pakistano, Malaizijos, Indonezijos. Taip pat daug keliauja ir musulmonai, gyvenantys Europoje – Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje ir Prancūzijoje.

Agentūros „Crescent Rating“ duomenimis, populiariausios kelionių kryptys tarp musulmonų poilsiautojų yra Malaizija, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Turkija. Pastaroji šalis patraukliausia tiems, kurie nori atostogų paplūdimyje. Antalija yra draugiškiausias kurortas halal turistams.

123rf.com nuotr./Musulmonų turistų šeima Malaizijoje
123rf.com nuotr./Musulmonų turistų šeima Malaizijoje

Įdomu tai, kad pačios „nedraugiškiausios“ šalys musulmonams turistams yra Singapūras, Tailandas ir Didžioji Britanija.

Užsisakyti halal viešbučius musulmonai gali kelionių agentūrose arba internetu. Puslapyje Halalbooking.com šiuo metu yra 300 tokių viešbučių. Visi jie detaliai aprašyti. Svarbiausia žinia – ar ši vieta „halal draugiška“, nurodyta.

Kai kurie turizmo ekspertai tikina, jog viešbučiai, siekiantys išskirtinumo, sąmoningai pabrėžia, jog juose laukiami halal turistai.

Keliaujantys musulmonai atsakingai renkasi ne tik viešbučius, bet ir skrydžių bendroves. Musulmoniškų šalių įmonės, tokios kaip „Qatar Airways“, nurodo, jog visas lėktuve esantis meniu pritaikytas islamo taisyklėms. Kitos oro bendrovės leidžia halal turistams užsisakyti specialių patiekalų.

Tai, kad keliaujančių musulmonų skaičius auga, nurodo ir oro bendrovės, ir viešbučiai. Tačiau halal turistams skirtus viešbučius ir jiems pritaikytas paslaugas mėgsta ne tik religingi musulmonai. Juos dažnai renkasi ir šeimos, kurioms patinka ramybė bei alkoholio nevartojimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius