Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvai pačiai kone dvigubai peržengus raudonąją ribą, rengiami pokyčiai dėl paveiktų šalių sąrašo

Pati Lietuva jau beveik dvigubai peržengė raudonąją ribą, kurią peržengusias valstybes ji įtraukia į koronaviruso paveiktų šalių sąrašą. Tad situacija dabar keista – kartais privalu izoliuotis net ir atvykstant iš šalies, kurioje epidemiologinė situacija yra geresnė nei Lietuvos. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį paskelbė, kad yra rengiami pokyčiai, ir naujienų gali būti jau kitą savaitę.
Kipras
Kipras / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Į paveiktų šalių sąrašą įtraukiamos tos valstybės, kuriose koronaviruso infekcijos (COVID-19) sergamumas per pastarąsias 14 dienų perkopia 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų slenkstį. Pačios Lietuvos rodiklis penktadienį jau yra net 45,8.

Visas paveiktų šalių, iš kurių grįžus ar atvykus į Lietuvą yra privaloma saviizoliacija, sąrašas bus paskelbtas penktadienį popiet.

Tačiau jau dabar matyti, kad į jį liks neįtrauktos tik tos pačios 4 ES/EEB šalys, kaip ir praėjusią savaitę: Latvija, Suomija, Lichtenšteinas ir Kipras. (Reikėtų atkreipti dėmesį, kad Kipro sergamumo rodiklis – visai arti raudonosios ribos – 24,4 atvejo 100 tūkst. gyventojų).

Tai reiškia, kad grįžusiems net ir iš tų šalių, kuriose epidemiologinė padėtis geresnė nei Lietuvoje, vis tiek reikės izoliuotis. Pavyzdžiui, Vokietijos sergamumo rodiklis yra 32,1, Italijos – 40,4, Graikijos – 41,8 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį spaudos konferencijoje pranešė, kad kitą savaitę bus teikiami siūlymai tiek COVID-19 komitetui, tiek Vyriausybei – kad būtų atsisakyta konkretaus skaičiaus, o riba būtų susieta su rodikliu, kurį turi Lietuva.

Tuomet, anot ministro, saviizoliacijos reikalavimas galiotų tik atvykstantiems iš valstybių, kuriose rodiklis būtų didesnis nei mūsų šalies. „Aišku, išskyrus trečiąsias šalis, kurių nebūtinai galime pasitikėti testavimo strategija ir pasitikėti jų rodikliais“, – įspėjo A.Veryga.

Lietuva laukia ir ES sprendimo

Sveikatos apsaugos ministras sakė, kad Europoje vis dar tęsiasi diskusijos dėl paveiktų šalių sąrašų, dėl to, kaip derėtų vieningai reguliuoti gyventojų judėjimą, kokias saviizoliacijos taisykles taikyti. Sutarimo, A.Veryga pabrėžė, dar nėra, tačiau paminėjo, dėl ko diskutuojama.

Saviizoliacijos reikalavimas galiotų tik atvykstantiems iš valstybių, kuriose rodiklis būtų didesnis nei mūsų šalies.

Viena iš tokių rekomendacijų – kad nebūtų diskriminacijos pagal kaimynines valstybes. „Mes šiuo atveju galėtume būti tokiu pavyzdžiu –Lenkijai ir Estijai taikom tam tikras išimtis, kurių netaikom kitoms valstybėms. Apie tai ir kalbama Europoje – kad jeigu tokios išimtys būtų, jos būtų taikomos visoms ES, Šengeno valstybėms“, – kalbėjo ministras. Kokias išimtis Lietuva taiko Lenkijai ir Estijai, rasite čia.

Jo teigimu, ES taip pat norėtų susitarti, kad būtų stebimas ne tik naujų atvejų skaičius, bet ir atliekamų tyrimų skaičius bei teigiamas procentas nuo visų atliekamų tyrimų.

„Aišku, diskutuojama apie šiek tiek aukštesnius rodiklius dėl šalių, kurios būtų vadinamojoje žaliojoje zonoje. Siūloma tą rodiklį didinti iki 50 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines dvi savaites. O nustatomų teigiamų atliktų testų procentas neturėtų viršyti 3 proc.“, – sakė A.Veryga.

Siūloma palikti išimtis dirbantiems, studijuojantiems – jos beveik sutampa su tomis, kurias dabar Lietuva taiko kaimyninėms valstybėms.

„Tikimės, kad sutarimą Europai pavyks pasiekti, ir turėsim daugiau mažiau vienodą tvarką“, – vylėsi ministras.

Ar bus išskirtos salos?

Jis negalėjo patikslinti, ar yra kalbama ir apie atskirų teritorijų, pavyzdžiui, salų, išskyrimą paveiktų šalių sąrašuose. To ypač prašo turizmo verslas, kuriam tuomet atsivertų galimybė gabenti keliautojus į epidemiologiškai saugias salas – pavyzdžiui, Graikijos, Portugalijos, Ispanijos.

Kai kurios valstybės savo sąrašuose jau ir taip išskiria regionus. Pavyzdžiui, Vokietija į paveiktų teritorijų sąrašą įtraukė Šiaulių regioną.

„Novaturo“ grupės vadovė Audronė Keinytė 15min anksčiau komentavo, kad rodiklių skaidymas Lietuvos organizatoriams leistų užtikrinti sąžiningą̨ konkurenciją su kitų Europos Sąjungos valstybių̨ kelionių̨ organizatoriais.

„Delsimas priimti reikalingus sprendimus verčia mus atšaukinėti žmonių iš anksto suplanuotas keliones. Vien iki spalio vidurio tokių kelionių skaičius siekia apie 1500. Tuo pačiu kelionių organizatoriams tai reiškia vis didėjančią išmokų už neįvykusias keliones naštą. Jeigu sergamumo skaidymo regionais nutarimas būtų buvęs priimtas anksčiau, keliautojams būtume galėję pasiūlyti daugiau saugių atostogų krypčių“, – teigė A.Keinytė.

Lietuvos turizmo asociacijos (LTA) vykdomoji direktorė Milda Plepytė-Rainienė 15min sakė, kad kelionių organizatoriams salų išskyrimas yra itin svarbus, jeigu norima kalbėti apie jų veiklos tęstinumą. „Kadangi situacija yra labai dinamiška ir labai nepastovi, galimybė turėti daugiau krypčių, į kurias organizatoriai – esant saugiai epidemiologinei situacijai – galėtų vykdyti skrydžius, būtų tam tikras veiklos užtikrinimas“, – teigė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius