Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lašiniai ištirps per 2 mėnesius: „Magelano kelionės“ laukia valstybės paramos ir keliautojų po Lietuvą

Vieną žymiausių Lietuvos keliautojų Dainių Kinderį ir jo „Magelano keliones“ koronavirusas užklupo lyg iš pasalų. Dar kovo pradžioje jis keliavo po Šiaurės bei Pietų Amerikas, bet netrukus dėl viruso pradėjo užsiverti valstybių sienos, grįžo į Lietuvą – ir tiesiai į karantiną. Nors kai kurios šalys jau laisviau žiūri į turizmą, egzotinių kelionių organizatoriams nusimato užsakymų štilis. D.Kinderis tikisi, kad išgyventi sunkų laikotarpį padės valstybės parama ir po Lietuvą keliaujantys turistai, kuriems tikisi pasiūlyti ne mažiau įdomių patirčių. Tam turi maždaug du mėnesius.

Veikti socioekonominės krizės akivaizdoje D.Kinderiui nėra naujiena. Būtent prieš gerą dešimtmetį jis ir įkūrė „Magelano keliones“ – kelionių agentūrą, siūlančią keliones po egzotines vietas.

„Siekėme keliautojus pakviesti keliauti ten, kur patinka mums patiems, kur yra išbandyti mano paties maršrutai, po labiau egzotiškas ir sunkiau pasiekiamas vietas“, – tuometinę verslo idėją 15min pristatė D.Kinderis.

L.Tubio/15min nuotr./Dainius Kinderis
L.Tubio/15min nuotr./Dainius Kinderis

Veikla įsibėgėjo lėtai, tačiau kryptingai. Šiandien keliautojas su komanda, be labiau turistinių vietų, tokių kaip pasivaikščiojimas po Paryžių ar Briuselį, siūlo nuvykti į laukinę Suomiją, Vietnamą, Velykų salą, Nepalą, Peru, Šri Lanką, Brazilijos Amazoniją, pamatyti ajurvedinę Indiją ar pakopinėti po Maroko kalnus.

D.Kinderio nuotr. / Dainius Kinderis Špicbergeno salyne
D.Kinderio nuotr. / Dainius Kinderis Špicbergeno salyne

Nors užklausų šioms ir kitoms kelionėms D.Kinderis teigia gaunantis dar ir dabar, tačiau sakosi, kad jo rankos surištos – į jas niekaip sureaguoti negali, kol aplink tvyro tokia nežinomybė.

Nėra užsakymų – nėra ir pajamų. Geriausiu Lietuvos keliautoju 2007-aisiais tapęs ir Lietuvos Magelano vardą pelnęs D.Kinderis tikina, kad sąskaitos niekas nepapildė jau keletą mėnesių.

Du mėnesius pratempėm, du mėnesius dar galim.

„Nuo kovo mėnesio neturėjome nė vieno užsakymo“, – sako jis.

„Kelionių agentūrų, organizatorių, veikla, turizmas patiria didžiausius iššūkius. (...) Sunku įsivaizduoti, kad kelionių agentūros galės pradėti dirbti, nes, visu pirma, sienos uždarytos, skrydžiai nevyksta, o kitas dalykas – baimė“, – laikotarpį apibūdina įmonės vadovas.

Tokiu sunkiu momentu vyras džiaugiasi turįs supratingus keliautojus, kurie net neskambina ir neklausia, kada bus grąžinti pinigai. Taip pat tuo, kad įmonė nėra didelė.

„Mus gelbsti tai, apie ką anksčiau, kai dirbo daugiau žmonių, nebūčiau pagalvojęs, kad esame maža įmonė ir nesusidūrėm su atleidimais ar prastovom. Kol vyksta darbas su atšaukimais, buhalteriniais dalykais, dokumentais, viską tą reikia daryti. Tai žmonės dirba“, – pasakoja D.Kinderis.

D.Kinderio nuotr./Dainius Kinderis Maroke
D.Kinderio nuotr./Dainius Kinderis Maroke

Tiesa, įmonė tokiu režimu tempti galėtų ne ilgiau nei dar du mėnesius.

„Jeigu nebus kažkokios valstybės paramos verslui ir ypač turizmui, mums, sakyčiau, du mėnesiai yra ta riba, kai mes turėsim galvoti, ką daryti toliau. Ar ieškoti kitos veiklos ar 100 proc. kažką pakeisti ir užsidaryti, ar laikinai pristabdyti veiklą. (...) Du mėnesius pratempėm, du mėnesius dar galim“, – pasakoja Lietuvos Magelanas.

VIDEO: „Magelano kelionių“ vadovas D.Kinderis: „Du mėnesius pratempėm, du mėnesius dar galim“

Jo teigimu, įmonė gegužės viduryje jokios paramos iš valstybės dar nėra gavusi. Kita vertus, D.Kinderis turi planą, iš kur susiorganizuoti pajamų.

Kol daugybės valstybių sienos egzotiniams patyrimams lieka uždarytos, D.Kinderis mąsto įdomių patirčių pasiūlyti keliaujantiems Lietuvoje. Iš Mažosios Lietuvos kilęs vyriškis su kolegomis jau yra įkūręs „Skalvių žygius“, kuriuose turistus kvies pasivaikščioti po prūsišką istoriją, Dubysos ir Užnemunės žavesį atskleidžiančius takus.

Kada startuos žygiai, keliautojas dar nežino.

Visos vasaros kelionių idėjos vienoje vietoje, specialiame 15min projekte: „Vasarojam Lietuvoj!“

15min nuotr. / 15min projektas „Vasarojam Lietuvoj!“
15min nuotr. / 15min projektas „Vasarojam Lietuvoj!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius