Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

L.DiCaprio išgarsintas paplūdimys po 3 metų bus vėl atidarytas: kaip jis atrodo dabar?

Tai paplūdimys, kuris yra bene geriausiai atpažįstamas visame pasaulyje. Tačiau Leonardo DiCaprio išgarsintas Maya Bay paplūdimys tapo ir savo populiarumo auka. Plūstantys turistai ėmė taip kenkti gamtai, kad paplūdimys trejus metus buvo laikomas visiškai uždarytas visuomenei. Pagaliau rengiamasi jį atverti.
Danny Boyle'o filmo „Paplūdimys“ (2000 m.) ir Maya Bay paplūdimys 2021 m.
Danny Boyle'o filmo „Paplūdimys“ (2000 m.) ir Maya Bay paplūdimys 2021 m. / Stop kadras/ Tailando nacionalinių parkų, laukinių gyvūnų ir augalų apsaugos departamento (DNP) nuotr.

Idiliška įlanka išpopuliarėjo visame pasaulyje, kai čia buvo filmuota dalis Danny Boyle'o filmo „Paplūdimys“ (2000 m.) su po „Titaniko“ išgarsėjusiu Leonardu DiCaprio. Po filmo keliautojai pradėjo masiškai čia traukti, kad pamatytų tą utopiją, kurią filme surado L.DiCaprio herojus.

VIDEO: The Beach Scene from the movie The Beach - Maya Bay, Thailand

Tačiau ši vieta greitai nebeatrodė panaši į tą pasakišką rojų. Kasdien čia lankėsi maždaug po 5 tūkst. žmonių, kurie laiveliais atplaukdavo iš populiariausių Tailando kurortų Krabi ir Puketo. Žinoma, tokie skaičiai žmonių neišvengiamai pradėjo kenkti aplinkai.

Galiausiai 2018 m. Tailando valdžia paskelbė, kad gelbėdama gamtą ji uždraudžia lankyti paplūdimį keturis mėnesius. Vėliau draudimas buvo vis tęsiamas – į šį nuostabaus grožio gamtos kampelį eiliniai žmonės negali patekti iki šiol.

Bet norintiems savo akimis išvysti Maya Bay paplūdimį jau yra gerų žinių. Paskelbta, kad žymioji vieta vėl bus atverta turistams 2022 m. sausio mėnesį – praėjus daugiau nei trejiems metams po uždarymo.

Ypatingo grožio paplūdimys yra Ko Phi Phi saloje Andamanų jūroje, netoli turistų pamėgtų kurortų, kurie jau priima turistus. Viliamasi, kad po Tailando ekonomikai itin skaudaus 18 mėnesių trukusio užsidarymo nuo keliautojų vėl atvertas Maya Bay paplūdimys taps puikiu masalu turistams sugrįžti.

Visgi nors paplūdimys ir bus atvertas, lankymasis jame nebebus toks, kaip 2018 m. Tailando aplinkosaugos ministerija paskelbė, kad bus ribojamas kasdienis turistų skaičius. To imtasi dėl to, kad masinis turizmas ir vėl nepadarytų žalos koralams.

Kaip skelbia CNN, vienu metu prie paplūdimio galės prisišvartuoti tik 8 valtys. Paplūdimį bus galima lankyti tik nuo 10 iki 16 val., o per valandą bus įleidžiama ne daugiau nei 300 turistų.

 Tailando nacionalinių parkų, laukinių gyvūnų ir augalų apsaugos departamento (DNP) nuotr./Maya Bay paplūdimys 2021 m. pabaigoje
Tailando nacionalinių parkų, laukinių gyvūnų ir augalų apsaugos departamento (DNP) nuotr./Maya Bay paplūdimys 2021 m. pabaigoje

Nors paplūdimio uždarymą Tailando valdžia vadino būtinu siekiant apsaugoti gamtą, tačiau turizmo sektorius yra išliejęs daug kritikos – esą dėl to netekta daug pajamų.

Iki pandemijos turizmas sudarė 12–20 proc. Tailando bendrojo vidaus produkto (BVP).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius