Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lauktuvės ir nekasdieniniai šventiniai įspūdžiai iš Varšuvos

Per Kalėdas ir Naujuosius metus bent kelioms dienoms ištrūkstame iš darbo ir svarstome, kaip įdomiau praleisti laiką? Šventes galima sutikti ne tik namuose prie vaišių stalo – poilsį ant patogios sofos iškeiskite į kelionių nuotykius. Net ir trumpos atostogos kupinos įspūdžių – važiuojame aplankyti šventiškai nusiteikusios Varšuvos.
Kalėdų mugė Varšuvoje
Kalėdų mugė Varšuvoje / 123rf.com nuotr.

Dar spėsime į kalėdines muges

Ilgais gruodžio vakarais Varšuva nušvinta šventinėmis girliandomis ir puošmenomis, senamiesčio gatves užtvindo muzika ir mugėse šurmuliuojančios minios žmonių. Čia rasite įvairių Lenkijos regionų skanėstų, amatininkų, menininkų vienetinių rankų darbo suvenyrų, eglutės žaisliukų, originalių dovanų šeimos nariams ir draugams, pasimėgausite tradiciniu karštu vynu.

Kalėdinės mugės vyksta ne tik senamiestyje, bet ir kitose miesto dalyse. Tai neatskiriama šventinio laikotarpio miesto puošmena ir pramoga. Kalėdinė mugė su saldumynais ir karštu vynu įsikuria prie pagrindinės miesto eglės Pilies aikštėje.

Kalėdinė mugė su saldumynais ir karštu vynu įsikuria prie pagrindinės miesto eglės Pilies aikštėje.

Turistų ir miesto svečių laukia mugė nacionaliniame stadione – nameliuose prie įėjimo prekiaujama užkandžiais, gėrimais, šventinėmis dekoracijomis ir eglutės žaislais. Paskanaukite tradicinio lenkiško sūrio, pasimėgaukite karštu šokoladu ir imbierine arbata. Savaitgaliais mugę pagyvina įvairūs renginiai ir linksmybės.

123rf.com nuotr./Kalėdų mugė Varšuvoje
123rf.com nuotr./Kalėdų mugė Varšuvoje

Naujieji Varšuvoje per dvi dienas

Jei Kalėdas sutiksite namuose, nepraleiskite progos nuvykti į Varšuvą per Naujųjų metų sutikimą. Kelionių agentūros „Grūda“ vadybininkas Ignas Kaniava tvirtina, kad kiekvienais metais iš Lietuvos į Varšuvą Naujųjų metų išvakarėse pajuda pilni autobusai turistų.

„Ypač palankios dienos šiais metais, kai Naujuosius metus sutiksime viduryje darbo savaitės. Organizuojame dviejų dienų kelionę į Varšuvą, anksti ryte išvykstame iš Lietuvos, o vakare jau vaikštinėjame Lenkijos sostinėje, naktį sutinkame Naujuosius metus. Ryte grįžtame atgal, pakeliui užsukame atsigauti vandens pramogų parke ir vakare jau būname namuose. Išsimiegame ir kitą dieną galima eiti į darbą. Trumpa, bet nekasdieninių įspūdžių kupina kelionė, be to, nebrangi. Jei sutiktume Naujuosius Vilniuje, restorane išleistume tikrai daugiau“, – teigia I. Kaniava.

Tokia kelionė patraukli ne tik tuo, kad reikia nedaug laiko, bet vilioja ir gražus Varšuvos miestas, įspūdingi šventiniai fejerverkai. Varšuva moderni, išvystyta infrastruktūra, vyksta daug renginių, koncertų gatvėse, aikštėse, viešose erdvėse, tikrai yra ką pamatyti ir kur apsilankyti.

Pasigrožėkite įspūdingais fejerverkais

Sutinkant Naujuosius miesto aikštėje turistai grožisi spalvingu ir triukšmingu fejerverku. „Krokuvoje fejerverkai uždrausti norint apsaugoti nuo nelaimingų atsitikimų, gaisrų istorinį miestą, o Varšuvoje fejerverkai spalvingomis šviesomis nutvieskia visą dangų, tikrai įspūdingesni nei Vilniuje“, – tvirtina turistinių maršrutų operatorius.

Šventinį vakarą aikštėse vyksta koncertai, kalėdiniame miestelyje šurmuliuoja mugė, kur galima nusipirkti lauktuvių, skanėstų namiškiams. Gatvėse ir aikštėse vaikštinėja minios šventiškai nusiteikusių žmonių,

Naujametines keliones Varšuvoje renkasi įvairaus amžiaus žmonės – ir dvidešimtmečiai, ir penkiasdešimtmečiai ar vyresni. „Manau, kad tokia kelionė netinka šeimoms su vaikais, jiems reikia kitokių pramogų, į Varšuvą sutikti Naujųjų metų dažniausiai ir važiuoja poros ar draugų kompanija“, – sako Ignas.

Varšuvą sutikti Naujųjų metų dažniausiai ir važiuoja poros ar draugų kompanija.

Pagrindinė miesto eglė – Pilies aikštėje

Jei Lenkijos sostinėje praleistumėte dar kelias dienas, jūsų laukia iš tiesų turininga ir įdomi ekskursinė programa senamiestyje. Pirmiausia verta aplankyti Karalių pilį, buvusios Lenkijos karalystės simbolį, istorinę rezidenciją. Tai gotikinė pilis, kurioje gyveno Lenkijos karaliai. II-ojo pasaulinio karo metais pilis buvo visiškai sugriauta, vėliau atstatyta, joje įkurtas muziejus. Tai vienas labiausiai lankomų objektų Varšuvoje, įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Pilyje pamatysite rūsius, karališkuosius kambarius, kuriuose eksponuojami autentiški baldai, šviestuvai, paveikslai, rytietiški kilimai, Lenkijos nacionalinio banko monetos ir banknotai.

Pilies aikštėje yra pagrindinė miesto Naujametinė eglė. Apžiūrėkite ir karaliaus Žygimanto III-ojo Vazos koloną, šv. Jono Krikštytojo katedrą, kurioje palaidoti paskutinieji Mozūrijos kunigaikščiai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šventiškai pasipuošusi Varšuva
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šventiškai pasipuošusi Varšuva

Aplankykite istorinį senamiestį ir šviečiančius sodus

Užsukite ir į senąją Turgaus aikštę su miesto simboliu – Undinėle, apžiūrėkite gynybinius senamiesčio įtvirtinimus. Pasivaikščiokite Karališkuoju traktu, viena pagrindinių senojo mieto gatvių, iš kurios grožėsitės vaizdais į Prezidentūrą, universitetą, Mokslų akademiją – pasikelkite į akademijos apžvalgos aikštelę ir pasigrožėkite miesto panorama. Užsukite į šv. Kryžiaus bažnyčią, kurioje palaidota žymaus lenkų kompozitorius Frederiko Šopeno širdis, į konservatoriją, kurioje mokėsi M. K. Čiurlionis. Aplankykite paminklus Mikalojui Kopernikui ir Adomui Mickevičiui, „grojančius“ F. Šopeno suoliukus.

Verta aplankyti nuostabiai apšviestus karališkuosius Vilanovo rūmų sodus, kurie vakaro sutemose virsta pasakišku pasauliu.

Verta aplankyti nuostabiai apšviestus karališkuosius Vilanovo rūmų sodus, kurie vakaro sutemose virsta pasakišku pasauliu. Tai itališko ir prancūziško stiliaus parkai, kurie šaltuoju sezonu atgyja šviesos instaliacijomis. Kiekvieną vakarą skambant klasikinei muzikai sodas pražysta įvairiausiomis spalvomis ir šviečiančiomis formomis, kurios atkartoja gėlių, medžių, fontanų siluetus. Savaitgaliais ant Vilanovo rūmų fasado rodomos 3D instaliacijos, apjungiančios šviesą, vaizdą ir garsą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius