Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Lietuva, Latvija ir Estija tariasi dėl bendrų veiksmų skatinant turistų srautus

Šiandien Vilniuje vyksta trijų Baltijos šalių turizmo atstovų susitikimas, kuriame bus tariamasi dėl aktyvesnio bendradarbiavimo, siekiant į regioną susigrąžinti turistų srautus, rašoma Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pranešime žiniasklaidai.
Turistai Vilniuje
Turistai Vilniuje / 123rf.com nuotr.

„Dėl užsitęsusios COVID-19 pandemijos ir karo Ukrainoje Baltijos šalys dar nesusigrąžino prarastų turistų srautų, taip pat sulėtėjo suplanuotų bendrų veiklų įgyvendinimas, – sako ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis. – Vis dėlto Lietuva viršija turistų susigrąžinimo prognozes ir tikisi atsigavimo jau kitais metais. Didelės įtakos tam turės ir bendri Baltijos šalių veiksmai.“

Pasak viceministro, Baltijos šalių susitelkimas atremiant globalius sunkumus, kuriant ateities planus, skatinant turizmą yra itin svarbus. Dažnai turistai, ypač iš tolimųjų rinkų, vienos kelionės metu aplanko ne kurią vieną, o visas tris Baltijos šalis, todėl itin svarbu kurti bendrą regiono įvaizdį, dalytis atsakomybėmis dalyvaujant tarptautinėse parodose, verslo misijose.

Remiantis Jungtinių Tautų Pasaulio turizmo organizacijos 2023 m. pradžioje paskelbtomis prognozėmis, šiais metais užsienio turistų atvykimo rodikliai pasaulyje galėtų pasiekti 80–95 proc. ikipandeminio lygio. Manoma, kad turistai, reaguodami į sudėtingas ekonomines sąlygas, vis dažniau ieškos kainos ir kokybės santykio ir rinksis keliones arčiau namų.

123RF.com nuotr. / Turistai
123RF.com nuotr. / Turistai

Vertinant turizmo uždavinius ir tendencijas, Vilniuje vykstančio Jungtinio turizmo komiteto posėdžio metu tariamasi dėl aktyvesnių veiksmų bendradarbiaujant tarptautinėse turizmo organizacijose, įgyvendinant Europos Komisijos reglamentus, prisistatant tolimosioms rinkoms, kartu dalyvaujant verslo misijose ir turizmo parodose.

Taip pat daug dėmesio skiriama Europos Komisijos paskelbtam pasiūlymui dėl duomenų, susijusių su trumpalaikės būsto nuomos paslaugomis, rinkimo ir dalijimosi jais. Diskutuojama, kaip šalys ketina įgyvendinti šį reguliavimą, kokios įtakos tai turės turistų srautams, ar renkami duomenys padės suderinti ir patobulinti trumpalaikės būsto duomenų rinkimo ir dalijimosi jais sistemą ir padidinti sektoriaus skaidrumą.

2023 metų „Eurostat“ duomenimis, pagal turistų nakvynių skaičių praėjusiais metais Europos Sąjungos valstybės beveik pasiekė ikipandeminį lygį (2,7 mlrd. visų nakvynių, arba 5,6 proc. mažiau nei 2019 m.). Labiausiai atsigavo vietinis turizmas, kuris jau dabar 0,7 proc. viršija prieš pandemiją buvusį lygį ir sudaro 1,53 mlrd. nakvynių, o tarptautinis turizmas vis dar yra 12,6 proc. mažesnis – 1,19 mlrd. nakvynių.

Per vienuolika 2022 m. mėnesių į Lietuvą atvyko apie 3,49 mln. turistų, iš jų užsieniečių – 1 056 782. 2022 m. daugiausiai turistų atvyko iš Latvijos, Lenkijos, Vokietijos. Praėjusių metų lydere pagal atvykimų skaičiaus augimą tapo Pietų Korėja (nuo 116 iki 813 turistų, tai sudaro +601 proc.) ir Izraelis (nuo 5 787 iki 23 190 turistų, tai sudaro +301 proc.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius