Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Klaipėdoje tropikų atmosferą kuria ne tik karštis – ar matėte jos drugelius?

Ši vasara Lietuvoje – bene tinkamiausias laikas pajusti ne tik tikrą tropikų karštį, bet ir susipažinti su čia persikėlusiais mažaisiais džiunglių gyventojais. Smiltynėje, Klaipėdoje, išvysti galite ne tik kultūrinių ir istorinių objektų, kvapą gniaužiančių peizažų, aktyviai praleisti laiką paplūdimiuose bei kitose rekreacinėse erdvėse, tačiau čia slepiasi ir tikras tropikų žavesys – Smiltynės drugelių namai, rašoma pranešime spaudai.
Kallima inachus – Indijos ąžuolo lapų drugiai
Kallima inachus – Indijos ąžuolo lapų drugiai / Smiltynės drugelių namų nuotr.

Visų šeimos narių dėmesį šiuose drugelių namuose patrauks egzotiniai, savo spalvomis pakerintys tropiniai drugiai, įprastai gyvenantys visiškai kitokiomis klimato sąlygomis. Išvysite vėžlių, žuvų ir spalvingų, linksmų čiulbuonėlių – dagilių, papūgų. Kviečiame iš arčiau pažinti drugio gyvenimo ciklą, kuris ne ką mažiau turtingas spalvų, įvairovės – kaip ir pačių drugelių sparnai.

Smiltynės drugelių namuose šiuo metu daugiausiai drugių-pelėdų, kurie priklauso Caligo drugių šeimai. Žodis „caligo“ reiškia „tamsa“, taigi ir aktyviausi šie drugiai vakaro metu. Įprastai, nenutūpę pailsėti, jie nuskrenda labai mažus atstumus – vos kelis metrus. Dėl šios priežasties drugiai-pelėdos – lengvos aukos juos medžiojantiesiems. Šie drugiai žymūs dėl ypatingų savo sparnų raštų, kurie primena pelėdos akis. Suskleistame sparne galima įžiūrėti net ir gyvatės galvos imitaciją. Ar tai – ne puikus būdas atbaidyti priešą?

Įprastomis klimato sąlygomis šiuos drugius galima rasti Vidurio ir Pietų Amerikos atogrąžų miškuose. Jie – sąlyginai dideli: išskleidę sparnus gali būti nuo 6 iki 20 cm dydžio. Smiltynės tropinių drugelių namuose galite išvysti dviejų skirtingų rūšių drugius-pelėdas, kurie skiriasi sparnų atspalviais.

Drugiai-pelėdos
Drugiai-pelėdos

Vienas mylimiausių mūsų lankytojų drugių – Mėlynasis Morfas, atkeliavęs iš tolimosios Kosta Rikos. Tai – taip pat vienas spalvingiausių drugelių namų gyventojų.

Mėlynasis morfas
Mėlynasis morfas

Didysis Atlaso drugys gali didžiuotis savo sparnų dydžiu – išskleistų jų plotis siekia net nuo 16 iki 32 cm! Šis drugys gyvena vos 10 dienų, nes išsiritęs iš lėliukės naujos energijos nebeįgauna – Atlaso drugys neturi burnos, kurios pagalba galėtų maitintis. Kiti Smiltynėje apsistoję tropiniai drugiai gyvena iki mėnesio, džiaugdamiesi vaisių sultimis ir skirtingų gėlių nektarais.

Didysis Atlaso drugys
Didysis Atlaso drugys

Kallima inachus (kitaip dar vadinami oranžiniais arba Indijos ąžuolo lapais, mirusiais lapais) – puikūs maskavimosi meistrai, o kita drugių rūšis – Parthenos sylvia – gali išvystyti iki 20-40 km / val. greitį!

Smiltynės drugelių namuose išvysite dar daugiau drugių – jų vienoje vietoje daugiau nei 15 rūšių.

Neįprastas bei įdomus ir pačių drugelių namų dizainas. Jis ne tik viduje slepia tropikų grožį, bet patraukliai atrodo ir iš išorės – kupolo forma primena pusmėnulį.

Papilio lowi patelė ir patinas
Papilio lowi patelė ir patinas

Vasaros gėlių žiedai, tropiniai augalai, spalvų nestokojantys egzotiniai drugiai, spalvingi paukščiai, vėžliai ir žuvelės – visa tai laukia Jūsų Smiltynės drugelių namuose!

Smiltynės drugelių namai įsikūrę šalia Smiltynės lankytojų centro (Smiltynės g. 11, Klaipėda). Persikėlus keltu Senojoje perkėloje, pasukti į dešinę (atstumas – apie 200 m).

Parthenos sylvia
Parthenos sylvia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius