Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvio kelionės po Ukrainą (12). Pripetėje geriau neliesti augalų, žemės ir vandens

Jei sekate karą Ukrainoje, turbūt fiksavote, jog jo pradžioje rusai puolė daugeliu krypčių. Dabar sako, kad tai buvo klaida, nes nei vienoje iš krypčių jie nepuolė nei efektyviai, nei kokybiškai, todėl kai kuriose iš jų rusai patyrė visišką fiasko, liko sumušti ir galiausiai pasitraukė. Mums ir visai Ukrainai geriausia žinia buvo, kad rusai nepasiekė Kyjivo, kurį bandė užpulti iš Černobylio pusės.
Černobylio zonoje
Černobylio zonoje / Vaido Mikaičio nuotr.

Ordų armijai vadovaujantieji buvo tiek buki, kad Kyjivo link jie brovėsi per teritoriją, kuri po Černobylio atominės elektrinės avarijos buvo siaubingai užteršta radiacija ir dėl to paskelbta uždrausta gyventi zona. Bet rusų armijos bukapročiams tai buvo nė motais. Jie ne tik tiesiog perėjo tą zoną, kurios ukrainiečiai net negynė, bet ir buvo joje įsitaisę. Visas pasaulis apako, kai sužinojo, jog rusų kareiviai išsikasė apkasus Raudonajame miške.

Miškas tapo rusvai raudonos spalvos, todėl jis ir buvo pavadintas Raudonuoju.

Žinote kas yra Raudonasis miškas? Tai yra buvusi miško teritorija, esanti šalia atominės elektrinės. Tai vieta, kurią, sprogus atominiam reaktoriui, pirmiausia palaižė radioaktyvūs dūmai ir radioaktyvios dulkės nusėdo būtent joje. Nuo radioaktyvumo ėmė labai sparčiai nykti pušys ir miškas tapo rusvai raudonos spalvos, todėl jis ir buvo pavadintas Raudonuoju. Nei pavadinimas, nei spalva čia nereiškia nieko romantiško. Jie reiškia siaubą ir mirtį. Skaičiau, kad dėl nykstančio medžio sąveikos su radioaktyviomis detalėmis, naktimis miškas net vizualiai švytėjo.

Vaido Mikaičio nuotr. / Kelionė į uždraustą Černobylio zoną
Vaido Mikaičio nuotr. / Kelionė į uždraustą Černobylio zoną

Vėliau, vykdant avarijos likvidavimo darbus, idant vėjas nenešiotų radioaktyvių dulkių po pasaulį, tas siaubo miškas buvo sustumdytas buldozeriais ir palaidotas po žeme. Šiuo metu ant palaidotų medžių sužėlė naujas miškas, tačiau vieta vis tiek išlieka viena labiausiai užterštų pasaulyje.

Ekskursiniai Černobylio turo autobusiukai Raudonąjį mišką pralėkdavo žaibo greičiu, jau nekalbant apie kokį nors sustojimą jame. Neatsargus sustojimas prie šio miško gali reikšti didžiules sveikatos problemas netolimoje ateityje.

Tai štai, jūs įsivaizduojate? Rusų kariai puolę Ukrainą, apsikasinėjo Raudonajame miške ir praleido čia ne vieną dieną. Jie ne tik išjudino radioaktyvias, žemės paviršiuje esančias dulkes, bet į dienos šviesą iškasė ir buvusias po žeme.

Vaido Mikaičio nuotr. / Černobylio zonoje
Vaido Mikaičio nuotr. / Černobylio zonoje

Mano draugo, šiek tiek besidominčio radiacijos poveikiu nuomone, yra reali tikimybė, jog po šio, neįtikėtinai kvailo rusų veiksmo, Černobylio turai gali niekada nebūti atkurti, nes čia vėl stipriai sukilo radiacijos lygis su kuriuo reikės kažką daryti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius