Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokius daiktus būtina pasiimti plaukiant baidare?

Patys svarbiausi daiktai plaukiant baidare, žinoma, yra baidarė ir irklas. Šiuo metu Lietuvos baidarių nuomos centruose dominuoja kokybiškos ir vakarietiškos presuoto polietileno, plastikinės, karkasinės, pripučiamos ar medinės baidarės, atitinkančios Europos Sąjungos reikalavimus. Tačiau prieš ruošiantis į išvyką baidarėmis patariama pasidomėti, kokio gamintojo baidarės bus suteiktos.
Plaukimas baidare
Plaukimas baidare / 123rf.com nuotr.

Šiame tekste ir video reportaže apžvelgiami reikalingiausi daiktai, kurie baidarių išvyką palengvins ir padarys dar labiau įsimintiną.

Naudingi patarimai – iš trejus metus daugiau nei 1200 km Lietuvos upėmis baidare plaukusio ekspedicijos „Baidarė upėje“ vadovo Edgaro Vaškaičio.

Gelbėjimosi liemenė

Saugumas pirmoje vietoje! Tokiu šūkiu turėtų vadovautis kiekvienas baidarininkas. Nors daugelis Lietuvos upių nėra itin gilios, tačiau jose taip pat apstu vietų, kuriose tyko pavojai. Svarbu, kad gelbėjimosi liemenės būtų sertifikuotos ir galėtų atlikti tą funkciją, kuriai yra skirtos.

Hermetinis maišas

Baidarių nuomos centrai hermetinius maišus dažniausiai siūlo už papildomą kainą. Nesvarbu, ar baidarėje esate naujokas, ar patyręs irkluotojas, hermetinis maišas pravers visuomet. Šių maišų tūris matuojamas litrais, o kokio litražo maišo reikės, priklauso tik nuo jūsų asmeninių poreikių. Didžiausias šių maišų privalumas, kad net apvirtus baidarei, daiktai, esantys juose liks sausi.

Pirštinės

Intensyviau irkluojant be pirštinių atsiranda nuospaudų tikimybė. Dažniausiai nutrinamos rankų vietos – tarp nykščio ir delno, delno viršuje prie pirštų. Norint išvengti nuospaudų, rekomenduojama mūvėti pirštines, taip pat jautresnes delnų vietas užklijuoti vandeniui atspariais pleistrais. Irklavimui puikiai tinka sportinės pirštinės be pirštų.

 „Active Trips“ nuotr./Ekspedicijos „Baidarė upėje“ dalyviai
„Active Trips“ nuotr./Ekspedicijos „Baidarė upėje“ dalyviai

Batai

Lietuvos upių dugnas dažnai būna dumblėtas, akmenuotas, jame gali būti kriauklių, kitų aštrių daiktų. Dėl šios priežasties irkluoti baidarę basomis nėra gera idėja. Baidarėje netinka atviro tipo avalynė, kaip įsispiriamos šlepetės, nes dėl srovės ar dumblo upės dugne jos gali greitai prasmegti. Geriausiai tinka speciali vandeniui atspari avalynė, geriausia – guminiu padu, arba uždari sportiniai bateliai.

Kepurė

Visiškai nesvarbu ar debesuota, ar diena giedra, kepurė – vienas svarbiausių atributų leidžiant laiką baidarėje. Vanduo puikiai atspindi saulės spindulius, plaukiant baidare upėje mažiau jaučiamas vėjo poveikis, todėl atsiranda perkaitimo rizika. Kaitrią dieną kepurė apsaugo veidą nuo įdegio, saulės spiginimo ir saulės smūgio.

„Active Trips“ nuotr./Plaukimas baidarėmis
„Active Trips“ nuotr./Plaukimas baidarėmis

Atsarginių drabužių komplektas

Lietuvos orai permainingi, todėl visuomet pravers šiltesni drabužiai, lietpaltis, taip pat atsarginių drabužių komplektas, jei netyčia tektų sušlapti. Sušlapus net ir šilčiausią dieną nuolatinė drėgmė galiausiai pradeda erzinti, todėl sausi drabužiai bus tikras išsigelbėjimas ir komfortas.

Hermetinis maišelis mobiliesiems telefonams

Nors buvimas gamtoje dažniausiai reiškia atsiribojimą nuo visų technologijų, tačiau dažnas jau nebeįsivaizduoja savo dienos be mobilaus telefono. Saugiai įdėtas į neperšlampamą hermetinį maišelį ir pakabintas ant kaklo mobilusis telefonas bus daug saugesnis nei kišenėje ar padėtas baidarėje. Specialus maišelis ne tik apsaugo nuo drėgmės, bet ir leidžia pilnavertiškai naudotis telefonu jo neišimant.

Neopreniniai kostiumai

Plaukimas baidarėmis Lietuvoje dažnai įsivaizduojamas tik šiltuoju metų laiku, tačiau klimato sąlygos tai leidžia daryti praktiškai visus metus. Natūralu, kad norint maloniai praleisti laiką baidarėje šaltuoju metų laiku būtina speciali apranga. Geriausias pasirinkimas – neopreninio kostiumo komplektas (kostiumas, batai, pirštinės, vėjui atspari striukė). Šie kostiumai būna įvairių tipų ir storių, tačiau ekspedicijos dalyvių patirtis rodo, kad irkluojant vėlyvą pavasarį ar rudenį Lietuvoje pakanka 5 mm storio kostiumo.

Kirvis, virvė

Jei planuojate stovyklauti, kirvis bus nepamainomas įrankis baidarėje. Ilgesnė virvė padės tuo atveju, jei reikės gelbėti kitą baidarę arba upėje bus daug užvartų. Pasitaiko, kad pavojingose upės vietose baidarę įmanoma persinešti tik krantu, arba pertempti per užvartas. Baidarės įprastai sveria daugiau nei 30 kg ir, jei nebėra jėgų jas pernešti, virvė stipriai palengvina kliūties įveikimą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kirvis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kirvis

Pripučiama pagalvėlė

Pripučiama pagalvėlė tapo ekspedicijos „Baidarė upėje“ atradimu, ypač tomis dienomis, kai tekdavo irkluoti ilgus nuotolius. Ilgą laiką sėdint baidarėje jaučiama drėgmė, taip pat darosi nepatogu sėdėti. Truputį pripūtus pripučiamą pagalvėlę ir pasidėjus ją po užpakaliu, ilgi kilometrai baidare nebeatrodė tokie varginantys.

Žinoma, į išvyką baidarėmis negalima pamiršti pasiimti geriamo vandens, užkandžių ir kitų pagal asmeninius poreikius reikalingų daiktų. Apie daiktus, reikalingus baidarėje ir žemiau esančiame videoreportaže.

Per trejus ekspedicijos „Baidarė upėje“ metus jos dalyviai suprato, kad pasiirstymą baidarėmis palengvina ir malonų jausmą po plaukimų lemia smulkmenos ir specifiniai, bet itin reikalingi daiktai baidarėje. Sukaupta patirtis ir patarimai pateikiami videoreportaže. Daugiau informacijos apie ekspediciją „Baidarė upėje“ – www.baidareupeje.lt

VIDEO: Reikalingiausi daiktai, kurie baidarių išvyką palengvins ir padarys dar labiau įsimintiną

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius