Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gidų mokymuose – dėmesys Lietuvos istorijai ir islamui

200 gidų iš visos Lietuvos ką tik baigė tradicinius tobulinimosi kursus, organizuojamus Valstybinio turizmo departamento (VTD). Nors didžioji dalis į Lietuvą atvykstančių turistų nebesinaudoja gidų paslaugomis, tie, kurie nori ekskursijų jose tikisi sužinoti daug istorinių faktų apie Lietuvą. Būtent todėl mokymuose didžiausias dėmesys skiriamas Lietuvos istorijai ir aktualijoms.
Masines ekskursijas veda gidas Albertas
Nors daugėja savarankiškų turistų, kuriems nebereikia ekskursijų, susidomėjimas gido profesija nemažėja. / Arturasz Photography nuotr.

Kasmet tradiciškai tokie mokymai rengiami du kartus per metus. Šiemet juos rengti teko net tris kartus. 

Mokymų metu gidams perduodamos ne tik teorinės žinios, pristatomi naujausi tyrimai, bet rengiama ir praktinė dalis. Gruodžio 10-ąją gidai dalyvavo ekskursijoje renovuotame Vaidilos teatre Vilniuje.

VTD Turizmo politikos skyriaus vedėja Rasuolė Andrulienė gidams pristatė Lietuvos turizmo rinkodaros strategiją bei naujausią VTD užsakymu atliktą tyrimą, kurio metu Lietuvą kaip turizmo šalį vertino užsienio turistai.

Nagrinėjant užsienio turistų kelionės Lietuvoje ypatumus, paaiškėjo, kad savarankiškai Lietuvoje keliauja net 84 proc. turistų, o su grupe ir gidu – tik 13 proc. Lietuvą lankančių turistų.

„Tyrimas rodo, kad daugumos turistų, 39 proc., sprendimą atvykti į Lietuvą lemia susidomėjimas šalies kultūra ir istorija. Dar 35 proc. atvyksta, nes Lietuvą jiems rekomenduoja draugai ir pažįstami. Dėl šių priežasčių labai svarbu, kad gidai būtų pasirengę suteikti kokybiškas paslaugas ir atitiktų turistų lūkesčius,“ – sako R.Andrulienė.

Stipriosios Lietuvos pusės, kurias nurodė apklaustieji užsienio turistai, ir kurias, jų nuomone, turizmo sektorius galėtų aktyviau išnaudoti, tai: Vilnius ir jo istorinis bei kultūrinis paveldas, lankytinų kultūrinio turizmo objektų gausa, vietinė maisto kultūra ir šalies saugumas.

Pranešimus gidams taip pat skaitė Valstybinės saugomų teritorijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento direktorius Vidmantas Bezaras (tema „Lietuvos gamtinė aplinka: kuo galime didžiuotis“) ir Vilniaus universiteto Orientalistikos centro dėstytoja Milda Petkauskaitė (tema „Islamo kultūra. Islamas Lietuvoje“).

Modernaus meno centro l. e. p. direktorė Milda Ivanauskienė pristatė centro veiklą ir novatoriškus, didelio turistų susidomėjimo sulaukusius projektus: „Vilniaus kalbančios skulptūros“ bei „Literatų gatvė“. Ūkio ministerijos Europos Sąjungos vidaus rinkos koordinavimo skyriaus specialistė Lina Giedraitienė gidams pristatė Europos Sąjungoje nemokamai teikiamą SOLVIT pagalbą, kai pažeidžiamos asmens, pvz., gido, europinės teisės.

Šiuo metu Lietuvoje yra per 2900 gidų, kurie turi VTD išduotus gido pažymėjimus. Kasmet į VTD kreipiasi maždaug 250 gidų dėl kvalifikacijos pripažinimo bei gido pažymėjimų išdavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius