Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Latvijos renginių gidas: 20 renginių, dėl kurių 2018 m. vertės vykti pas kaimynus

Savo kelionių planus dažnai verta koreguoti pagal koncertus, parodas ar toje šalyje vykstančias šventes. Tačiau kai švenčia Latvija, vien dėl konkretaus renginio verta skirti dieną kaimynams – juk kelionei sugaišite vos kelias valandas
Latvijos pieno, duonos ir medaus šventė ir valčių iš pieno pakelių regata
Latvijos pieno, duonos ir medaus šventė ir valčių iš pieno pakelių regata / „Latvia travel“ nuotr.
Temos: 3 Turizmas Ryga Latvija

2018-aisiais Latvija taip pat švenčia savo valstybės šimtmetį – ir ta proga visus metus latviai ketina švęsti. Tad į kur verta važiuoti kiekvieną mėnesį?

Tarptautinis ledo skulptūrų festivalis

Vasario 9–12 d. Jelgava. www.icelv.lv

Aplankykite ledo skulptūrų parką, kuriame įsikūrusi didžiausia ledo skulptūrų paroda Baltijos šalyse. Parodos metu galėsite stebėti muzikinius pasirodymus, ledo skulptūrų parodomąją gamybą, bus organizuojamos įvairios veiklos vaikams. Sutemus lankytojai galės mėgautis sinchronizuotais ledo skulptūrų, muzikos ir šviesos pasirodymais.

icelv.lv nuotr./Tarptautinis ledo skulptūrų festivalis
icelv.lv nuotr./Tarptautinis ledo skulptūrų festivalis

Sūpynių festivalis

Kovo 30 – balandžio 2 d., Sigulda. www.tourism.sigulda.lv

Per šį festivalį Siguldoje bus įrengta daugiau nei 100 sūpynių. Atvykusieji turizmo informacijos centre galės gauti specialių žemėlapį, kaip surasti jas visas.

Festivalis „Skrenda žuvys“ („Lido zivis“)

Balandžio 28 d., Kuldyga, www.visit.kuldiga.lv

Pramoginis pavasarinių potvynių festivalis „Skrenda žuvys“, organizuojamas Kuldygoje.

Alyvų festivalis

Gegužės 26 d., Duobelė. www.lvai.lv

Geriausių Latvijos muzikantų ir solistų atliekami operiniai kūriniai susilieję su žydinčių alyvų kvapu suteiks nepamirštamų įspūdžių. Duobelės alyvų sodas yra vienas didžiausių Europoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žydinčios alyvos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žydinčios alyvos

Slyterės keliautojų dienos

Birželio 9–10 d., Slyterės nacionalinis parkas. www.visit.dundaga.lv

Kviečiama pasimėgauti įvairiomis veiklomis, taip pat jau pamėgtais gamtos ir kultūros istorijos maršrutais pėsčiomis, dviračiais ir valtimis. Ypatingas dėmesys skiriamas vietiniam Livonijos paveldui ir įgūdžiams.

Lyguo renginiai 11. novembra krantinėje ir Dzegužkalne

Birželio 23–24 d., Ryga. www.kultura.riga.lv

Rygoje Lyguo šventės renginiai paprastai vyksta 11. novembra krantinėje, kurioje renginys „Lyguosim krantinėje“ („Līgosim krastmalā“) visiems suteiks galimybę mėgautis kultūrine programa, kurioje išvysite liaudies dainininkus, šokėjus, latvių aktorius, menininkus, grupes ir didžėjus. Pramoginiai renginiai vyks iki pat ankstyvo ryto, o lankytojai galės paragauti šventinių valgių ir sušilti prie laužo pačioje miesto širdyje. Dzegužkalno parkas yra dar viena vieta, kurioje visą naktį galėsite švęsti tradicinę Joninių šventę. Visi rygiečiai ir miesto svečiai kviečiami pasigaminti Joninių vainikus ir dalyvauti laužų deginimo apeigose. Lyguo šventės renginiai yra nemokami.

Visuotinė XXVI latvių dainų ir XVI šokių šventė

Birželio 30 – liepos 8 d., Ryga. www.dziesmusvetki.lv

Visuotinės latvių dainų ir šokių šventės – tradicinis kultūrinis įvykis Latvijoje. Jo metu susiburia geriausi Latvijos chorai ir tautinių šokių ansambliai, sujungiantys skambias dainas ir šokius. Paprastai paskutinį dainų ir šokių šventės rytą Rygos centre vyksta šventinė eisena, kurioje pasirodo visi šventės dalyviai. Vakare Mežaparka (liet. Miško parko) estradoje surengiamas spalvingas baigiamasis koncertas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Visuotinė latvių dainų ir šokių šventė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Visuotinė latvių dainų ir šokių šventė

Tarptautinis senosios muzikos festivalis

Liepos 11–14 d., Rundalė. www.smf.lv

Šis festivalis yra šarmingiausias, elegantiškiausias ir prašmatniausias Latvijos kultūros renginys. Koncertus rengia Rygos viduramžių bažnyčios ir koncertų salės, taip pat Rundalės rūmai, kurie yra garsiausi Latvijos baroko rūmai. Festivalyje atgaivinami Purcellio, Vivaldi, Telemanno, Glucko, Händelio ir kitų baroko genijų šedevrai. Puošni apranga, autentiški instrumentai ir baroko architektūra kuria nepakartojamą efektą. Festivalio uždarymo koncertas Rundalės rūmų parke kasmet sutraukia tūkstančius klausytojų, kuriuos apgaubia žydinčių rožių kvapas.

Rožių šventė

Liepos 13–15 d., Tukumas. www.visittukums.lv

Tukumas – miestas, kuris dar garsėja kaip Rožių miestas. Ši šventė sutraukia floristus iš Latvijos ir užsienio šalių, kad sukurtų vienkartines kompozicijas ir paveikslus iš rožių, o visi dalyviai gali padėti ir kartu kurti didžiausią pasaulyje rožių vainiką, arba dalyvauti pašėlusiose „Vežimų iš rožių“ varžybose su pačių pasigamintomis nemechaninėmis transporto priemonėmis. Šventės svečiai turės galimybę pasigrožėti gamta ir žiedų žavesiu rožių daigyne „Rozītes“, kuris didžiuojasi dideliu kiekiu istorinių, angliškų, kiniškų, japoniškų ir kitų rūšių rožėmis, o čia apžiūrėti galima virš 300 veislių.

Karo istorijos rekonstrukcijos klubų festivalis

Liepos 14–15 d., Daugpilis. www.visitdaugavpils.lv

Daugpilio tvirtovėje girdėsis šūviai ir jausis parako kvapas – istorinių kariuomenių uniformomis apsirengę dalyviai atkurs senuosius įvykius, o lankytojai turės galimybę su jais nusifotografuoti, pasivažinėti arkliais, įsigyti kokį reikalingą niekutį amatininkų turgelyje, o taip pat mėgautis koncertais ir įvairiais pasirodymais.

„Positivus“ festivalis

Liepos 13–15 d., Salacgryva. www.positivusfestival.com

Didžiausias ir svarbiausias muzikos ir meno festivalis Baltijos šalyse, kuris siūlo aukštos kokybės šiuolaikinės muzikos programą, draugišką atmosferą ir gerą savaitgalį. Festivalio vieta – Salacgryva, esanti ant jūros kranto, garantuoja labai ypatingą atmosferą, kuri kiekvienam leidžia pasimėgauti brangiomis vasaros akimirkomis, o tai įvertina ne tik lankytojai, bet ir muzikantai, kurie pasirodo šiame festivalyje.

Festivalio „Positivus“ kasdienybė / Gyčio Vidžiūno nuotr.
Festivalio „Positivus“ kasdienybė / Gyčio Vidžiūno nuotr.

Ludzos miesto šventė

Rugpjūčio 10–12 d., Ludza. www.ludza.lv

Ludzos – seniausio Latvijos miesto šventė trunka net tris dienas. Jos metu parko estradoje ir ant Livonijos pilies kalno vyksta įvairūs koncertai, rengiamos meno ir teminės parodos, sporto varžybos ir parodomieji šou, rodomas teatro spektaklis po atviru dangumi, veikia dirbtuvėlės vaikams. Be to, viena diena paprastai skiriama seniesiems amatams: veikia Latgalos meistrų dirbtuvės ir mokyklėlė, pristatomas kulinarinis paveldas. Šventinė programa patiks įvairaus amžiaus lankytojams ir patenkins visų skonius.

Rygos šventė

Rugpjūčio 17–19 d., Ryga. www.rigassvetki.lv

Miesto šventė Rygoje – tai ne tik nesuskaičiuojami koncertai Rygos koncertų salėse, soduose ir parkuose, žaidimai, atrakcijos ir sporto žaidynės ir mažiems, ir dideliems, Rygos šventė – tai nepakartojama galimybė pajusti Rygos senovės dvelkimą ir architektūros grožį, taip pat susipažinti su Rygos priemiesčių siūlomomis poilsio galimybėmis. Tradiciškai kasmet Rygos šventės metu vyksta Tarptautinis senovinių automobilių suvažiavimas „Riga Retro“, renginiai mieste Vermanės sode, Domo aikštėje, 11. novembra krantinėje, Spikerų kvartale ir kitur. Šventėje laukiami Rygos gyventojai ir svečiai, tykių pastoralių mėgėjai ir siautulingų performansų mėgėjai – visi, kas moka švęsti!

Latvijos pieno, duonos ir medaus šventė ir valčių iš pieno pakelių regata

Rugpjūčio 25 d., Jelgava. www.visit.jelgava.lv

Ši šventė sutraukia virš 150 amatininkų, ūkininkų ir verslininkų, kurie siūlo Latvijoje pagamintus produktus ir prekes. Renginio metu vyks įvairūs užsiėmimai, taip pat maisto ruoša, karvių melžimas, valgymo varžybos, turnyrai ir kūrybinės dirbtuvės vaikams. Šventės metu Lielupėje vyks vienintelė Europoje valčių iš pieno pakelių regata, kurioje dalyvauja valtys, pagamintos iš 40 000 oro pripildytų pieno pakelių.

„Latvia travel“ nuotr./Latvijos pieno, duonos ir medaus šventė ir valčių iš pieno pakelių regata
„Latvia travel“ nuotr./Latvijos pieno, duonos ir medaus šventė ir valčių iš pieno pakelių regata

Šiuolaikinės kultūros forumas „Baltoji naktis“

Rugsėjo 8 d., Ryga. www.baltanakts.lv

Šią vienintelę naktį susijungia menas, muzika, teatras, cirkas, šokis, filosofija, antropologija ir kulinarija, kad sukurtų vieningą pasakojimą apie laiką ir vietą, kurioje mes gyvename. Forumas „Baltoji naktis“ viešosioms vietoms suteikia naują prasmę – tai apleistos arba visuomenei paprastai neprieinamos vietos, izoliuoti miestų rajonai, vietos, kurios yra dalis mūsų miesto istorijos ir kurias iš naujo atskleidžia menininkai naujais ir, be abejonės, nepaprastais būdais.

Obuolių festivalis

Spalio 10, Duobelė. www.dobele.lv

Duobelė – Latvijos „Obuolių sostinė“ – kasmet organizuoja populiarų festivalį šiam vaisiui ir savo simboliui. Bus galima apsilankyti dideliuose obelų soduose, išbandyti begalės gastronominių užsiėmimų, įvertinti latvių kulinarinius sugebėjimus, išgirsti patarimų sodininkams, pasimėgauti muzika.

Liepojos ralis

Spalio 10-12 d., Liepoja. www.lvrally.lv

Vaizdingame regione vyks seniausias šalyje ralis – FIA Europos ralio čempionatas. „Vėjų miesto“ gatvėse ir Latvijos žvyrkeliuose dėl geriausiojo vardo varžysis ir Latvijos, ir užsienio ralistai.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Liepojos ralis
Tomo Markelevičiaus nuotr./Liepojos ralis

Latvijos Nepriklausomybės diena

Lapkričio 18 d., visa šalis. www.lv100.lv

Šiemet Nepriklausomybės dienos minėjimas bus ypatingas – 100-asis. Oficialūs renginiai prasidės jau nuo pat ryto – Rygos gatvėmis žygiuos paradas, bus padėtos gėlės prie Laisvės paminklo. Vėliau šventiniai renginiai apims visą šalį.

Sniego senių paradas

Gruodžio 1 d., Duobelė. www.dobele.lv

Tai vienintelė vieta Europoje, kur nepaisant oro sąlygų visada žiemą rasite sniego senių. Aukšti žiemos sargai gal užtikrins ir gražią baltą žiemą?

Kalėdinių eglučių kelias

Gruodžio 8 – sausio 6 d., Ryga. www.eglufestivals.lv

Šis festivalis yra naujas ir originalus miesto meno projektas, kuris Kalėdų simbolį eglę pateikia kaip miesto aplinkos objektą, turintį savo pasakojimą ir praturtintą naujais ir neįprastais vizualiniais sprendimais. Festivalio erdviniai objektai yra autoriniai darbai, kuriuos sukūrė tiek patyrę miesto erdvinių objektų kūrėjai ir menininkai, tiek Latvijos meno akademijos studentai.

„Latvia travel“ nuotr./Kalėdinių eglučių kelias
„Latvia travel“ nuotr./Kalėdinių eglučių kelias

Visus svarbiausius Latvijos metų renginius galite rasti brošiūroje čia (anglų kalba) arba ieškokite puslapyje www.latvia.travel.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius