Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klaipėdos universiteto „Migrantas“ – sukrečianti kelionė laiku

Valandai atitrūkti nuo savo kasdienybės, nusikelti į praeitį ir pajusti kito žmogaus rūpesčius. Dažnai sukrečiančius, o Ukrainos karo fone dar labiau. Klaipėdos universiteto komanda, sukūrusi patyriminę ekskursiją „Migrantas“ po senąsias Klaipėdos kareivines, kur dabar veikia alma mater, nenujautė, kad pasaulis per metus, kai imta ruoštis programai, taip pasikeis.
Klaipėdos universiteto komanda paruošė naują patyriminę ekskursiją – „Migrantai“, nukelsiančią laiku į praeitį.
Klaipėdos universiteto komanda paruošė naują patyriminę ekskursiją – „Migrantai“, nukelsiančią laiku į praeitį. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Vilhelmas Paliukaitis. 34-erių Klaipėdos krašto advokatas, mėgęs kavą ir Mozartą. 1945-aisiais iš karo siaubiamo miesto bėgęs į Gdynę. Tokio migranto dosjė ir lagaminas atsitiktinai pateko į rankas. Advokato gyvenimas susiklostė tragiškai: jis, jo žmona ir šešiametė dukra žuvo laivo „Vilhelm Gustloff“ katastrofoje. Septynis kartus daugiau aukų nei po „Titaniko“ nelaimės pareikalavusi nelaimė vadinama visų laikų didžiausia laivo katastrofa. Žuvo apie 10 tūkst. keleivių, kurių trečdalis – vaikai. Visi jie – migrantai, bandę apsisaugoti nuo karo siaubo.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos universiteto komanda pasiūlė naują maršrutą – „Migrantas“.
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos universiteto komanda pasiūlė naują maršrutą – „Migrantas“.

Malu senoviniame lagamine rastą kavą ir galvoju apie istorijos ratą.
„Migranto“ patyriminėje ekskursijoje visiems dalyviams tenka jaukintis naujus amplua: kareivinių Klaipėdoje statytojų, migrantų, ieškojusių čia sotesnės duonos, po karo likusių ir aplinkinių terorizuojamų vokiečių, tremtinių, vilko vaikų bei sovietmečiu atkurti miesto atvykusių darbininkų.

Visa ši istorija pasakojama per senųjų Klaipėdos kareivinių, kur dabar veikia universitetas, istoriją.

Per pirmąją „Migranto“ ekskursiją dalis dalyvių jautriai išgyveno pasakojimą ir neslėpė ašarų.

Ruošė metus

Interaktyvią garso, muzikos ir istorinio pasakojimo ekskursiją „Migrantas“, atveriančią senųjų kareivinių istoriją ir XX a. migracijų priežastis, Klaipėdos universiteto komanda ruošė metus.

Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto (BRIAI) mokslo darbuotojos dr. Raimondos Nabažaitės teigimu, renkantis istorinius siužetus buvo sunku įsivaizduoti, kaip pasikeis pasaulis ir kad projektas „Migrantas“ atrodys itin aktualus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius