-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos oro uostai pralenkė Latviją ir Estiją: padvigubino skrydžius ir į lietuvių pamėgtą Turkijos miestą

Nors dėl pandemijos aviacijos sektorius išgyveno krizinį laikotarpį, šie metai oro transporto srautus vėl sugrąžino į įprastas vėžes. 2022-ieji – ypatingi ir Lietuvos oro uostams, kurie vasarą buvo patekę tarp Europos lyderių. Aviacijos atsigavimas lėmė ir tai, kad žiemos sezono metu Lietuvos oro uostai ne tik pasiūlė naujas kryptis, bet nuo spalio 31 d. net padvigubino lietuvių itin pamėgto Turkijos miesto pasiekiamumą.
Tomas Zitikis, Vilniaus oro uostas
Tomas Zitikis, Vilniaus oro uostas / Lietuvos oro uostų, Luko Balandžio / 15min nuotr.

Apie aviacijos žiemos sezoną, populiariausias ir naujas kryptis bei tai, kuo šie metai ypatingi Lietuvos aviacijai 15min detaliau papasakojo Lietuvos oro uostų maršrutų plėtros vadovas Tomas Zitikis.

Lietuvos oro uostų nuotr. / Lietuvos oro uostų maršrutų plėtros vadovas Tomas Zitikis
Lietuvos oro uostų nuotr. / Lietuvos oro uostų maršrutų plėtros vadovas Tomas Zitikis

Kuo išskirtinis šis aviacijos žiemos sezonas? Kokias naujas kryptis siūlo Lietuvos oro uostai?

– Viena esminių žinių, kurių laukė daugelis aviacijos specialistų – įprasto sezoniškumo grįžimas. Reikia priminti, kad aviacijoje yra du metų sezonai, nuo kurių tiesiogiai priklauso ir siūlomų krypčių specifika, vienos jų aktualios vasaros, o kitos – žiemos sezonu. Taigi oro bendrovės planuoja savo pasiūlą būtent pagal tai, kokia paklausa regione vyrauja tuo metų sezonu.

Visa tai, ką matome šiuo metu, jau indikuoja, kad aviacija grįžo į savo įprastas vėžes ir vyksta tie patys procesai, kaip ir prieš pandemiją, kuri buvo ilgam sujaukusi didžiąją dalį oro bendrovių planų.

Tokio dažnio šiuo maršrutu anksčiau dar niekada nesame fiksavę.

Žiemos sezone Lietuvos oro uostuose turime dvi naujas, reguliarias kryptis (Grenoblis ir Turinas), o strategiškai svarbus oro bendrovės „Turkish Airlines“ skrydis į Stambulą vyks dvigubai dažniau – net 14 kartų per savaitę. Tokio dažnio šiuo maršrutu anksčiau dar niekada nesame fiksavę. Bendras krypčių skaičius Lietuvos oro uostuose šį žiemos sezoną yra beveik toks pat, koks buvo 2019 metais.

123RF.com nuotr. / Stambulas, Turkija
123RF.com nuotr. / Stambulas, Turkija

Kokios kryptys populiariausios šio sezono metu? Kas tai lemia?

– Sezoniškumas neturi esminės įtakos reguliarių skrydžių paklausai į Jungtinę Karalystę, tai lieka viena populiariausių krypčių visais metais. Priežastys yra kelios – Jungtinėje Karalystėje pirmiausia yra labai didelė lietuvių bendruomenė, o daliai keleivių srauto Londonas yra svarbi vieta verslo reikalams plėtoti.

Kitas populiarus regionas yra Skandinavija, populiarūs ir labai svarbus mūsų tinklui yra aviacijos centrai Frankfurte, Kopenhagoje, Stambule. Per minėtus aviacijos centrus vyksta daug jungiamųjų skrydžių, todėl jie aktualūs tolimesnes keliones planuojantiems keleiviams.

Užsakomųjų skrydžių srityje žiemos sezone populiariausios kryptys lieka Egiptas ir Kanarų salos. Tai iš esmės lema klimatinės sąlygos.

123RF.com nuotr. / Egiptas
123RF.com nuotr. / Egiptas

Žiemos sezono metu matome, kad vis daugiau keleivių renkasi tolimesnes keliones jungiamaisiais skrydžiais, keleivius domina Azijos šalys, įvairios Šiaurės ir Pietų Amerikos žemynuose esančios šalys.

Kuo šie metai buvo ypatingi Lietuvos oro uostams? Ką prognozuojate ateinantiems metams?

– Lietuvos oro uostai pirmuosius tris šių metų ketvirčius buvo tarp sparčiausiai augančių mūsų regiono oro uostų pagal keleivių skaičius. Vasaros mėnesiais buvome ir tarp Europos lyderių. Tai išties didelis komandos pasiekimas ir įrodymas, kad noras keliauti niekur nedingo, o kai kuriais atvejais net išaugo. Kartu tai svarbus faktorius, kuris iliustruoja mūsų rinkos potencialą, paklausos dydį, o tai labai svarbu oro bendrovėms planuojant ateities maršrutus.

Pagal trečio ketvirčio statistiką (keleivių atsistatymo į priešpandeminį lygį) buvome pirmieji Baltijos šalyse, penkti Europos Sąjungoje ir 13 visoje Europoje. Gerokai pralenkėme visus kaimyninius oro uostus Latvijoje ir Estijoje.

Lietuvos oro uostai pirmuosius tris šių metų ketvirčius buvo tarp sparčiausiai augančių mūsų regiono oro uostų pagal keleivių skaičius.

Šiais metais planuojame aptarnauti apie 4,7 mln. keleivių bendrai visuose oro uostuose. Artimoje ateityje ir toliau prognozuojame nuoseklų augimą, kuris dėl sezoniškumo gali šiek tiek sulėtėti šios žiemos metu, tačiau vasaros sezone kitais metais sparta vėl bus nemaža. Europos mastu taip pat bus fiksuojamas aviacijos augimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius