Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Madeiroje gidu dirbantis Audrius atskleidė, kodėl sala patiks ne tik aktyvaus poilsio mėgėjams

Atlanto vandenyne, netoli Afrikos krantų įsitaisiusi Portugalijos sala Madeira sulaukia vis didesnių lietuvių keliautojų srautų. Ir ne veltui. Amžinojo pavasario sala vadinamoje Madeiroje ištisus metus lepina puikus oras, o ką jau kalbėti apie abejingų nepaliekantį kalnuotą, vandenyno skalaujamą salos kraštovaizdį.
Madeira
Madeira / Pranešimo autorių nuotr.

Susidomėjimas šoktelėjo beveik dvigubai

Kad susidomėjimas šia atostogų kryptimi smarkiai išaugo, patvirtina ir „Tez Tour“ atstovai. Lyginant su metais iki pandemijos – lietuvių keliautojų srautai į ją išaugo beveik dvigubai, rašoma kelionių organizatoriaus pranešime spaudai.

„Nors vasara Lietuvoje jau baigėsi – kelionių sezonas Madeiroje dar tikrai nesibaigia. Šią salą keliautojai atostogoms noriai renkasi tiek ir rudenį bei žiemą, kai Lietuvoje oras subjūra. Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad Madeira tinkamas pasirinkimas tik aktyvaus poilsio mėgėjams, tačiau čia rekomenduojama vykti ir su šeima, ir ieškant romantiškų išvykų“, – sako Inga Aukštuolytė, kelionių organizatoriaus Ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė.

Pranešimo autorių nuotr. / Madeira
Pranešimo autorių nuotr. / Madeira

Ruduo – palankus metas atostogoms Madeiroje

16 metų Madeiroje gyvenantis ir saloje Lietuvos keliautojams ekskursijas organizuojantis lietuvis Audrius Laukevičius sako, kad tautiečiai į Madeirą atvyksta ištisus metus, o artėjantis ruduo – puikus metas saloje planuoti atostogas.

Pranešimo autorių nuotr. / Madeira
Pranešimo autorių nuotr. / Madeira

„Ruduo – dėkingas laikas atvykti į Madeirą. O ypač – rugsėjo ir spalio mėnesiais. Tuo metu sumažėja turistų srautai ir tiek viešbučiuose, tiek tavernose kainos tampa šiek tiek mažesnės nei vasarą, o oro ir vandens temperatūra dar puikiai tinka poilsiui. Visgi rudenį rekomenduočiau apsistoti pietinėje salos dalyje, nes toje pusėje oro temperatūra šiuo metų laiku dar siekia 22–25, o vanduo – 20–22 laipsnius“, – teigia Audrius.

Per savaitę įmanoma pamatyti apie 80 proc. salos

Madeiroje gyvenantis lietuvis sako, kad norint ne tik pailsėti paplūdimyje ar prie baseino, bet ir pamatyti bei patyrinėti salą, geriausia į ją vykti dešimčiai ar vienuolikai dienų. O per savaitę įmanoma apžiūrėti bent 70–80 proc. salos.

„Kadangi pats rengiu ekskursijas po salą, galiu patvirtinti, kad lietuviai noriai jose dalyvauja. Populiariausios: vakarinė-centrinė-šiaurinė bei rytinė-centrinė-šiaurinė salos dalys ir ekskursija į Ievada Ribeiro Frio-Portela“, – pasakoja gidas iš Lietuvos.

Pranešimo autorių nuotr. / Audrius Laukevičius
Pranešimo autorių nuotr. / Audrius Laukevičius

Būtent pasirinkus pirmąsias dvi ekskursijas, pasak Audriaus, galima pamatyti 80 proc. salos. Kaip teigia jis, Madeirą dažnai renkasi aktyvaus poilsio mėgėjai: vandens sporto entuziastai, kaituotojai, mėgstantys leistis į žygius po kalnus, levadas, o taip pat ir tie, kurie mėgsta skraidyti parasparniais.

Pranešimo autorių nuotr. / Madeira
Pranešimo autorių nuotr. / Madeira

Būtina leistis į gastronominę kelionę

Maistas – neatsiejama kelionių ir kultūrų pažinimo dalis, todėl atostogaujant saloje privalu paragauti ir tradicinės virtuvės patiekalų. Vietiniai gyventojai yra dideli jautienos mėgėjai. Populiariausias šios mėsos patiekalas – espetada (jautienos šašlykas). Saloje taip pat rekomenduojama paragauti ir žuvies bei jūros gėrybių patiekalų, tokių, kaip espada (juodosios kalavijos žuvis) ir lapas (moliuskai).

Kaip teigia gidu dirbantis Audrius, svečiuojantis Madeiroje būtina paragauti ir vietinių vaisių, kurių įvairovė čia – ypač didelė. Saloje randama tokių vaisių, kurių niekur pasaulyje nerasite. Pavyzdžiui, ant monsteros augalo iš žiedo formuojasi tamsiai žalias kankorėžis, kuris dėl savo neįprasto, į ananasą ir bananą panašaus skonio, vadinamas „bananasu“.

Visus metus vykstantys festivaliai

Atostogas Madeiroje galima derinti ir pagal salos festivalių tvarkaraštį – čia jų per metus suorganizuojama maždaug 150. Porto Santo miestelis kasmet rugsėjį pakviečia į Kolumbo festivalį, sugrąžinantį į garsųjį Portugalijos geografinių atradimų laikotarpį, o Ponta do Pargo miestelyje žinomiausia šventė – Obuolių festivalis, šiais metais šurmuliuosiantis rugsėjo 17–18 d.

Pranešimo autorių nuotr. / Madeira
Pranešimo autorių nuotr. / Madeira

Spalio 4–9 d. visoje saloje vyks Madeiros gamtos festivalis, kviečiantis susipažinti su natūraliu Madeiros grožiu, kultūros paveldu. Jo metu lankytojai kviečiami išbandyti įvairių aktyvių pramogų – nuo ​​sklandymo parasparniu virš kalnų iki plaukiojimo Atlanto vandenyne.

Vis tik garsiausias ir laukiamiausias iš visų – Fejerverkų festivalis Naujųjų metų naktį, įtrauktas netgi į Guinnesso rekordų knygą kaip didžiausias pirotechnikos renginys pasaulyje.

O gegužės mėnesį, praėjus dviem savaitėms po Velykų, Funšalio gatves išmargina Gėlių festivalis, kai gatvėse kuriami gėlių kilimai, vyksta klasikinės muzikos koncertai, šokami liaudies šokiai. Šis Madeiroje vykstantis festivalis taip pat sutraukia minias vietinių bei turistų.

Vasarą saloje žymiausi – gastronominiai festivaliai, kurių metu galima ne tik pasimėgauti vietine virtuve, tačiau ir tradicine muzika bei vietinių svetingumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius