Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laukinė Žemutinė Kalifornija – rojaus kampelis žemėje be palmių

Tarp Kortezo jūros ir Ramiojo vandenyno įsispraudęs Žemutinės Kalifornijos (Baja California) iškyšulys – puiki vieta ieškantiems laukinių kraštų ir tikrų nuotykių.
Baja, Žemutinė Kalifornija
Baja / Spotas.lt nuotr.

Didžioji Baja dalis – dykumos ir kalnų grandinės. Žemės paviršius toks grubus, kad ne visur pravažiuosi ir keturiais ratais varomu džipu.

Vos nusukus nuo daugiau nei dviejų tūkstančių kilometrų ilgio pirmojo greitkelio, vedančio nuo pat Tichuana iki Cabo San Lucas, pasitiks tikri išbandymai: kaktusų giraitės, smėlio kopos, išdžiūvę druskos ežerai, dar pagrūmojantys ugnikalniai ir saviti, unikalūs miesteliai.

Spotas.lt nuotr./Baja
Spotas.lt nuotr./Bajoje vietoje palmių dažniau išvysi kaktusus.

Vienas didžiausių Baja išskirtinumų – kontrastai. Jeigu Tichuana, prie pat JAV sienos, yra ypač tankiai apgyvendintas miestas, už kelių valandų kelio gali būti vienas dykumoje, be gyvos dvasios dešimčių kilometrų spinduliu.

Vienas didžiausių Baja išskirtinumų – kontrastai.

Prie Ramiojo vandenyno siaučantys vėjai sukuria gana atšiaurias gyvenimo sąlygas ir net vietiniai nesistengia puošti savo namų, nes smėlis viską nušlifuoja greičiau, nei dažai spėja išdžiūti.

O štai prie Kortezo jūros laukia žydras vanduo, balto smėlio paplūdimiai, o poroje vietų net Graikijos krantus primenančios įlankėlės tarp kalnų, kurias itin mėgsta keliaujantys jachtomis.

Poroje vietų išdygusios oazės taip pat sukuria ypatingą atmosferą – palmių giraitės viduryje dykumos ypatingai kontrastuoja su išdžiūvusiu Baja kraštovaizdžiu.

Kortezo jūra – tyrinėtojų ir žvejų svajonių kampelis

Tačiau būtent kontrastai ir įvairovė Baja paverčia tikru rojaus kampeliu. Čia kiekvienas gali rasti tai, ko tik geidžia jo širdis. Kortezo jūros tyrinėtojas ir keliautojas Jeaquesas Custeau ne be reikalo praminė ją „Pasaulio akvariumu“ – čia pilna įvairiausių žuvų ir jūros gėrybių.

Kadangi aplink Kortezo jūrą nėra didelių miestų ar industrijos centrų, vanduo čia vienas švariausių pasaulyje. O naujų žuvų rūšių tyrinėtojai aptinka dar ir šiandien.

Spotas.lt nuotr./Žemutinė Kalifornija – tikra svajonių vieta žvejams
Spotas.lt nuotr./Žemutinė Kalifornija – tikra svajonių vieta žvejams.

Mėgstantiems žvejybą – čia puikios sąlygos pagauti ne tik tuną ar doradą (Mahi-Mahi), bet ir marliną ar už save sunkesnį juodajį jūrų ešerį. Žvejyba ne ką prastesnė ir Ramiajame vandenyne. Tiesa, didžiają dalį vietos žvejų pagautos produkcijos superka Japonai.

Tai, kad tikri žuvies ekspertai plaukia per visą Ramujį vandenyną, pasako pakankamai daug apie žuvies kokybę. O galimybė pasigauti tokią pačią žuvį savo rankomis ir čia pat užspaudus citrinos pasimėgauti išskirtiniu skoniu – nepakartojama!

Spotas.lt nuotr./Žemutinė Kalifonija
Spotas.lt nuotr./Žemutinė Kalifonija

Pasiplaukiojimas šalia kuprotojo banginio ar bangininio ryklio

Maždaug Baja viduryje esančioje San Ignacio lagūnoje jauniklius veda kuprotieji banginiai. Čia itin populiarūs banginių stebėjimo turai. Prieš pat įsibėgėjant pavasariui ir banginiams išplaukiant į šiaurę, jų lagūnoje taip tiršta, kad gali ne tik pamatyti, bet ir paglostyti ne vieną jų.

Tuo tarpu La Paz įlankoje, kitoje pusiasalio pusėje, itin populiarus nardymas su bangininiais rykliais. Čia gali pasijausti mažu žemės gyventoju, plaukdamas šalia kelis kartus didesnio gyvio.

Norintiems aktyvaus poilsio – Kortezo jūros pakrantė puikiai tinkama tiek pradedantiesiems, tiek jau plaukiantiems jėgos aitvarais, burlentėmis, taip pat nardymui. Tuo tarpu Ramiojo bangos sklaujančios Baja pakrantę ne kartą puošė banglenčių žurnalų viršelius, o laukinis stovyklavimas prie tobulų bangų yra kiekvieno banglentininko svajonių sąraše.

Mano Baja – tai laukiniai, civilizacijos nepaliesti kampeliai ir Ramiojo bangos besiridenančios šimtus ar net tūkstančius metrų.

Ieškantiems šiek tiek daugiau kultūros, Baja laukia tikra vakarėlių sostinė Cabo, Todos Santos su „Hotel California“, El Triunfo, kuriame stypso paties Eifelio projektuotas kaminas ar, pavyzdžiui, Santa Rosalia – senas kalnakasių miestelis, įkurtas prancūzų vario kasybos kompanijos ir primenantis vaikystėje skaitytas knygas apie indėnus ir kaubojus.

Spotas.lt nuotr./Mano Baja – tai laukiniai, civilizacijos nepaliesti kampeliai ir Ramiojo bangos besiridenančios šimtus ar net tūkstančius metrų.
Spotas.lt nuotr./Mano Baja – tai laukiniai, civilizacijos nepaliesti kampeliai ir Ramiojo bangos besiridenančios šimtus ar net tūkstančius metrų.

Mano Baja – tai laukiniai, civilizacijos nepaliesti kampeliai ir Ramiojo bangos besiridenančios šimtus ar net tūkstančius metrų. Pavyzdžiui Skorpionų įlankoje (Scorpion Bay, Punta Juanico) lūžta antra ilgiausia banga pasaulyje!

Palankiai susiklosčius aplinkybėms su viena banga gali plaukti ilgiau nei kilometrą! Valandas, praleistas riedant žvyrkeliais ar bekele, atperka tobulos bangos, nakvynės tūkstančio žvaidždučių viešbutyje po atviru dangumi, nuostabus, šviežias maistas, itin draugiški žmonės ir šiltas, tačiau sausas klimatas. Tikras rojaus kampelis žemėje!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius