Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti

Lenkiją išmaišiusios lietuvių šeimos patirtis: TOP10 muziejų, kurie patiks vaikams

Ar Lenkija – tik nuobodi tranzitinė šalis pakeliui į kitas įdomesnes kryptis? Tikrai ne! Ne kartą paneiginėjome šį mitą, atrasdami vis naujų kvapą gniaužiančių vaizdų, stulbinančio grožio miestų, uolų labirintų, krioklių… Tačiau šįsyk siūlome atrasti Lenkiją su šeima per dar vieną įdomų aspektą – muziejus.
Lenkiją išmaišiusi lietuvių šeima pateikė TOP10 muziejų, kurie patiks vaikams
Lenkiją išmaišiusi lietuvių šeima pateikė TOP10 muziejų, kurie patiks vaikams

Tai yra konkurso „Mano AUTOstogos!“ straipsnis. 15min kartu su vienu didžiausių keltų operatorių Europoje DFDS skelbia istorijų konkursą. Dalinkitės savo kelionių automobiliu pasakojimais ir laimėkite neeilinį prizą – „viskas įskaičiuota“ bilietus į Švediją arba Vokietiją. Daugiau: https://www.15min.lt/n1528120

Visai šeimai skirti mokslo centrai, technikos muziejai, interaktyvios galerijos užima vis labiau reikšmingą vietą keliaujančių šeimų maršrutuose. Šie muziejai gali padėti pasigilinti į fizikos, chemijos, gamtos mokslų paslaptis, praturtinti žinias apie architektūrą, geografiją, biologiją…

Apsilankymas tokiame muziejuje –tarsi pamoka, kurioje didelė dalis teorijos čia pat parodoma praktikoje, jos lankytojui nepriklausomai nuo amžiaus leidžiant pačiam eksperimentuoti ir atrasti.

Jeigu ruošiatės keliauti po Lenkiją, tikriausiai puikai žinote garsųjį „Koperniko“ mokslo centrą. Šiame straipsnyje pakalbėsime apie kitus vertus dėmesio interaktyvius, visai šeimai skirtus muziejus, kurių Lenkijoje tikrai netrūksta. Džiugina ir lanksti kainų sistema – Lenkija negaili nuolaidų šeimos bilietams net tuo atveju, jei jūsų šeimą sudaro penki asmenys (kai tuo tarpu Lietuvoje „šeimos bilietas“ dažnai apsiriboja kukliu variantu 2 plius 1).

Taigi, siūlome savo muziejų šeimoms Top10. Tai nėra teorinė, „copy – paste“ principu surinkta informacija – tai reali, gyva mūsų šeimos patirtis, mūsų potyris ir asmeninė mūsų rekomendacija.

1. Patinka mokslo centrai? Pradėkime nuo „LEONARDO DA VINČI MOKSLO CENTRO“ Kielcėje

Šis Pietinės Lenkijos miestas jums bus pakeliui, jei traukiate, pavyzdžiui, į Krokuvą – nepagailėkite pusdienio turiningam sustojimui! Įėjimo bilietas visai šeimai (4 asmenims) čia jums kainuos... 4 zlotus (maždaug vieną eurą). Visiems!

Mūsų verdiktas – puikus, kompaktiškas mokslo centras norintiems atrasti šį tą naujo, bet neturintiems daug laiko! Stebėjome, kaip veikia žmogaus plaučiai, kraujotaka, virškinamasis traktas, tikrinome savo širdies darbą, ieškojome venų po specialiu apšvietimu, išbandėme savo reakciją, greitį stiprumą, plaučių tūrį...

Sužaidėme keletą senovinių, dar iš renesanso laikų, žaidimų. Buvo galima patirti, ką reiškia sėdėti neįgaliojo vežimėlyje ir susidurti su kasdieniais iššūkiais. Viduje yra žaidimo erdvių mažiesiems, nedidelė kavinukė, lauke – įdomios žaidimų ir eksperimentų atrakcijos. Labai labai rekomenduojame!

Darbo laikas mokslo metais:

  • Pirmadieniais : nedirba.
  • Antradienis – Penktadienis: 00 – 16.00
  • Šeštadienis – Sekmadienis 9.00 – 17.00
  • Darbo laikas per atostogas:
  • Pirmadieniais : nedirba
  • Antradienis – Penktadienis 9.00 – 17.00
  • Šeštadienis – Sekmadienis 10.00 – 18.00

Adresas (muziejus yra apie 20 km už Kielcės):

Podzamcze 45

26-060 Chęciny

https://cndavinci.pl/index.php/leonardo-davinci/

2. Įdomu, kodėl vėjo jėgainės statomos prie jūros, kiek energijos reikia vienai elektros lemputei? Norite valdyti hidroelektrinę, sužinoti, kaip gaunami tepalai? Į šiuos ir kitus klausimus atsakys TECHNIKOS MUZIEJUS Kielcėje.

Bilietas šeimai šįsyk kainuos brangiau – net 5 eurus visiems, į šią sumą įskaičiuota ir jūsų gidė. Lankytojų grupės įleidžiamos kas 45 minutes. Patalpa kompaktiška – vienas erdvus kambarys. Muziejus turi ir savo smagią žaidimų aikštelę lauke – ją rasite perėję gatvę, už didelės aptvertos stovėjimo aikštelės.

Darbo laikas:

  • Pirmadienis : nedirba
  • Antradienis – Penktadienis: 8.30 – 16
  • Šeštadienis: 10.30 – 17.45
  • Sekmadienis : nedirba

Adresas:

Energy Science Centre

Kielce Technology Park

Olszewskiego 6

(SKYE INC building) 2nd floor

25-663 Kielce

http://ecn.kielce.pl/index.php/en/homepage/

3. O gal pakeliaukime laiku į praeitį milijardus metų ? Dar vienas išties puikus muziejus Kielcėje, moderniai, išsamiai ir patraukliai beveik bet kurio amžiaus lankytojui pasakojantis apie gyvybės istoriją Žemėje – GEOPARKAS (GEOEDUKACIJOS CENTRAS).

Visa informacija pateikiama dviem kalbomis (lenkų ir anglų), jame daug interaktyvo ir edukacijos.

Ieškojom fosilijų, stebėjom, kaip atsiranda ir išnyksta, atšyla ir atšąla klimatas, išsiveržia ugnikalniai, eksperimentavom ir mokėmės, o ekspozicijos pabaigoje, įlindę į kino teatro kapsulę, keliavome laiku, padedant 5 D efektams. Ir tai dar ne viskas – užlipę į viršutinę aikštelę (ant pastato stogo) radome interaktyvią informaciją apie planetas, o žemiau – vaikų žaidimo aikštelę. Vaikai sužavėti! Mes taip pat.

Kiek jums kainuos apsilankymas? Nieko! Šis muziejus – nemokamas!

Darbo laikas:

11:00 – 17, reikalinga išankstinė rezervacija, įleidžia grupėmis

Adresas:

ul. Daleszycka 21

25-202 Kielce

http://centrum-geoedukacji.pl/category/galeria-zdjec/

4. Lankysite Vroclavą? Šis labai gražus Žemutinės Silezijos miestas, kuriame gyvena 302 žavūs nykštukai, turi ką pasiūlyti ir muziejų visai šeimai gerbėjams.

Asm.archyvo nuotr./Lenkijos muziejai su vaikais
Asm.archyvo nuotr./Lenkijos muziejai su vaikais

KOLEJKOWO MINIATIŪRŲ PARKAS. Čia galima surasti Vroclavo turgaus aikštę ir daug kitų Žemutinės Silezijos perliukų. Čia iš tunelių tiesiogine prasme išnyra traukiniai, važinėja tramvajai ir automobiliai. Naktį gęsta apšvietimas ir užsižiebia gatvių žibintai bei gyvenamųjų namų langai. Sodyboje kudakuoja vištos, žvengia arkliai. Čia yra slidinėjimo centras, statybos, miško darbai, bažnytkaimis, didmiesčio daugiabučių rajonas, paplūdimys, restoranai, parduotuvės, ir viskas su kruopščiausiom detalėm. Mus šis muziejus užbūrė !

Šeimos bilietas – apie 70 zlotų (apie 16.30 euro).

Darbo laikas: 10-18 val.

Adresas:

plac Orląt Lwowskich 20B, 53-605 ,

http://wroclaw.kolejkowo.pl/en

5. O gal patyrinėjam...vandenį? „Tai yra vieta, kur įvairios multimedijos, technologijos, interaktyvios instaliacijos, autentiškos replikos, jutiminiai ekranai, teikiantys išsamią informaciją bei kiti modeliai tarnauja vienam tikslui – parodyti vandenį iš įvairiausių patrauklių perspektyvų“ – taip pristato save „HIDROPOLIS“.

Asm.archyvo nuotr./Lenkijos muziejai su vaikais
Asm.archyvo nuotr./Lenkijos muziejai su vaikais

Šis muziejus buvo įkurtas 2015 metais autentiškoje XIX a. vandenvietėje. Kaip jau supratote, muziejus skirtas vandeniui, informacijos išties daug ir ji – lenkų ir anglų kalbomis. Tikrai įdomu.

Šeimos bilietas – 72 zlotai (16,80 euro),

Adresas:

Na Grobli 17, Vroclavas

Darbo laikas : 9-19 (darbo dienomis), ir 10-20 (savaitgaliais).

https://hydropolis.pl

6. Vaikai mokosi apie žymiausius pasaulio architektūros paminklus? Pasukę į pietvakarius, rasite miestelį Klodzko – vieną seniausių Silezijos miestų, garsų savo XVII amžiuje pastatyta tvirtove – fortu. Pasivaikščioję jo nediduku Senamiesčiu ir užkopę į pilį, vėliau galėsite atsipūsti KLODZKO MINIATIŪRŲ PARKE.

Asm.archyvo nuotr./Lenkijos muziejai su vaikais
Asm.archyvo nuotr./Lenkijos muziejai su vaikais

Jis įvilktas į sodrų gėlių patalą. Į tokį sodrų, jog kartais net suabejoji, kas čia pagrindinė žvaigždė – gėlynas ar Europos architektūros šedevro kopija. Su vyresniais vaikais galima pažaisti istorijos – geografijos pamokėlę. Mažesni įvertins žaidimų aikštelę, kabančius krėslus, tiltukus, kriokliukus. Įspūdžiui sustiprinti – dar ir muzikinis fonas. Parke galima ir papietauti.

Šeimos bilieto kaina 70 zlotų.

Darbo laikas: 9-16, 9-17, 9-19 val. priklausomai nuo mėnesio.

Adresas:

Minieuroland Park Miniatur

57-300 Kłodzko

Noworudzka 11

https://minieuroland.pl

7. Domitės istorija? Aplankykite gana unikalų VIDURAMŽIŲ PARKĄ Zloty Stok miestelyje – čia jūsų laukia tikslios viduramžių technologijų kopijos, pagamintos pagal XV a. Vokietijos mokslininko Georgijaus Agricola piešinius.

Visi mechanizmai atkurti labai tiksliai ir preciziškai, visi jie – veikiantys ir tai galima praktiškai išbandyti ekskursijos metu. Įleidžiama grupelėmis su gidu. Kėlėm į kalną sunkius akmenis, ieškojom aukso, suorganizavom vandentiekį, o pabaigoje patekom į siaubų rūsį.. Vienas riebus minusas – ekskursija vyksta tik lenkiškai.

Kainos:

Vaikui iki 4 metų – nemokamai

Suaugusiam: 14 zlotų (apie 3.27 euro), vaikui nuo 4 metų: 10 lotų (apie 2.33 euro)

Darbo laikas: 9-16, 10-17 priklausomai nuo mėnesio

Adresas:

Medieval Mining Settlement

Złota 2, 57-250 Złoty Stok

http://www.parktechniki.pl/en/

8. Pasiilgote pasakų, alchemikų ir burtų? Prašom – BURTŲ IR MAGIJOS MUZIEJUS Krkonošų kalnų kurorte Karpacz. Jame interaktyviai, įtraukiant garso bei šviesos efektus susipažinsite su garsiausiomis Krkonošų kalnų legendomis, aiškinsitės, ar iš tiesų egzistuoja lietaus sukūrimo aparatas, stebuklingas būgnas…Na o pasakojamas istorijas padės suprasti planšetės su vertimais į anglų ar rusų kalbas.

Kainos: suaugusiam 19 zlotų (apie 4.43 euro), vaikui 15 lotų (apie 3.50 euro)

Adresas:

ul. Mickiewicza 1a

58-540 Karpacz

Darbo laikas: kasdien 10-18

https://www.karkonoskietajemnice.pl/2/Ekspozycja.html

9. O kaip su gamtos mokslais? Netoli Lodzės, Ujazd vietovėje sau ir vaikams galite pravesti išties unikalią pamokėlę MIKROPASAULYJE.

Šis parkas save pristato kaip pirmasis pasaulyje, itin kruopščiai atkūręs padidintas vabzdžių, vabalų bei mikrobų kopijas. Čia „gyvena“ 25 gigantiški vabalai ir tiek pat mikrobų bei virusų, kurie išdidinti jau nebe šimtus, o milijonus kartų! Teritorijoje yra smagi žaidimų aikštelė (sunku buvo iš jos ištraukti mūsų mažąjį) ir kavinė.

Asm.archyvo nuotr./Lenkijos muziejai su vaikais
Asm.archyvo nuotr./Lenkijos muziejai su vaikais

„Mikropasaulio“ tinklapyje rašoma, kad „Parko įkūrimo idėja buvo atkreipti vaikų ir jaunimo, taip pat suaugusiųjų dėmesį į nepaprastai turtingą vabzdžių pasaulį, ir pavojingą nematomo priešo – virusų ir bakterijų – pasaulį . Šios mažos būtybės turi didelę reikšmę procesams, kurie sąlygoja gyvybę Žemėje.“

Kaina šeimai – 60zlotų , vaikams iki 3 metų – nemokamai

Darbo laikas:

  • Pirmadieniais : Nedirba
  • Antradienis – Penktadienis nuo kovo mėn: 10 – 17
  • Šeštadienis – Sekmadienis: 11-19

Darbo laiką tikslinkitės tinklapyje, nes yra daug išimčių

Adresas:

ul. Pasikonika 97-225 Ujazd

https://www.mikrokosmos.edu.pl/phone/index.html

10. Tai – ne muziejus, tačiau smagi vieta atsipūsti išsiruošus į ilgesnį kelią. Mozūrijoje, netoli Augustavo aplankykite PAPUGARNIA Elko miestelyje. Smagios akimirkos garantuotos – papūgos pačios tupia ant peties , valgo iš rankų. Tik rekomenduojame apsirengti paprastesniais drabužiais.

Asm.archyvo nuotr./Lenkijos muziejai su vaikais
Asm.archyvo nuotr./Lenkijos muziejai su vaikais

Bilieto kaina: du suaugę ir vaikas – 36 zlotai (apie 8.40 euro), kiekvienas papildomas vaikas – 9 zlotai.

Adresas:

Ełk, ul. Suwalska 93

Darbo laikas:

  • Pirmadienis – Penktadienis: 10-18
  • Šeštadienis – Sekmadienis: 10-19
  • Pertrauka kasdien: 14-15

https://papugarnia-mazury.pl

Smagių jums akimirkų linki Autokelionės šeimai.

Dalyvaukite konkurse „Mano AUTOstogos!“ ir laimėkite neeilinį prizą - keltų operatoriaus DFDS „viskas įskaičiuota“ bilietus į Vokietiją ar Švediją visai šeimai su automobiliu. Aprašykite savo kelionę automobiliu - galbūt keliavote po Lietuvą, gal esate važinėdami maišę Europą ar ratuoti tyrinėjote kitą žemyną? Laukiame įvairių istorijų, jos gali būti ir apie senas keliones. Papasakokite, kodėl pasirinkote važiuoti automobiliu, kokias įdomiausias vietas aplankėte, kokius nuotykius patyrėte. Nuotraukas galite prisegti formoje arba pridėti tekste nuorodą, kur jas rasti internete. Pasakojimų laukiame iki liepos 27 d. imtinai.
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius