-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lankotės Tenerifėje? Jums „ranka pasiekiamas“ ir Marokas: skrydžių kainos – vos 20 eurų

Prieš beveik metus laiko „Ryanair“ paleido naujus pigius skrydžius iš Maroko kurortinio miesto Agadyro į lietuvių pamėgtą Tenerifę. Sunku patikėti, bet į Maroką šios Ispanijos salos gyventojai gali dažnai atskristi vos už 20 eurų ir čia mėgautis egzotiška Šiaurės Afrikos šalies kultūra, maistu ir gamta.
Marokas
Marokas / Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr.

Daugiau apie Maroką skaitykite tinklaraštyje Blondinė Maroke

Išties dažnai pavyzdžiu Tenerifėje gyvenantiems lietuviams už sugebėjimą šioje mažoje saloje sukurti savo šalies bendruomenę, organizuoti bendras veiklas ir susitikimus. Ir dar labiau sunku patikėti, kaip arti Tenerifė yra nuo Maroko – du kontinentus skiria 1,5 val. skrydis. Toks mažas atstumas, o toks didelis kultūrinis skirtumas ir egzotikos dozė.

Ispaniškas Marokas – istorija

Ispanų protektoratas Maroke – Ispanijos valdyta teritorija Maroko šiaurinėje dalyje (1912–1956 m.), buvo viena iš trijų Ispanijos kolonijų Afrikoje. Ispanijai tuo metu valdė Maroko šiaurę, kurios administracinis centras buvo Tetuanas. Ispanijai tuo metu priklausė ir Vakarų Sachara, tuo metu vadinta Ispanijos Sachara, bei Sidi Ifnio miesto teritorija, kurios abi vėliau atkovotos Maroko armijos.

Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Maroko šiaurėje yra labai ryškių Ispanijos palikimo pėdsakų
Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Maroko šiaurėje yra labai ryškių Ispanijos palikimo pėdsakų

Įdomus faktas, kad iki šiol Maroko Šiaurėje esantys Seutos ir Meliljos miestai vis dar priklauso Ispanijai. Į šiuos miestus marokiečiai gali patekti tik su viza, ten galioja ispaniški įstatymai, mokesčiai ir kainos.

Tad Ispanijos įtaka Maroke tikrai jaučiame, šalies šiaurėje daugelis gyventojų vis dar puikiai kalba ispaniškai (ypač Tetuane, kurio gyventojai į Seutą gali patekti be vizų, ir Tanžere). Aš pati dažnai į Seutą važiuodavau pigiau apsipirkti, pavyzdžiui, tie patys drabužiai Maroko „Zara“ parduotuvėje kainuoja dukart brangiau nei Seutos „Zara“.

Tuo pačiu metu, kaip ir Ispanijos, Maroke egzistavo ir Prancūzų protektoratas, kuris užėmė beveik visą šalies teritoriją, todėl Prancūzijos įtaka Maroke iki šiol stipriai jaučiamas, prancūzų kalba iki šiol yra administracinė Maroko kalba.

Į Maroką atvyksta ir daug turistų iš Ispanijos, dauguma persikelia keltu į Tanžerą / Seutą iš Tarifos ar kitų Ispanijos uostų. Ypač paranku Malagos ir aplinkinių miestų mėgėjams – mes ne kartą su draugais mašina iš Marakešo į Malagą nuvažiuodavome per apie 12 val.

Pigūs skrydžiai

Kaip jau minėjau, prieš metus „Ryanair“ paleido tiesioginį skrydį Tenerifė (pietų oro uostas)–Agadyras. Dukart per savaitę, pirmadieniais ir penktadieniais, vykdomi skrydžiai dažnai stebina savo neįtikėtinai žemomis kainomis – kai kada bilietus galima įsigyti ir vos už 20 eurų.

Saugumas

Dažniausiai užduodamas man klausimas – „Ar saugu keliauti į Maroką?“. Iki šiol ši šalis daugeliui asocijuojasi arba su Afrika ir jos ligomis, skurdu, arba su arabų šalimis ir terorizmu, nesaugumu.

Man Marokas jau seniai neasocijuojasi su Afrika (tokia, kokią mes įsivaizduojame Afriką). Marokas yra palyginti vakarietiška, moderni šalis, šalyje buvęs Prancūzijos ir Ispanijos proletariatas paliko nemažai pėdsakų.

Žinoma, skurdo Maroke daug, bet tuo pačiu labai daug ir gerai gyvenančių žmonių, nustebtumėte pamatę, kaip atrodo sostinė Rabatas – toks pat modernus miestas, kaip Vilnius. Maroke gyvena daug užsieniečių, gerai išvystytas turizmas.

Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Marokas
Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Marokas

Marokiečiai labai gerbia turistus, nes jie yra vienas pagrindinių pragyvenimo šaltinių. Žinoma, kaip ir visame pasaulyje, vyksta vagystės, sukčiavimai, reikia būti sąmoningiems ir atsargiems.

Kalbant dėl terorizmo – Maroke tokių dalykų nėra. Niekas užsieniečių negrobia, šalis tikrai saugi, o visos šios kalbos ir mitai, susiję su, deja, musulmoniškų šalių ir kultūrų maišymu, garsiuosius istorijos terorizmo aktus suabsoliutinant visoms musulmonų šalims. Aš turbūt saugiau jaučiuosi gyvendama Maroke nei JAV ar Europoje, kur nuolat vyksta susišaudymai, ir kitos tragedijos.

Ką nuveikti Maroke per 4 dienas?

Dauguma Tenerifės gyventojų į Maroką atskrenda trumpam, kad ir ilgesniam savaitgaliui. Atskridus į Agadyrą penktadienio rytą, o atgal grįžtant pirmadienio vakare, gaunasi keturios pilnos dienos egzotikos.

Ar galima pilnai pažinti Maroką per tokį trumpą laiką? Tikrai ne. Visuomet savo keliautojams rekomenduoju čia pabūti bent 10 dienų. Tačiau 4 dienos gali būti puikus trumpas įvadas, kurio metu siūlau labai nesiplėšyti ir lėtai pabūti keliuose miestuose.

Atskridus į Agadyrą, siūlau ten neužsibūti ir keliauti tiesiai į šalia esantį šarmingą žvejų kaimelį Tagazutą. Į Tagazutą susirenka kitokie keliautojai – jiems neaktualūs standartiniai viskas įskaičiuota paketai, jie nebijo iššūkių ir yra truputį romantikai. Jiems patinka stebėti, kaip žvejai iš jūros parvelka savo valtis, patinka vakare išlįsti į vietinius restoranus, kuriuose visi jaukiai ragauja šviežią žuvį.

Jei norisi daugiau veiksmo, keliaukite į už 3 val. kelio (nuostabaus grožio kelias palei Atlanto vandenyną ir kalnus) esantį autentišką pajūrio miestą As Suvairą. Sunku net paaiškinti, kuo šis miestas jau daugybę metų traukia autentikos, ramybės ir meno pasiilgusius keliautojus. Sakoma, kad tai dėl As Suvairoje gyvenančių dvasių, kurios kiekvieną savaip privers įsimylėti šį mažą miestą.

Paskutinę dieną verta praleisti Marakeše ir skrydžiui namo keliauti atgal į Agadyrą.

Magiškasis Marakešas

Kitas variantas tiems, kuriems vandenyno bei paplūdimių gana ir Tenerifėje – keliauti tiesiai į Marakešą ir pavažinėti aplink esančiomis vietovėmis.

Apie Marakešą patys marokiečiai turi skirtingas nuomones: dauguma jo nekenčia, o ten gyvenantys neįsivaizduoja savęs kitur. Marakešas yra nemėgstamas dėl alinančių vasaros karščių, kuomet termometro stulpelis pakyla iki 45 laipsnių karščio, chaotiško gatvių gyvenimo ir priekabių prekiautojų.

Apie Marakešą patys marokiečiai turi skirtingas nuomones: dauguma jo nekenčia, o ten gyvenantys neįsivaizduoja savęs kitur.

Tačiau man Marakešas – tobulas miestas, kuriame gyvenimas verda ištisą parą. Marakeše rasi visa, ko geidžia širdis: ir europietiškų barų, restoranų, prekybos centrų, ir egzotiškų pilvo šokių ar tradicinių amatų.

Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Marokas
Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Marokas

Ką veikti aplink Marakešą? Jei esate kalnų mylėtojas, privalote aplankyti Imlilio kaimą, nuo Marakešo nutolusį apie 60 km. Imlilio kaimas išgarsėjo dėl savo strateginės padėties – jis įsikūręs aukščiausio Šiaurės Afrikoje kalno Tubkalio (4167 m) papėdėje. Ten galite pasivaikščioti savarankiškai arba su mano nuostabiu gidu ir jo pikniku gamtoje, arba ten net praleisti naktį.

Norinčius pamatyti, kaip gyvena vietiniai, visuomet kviečiu į mano draugo Saido ir jo dėdės Mohamedo namus nuostabiame slėnyje.

Sacharos dykuma – turintiems daugiau laiko

Jei nuspręsite Maroke praleisti daugiau laiko, būtinai kviečiu nukeliauti į tolimąją Sacharos dykumą. Tačiau dauguma turistų labai klaidingai įsivaizduoja, koks atstumas ir kelias skiria Marakešą nuo Sacharos dykumos.

Kelionė į gražiausias kopas turinčią Merzugą trunka apie 8 val., o kelias veda per vingiuotus Aukštojo Atlaso kalnus. Kelionei į Sacharos dykumą turite paskirti bent tris dienas. Galite vykti su nuomojamu automobiliu, privačiu ar grupiniu turu.

Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Marokas
Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Marokas

3 dienų/2 naktų turą su grupe iš Marakešo galite užsisakyti per mane, taip pat neturintys laiko gali rinktis trumpesnį 2 dienų ir 1 nakties turą, bet jis nuveš į artimesnę dykumą prie Zagoros, kuri tikrai nėra tokia įspūdinga, labiau akmenuota, bet pati kelionė per kalnus, sustojimai vistiek paliks puikų įspūdį.

Norintys savarankiškai su nuomotu automobiliu pasiekti Merzugą, gali tai irgi padaryti per 3 dienas, nors aš dažnai rekomenduoju pasilikti papildomą naktį Sacharos dykumoje. Beje, iš Merzugos, paskutinę kelionės dieną galite grįžti tiesiai į Agadyrą, kur jūsų lauks skrydis namo.

Jei reikia pagalbos sudaryti maršrutą į Sacharos dykumą automobiliu, ar ieškote kur išsinuomoti automobilį, kreipkitės į mane. Pakeliui link dykumos yra daugybė nuostabių gamtos ir kultūros paveldo vietų ir aš visuomet sakau, kad dykuma nėra šios kelionės tikslas. Tikslas yra pati kelionė, kurios metu pamatyti vaizdai ir vietos paliks neišdildomą įspūdį.

Orai Maroke

Orai Maroke gali būti padalyti į 3 sezonus: labai karštas (vasaros), karštas (rudens ir pavasario) bei šiltas (žiemos) sezonas. Šaltojo sezono Maroke dienos metu nelabai būna, labiausiai atšąla nakties metu. Kadangi Maroko teritorija išties didelė, temperatūra taip pat labai priklauso nuo regiono. Štai Agadyras garsus visus metus palyginti pastovia oro temperatūra. Ten nebūna tokių kontrastingų oro permainų, kaip kituose miestuose.

Marakešas, jo apylinkės ir Sacharos regionas patiria dramatiškiausias klimato permainas.

Pajūryje esančiame As Suvairos mieste – panaši temperatūra kaip Agadyre, tik ten labai dažnai būna vėjuota. Net ir karštą dieną As Suvairoje vėjo gūsiai atgaivina keliautojus.

Marakešas, jo apylinkės ir Sacharos regionas patiria dramatiškiausias klimato permainas. Ten vasarą dienomis užkaitina net iki 50 laipsnių. Žiemos sezonu temperatūra nuo 20 laipsnių šilumos dienos metu gali nukristi net iki 4 laipsnių naktį. Maroko šiaurėje klimatas pastovesnis, o kalnų vietovėse visuomet šiek tiek vėsiau.

Daugiau apie Maroką skaitykite tinklaraštyje Blondinė Maroke

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius