Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Magiška vieta Europoje, į kurią patekti ne taip ir paprasta

Caminito del Rey yra magiška vieta. Ne, čia nėra dažni stebuklai ir nevyksta burtininkų ir raganų festivaliai. Beveik 5 kilometrų ilgio takas yra žmogaus rankų kūrinys – vingiuojantis vaizdingo tarpeklio šlaitais, vietomis pakimbantis virš bedugnės, per prarajas perkeliantis tilteliais ar nuvingiuojantis anksčiau veikusių vandens kanalų vagomis. Taip, vietomis gali išgirsti keistus garsus, pajausti netikėtus vėjo gūsius ar krūptelėti nuo šnarėjimų krūmuose, tačiau tai žemiški dalykai. Magija slypi kitur – norint čia patekti reikės ypatingos kantrybės, burtų ir net telepatijos sugebėjimų.
Caminito del Rey
Karaliaus Tako magija / Laimos Druknerytės/Virgenextra.lt nuotr.
Temos: 2 Ispanija Kelionės

Ispanijos pietuose esantis Andalūzijos regionas – ypatingas. Apie jo kultūrą, virtuvę, tradicijas, papročius ir ypač tyrą alyvuogių aliejų puslapyje Virgenextra.lt pasakoja Laima Druknerytė ir Mindaugas Stongvilas. Kasdieninių įkvėpimų iš Andalūzijos taip pat ieškokite šio puslapio Facebook ir Instagram paskyrose.

Per pastaruosius kelis metus Caminito del Rey (lt. Karaliaus taką) aplankėme tik du kartus, nes bilietus pavykdavo įsigyti tik kažkokio stebuklo dėka iš kažikeliolikto karto. Panašu, kad pavykdavo todėl, jog galėjome rinktis „ne sezono“ metu likusius laisvus bilietus – gruodžio pradžioje ar vasario viduryje.

Net ir įsigijus bilietus magija nesibaigė – pirmo vizito metu eidamas kalne iškastu siauru ir neapšviestu tuneliu prasiskėliau galvą. O antrą kartą važiuodami pasiklydome ir vėlavome pasirodyti biliete nurodytu laiku, rizikuodami likti už vartų. Negana to – tą dieną dar ir lijo, todėl administracija galėjo bet kada sustabdyti ekskursiją. Taigi magija veikia ne tik įsigyjant bilietą, bet ir jį turint.

Jei neturite jokių ypatingų magiškų galių ir kantrybės – štai jums planas B: skambinkite bet kuriai Malagos turizmo bendrovei ir užsisakę Caminito Del Rey ekskursijos paketą gal net kitą dieną būsite paimtas iš sutartos vietos, nuvežtas į Ardales nacionalinį parką, atvestas prie tako, palydėtas gido, po žygio pamaitintas restorane ir parvežtas atgal.

Kainos priklauso nuo paketo ir svyruoja nuo 40 iki 250 eurų vienam suaugusiajam. Bet pasiilgusiems iššūkių visgi siūlome pabandyti mūsiškį aukščiau aprašytą planą A.

Ardales nacionalinis parkas garsus ne tik išpopuliarintu Caminito del Rey. Parko teritorijoje yra kelios užtvankos, trys didžiulės vandens saugyklos, nuostabūs pasivaikščiojimo takai, vedantys ir kalnų viršūnėmis ir tvenkinių pakrantėmis; ekstremalaus laipiojimo maršrutai, kalno viršūnėje sukurtas didelis tvenkinys akumuliacinei elektrinei, El Chorro tarpeklis, senovinio miesto Bobastro griuvėsiai, na ir žinoma – keli puikūs restoranai. Apsilankymas Ardales nacionaliniame parke yra nemokamas.

Laimos Druknerytės/Virgenextra.lt nuotr./Ardales nacionalinis parkas
Laimos Druknerytės/Virgenextra.lt nuotr./Ardales nacionalinis parkas

Jei apsistosite kelioms dienoms viešbutėlyje ar kempinge, galėsite smagiai leisti laiką maudydamiesi turkio spalvos tvenkinių vandenyje, plaukioti baidarėmis, plaustais, nardyti nuo uolų, vaikštinėti vaizdingais kalnų takais, grožėtis apylinkių panoramomis ir net žvejoti. Parko teritoriją galima išvaikščioti pėsčiomis, apvažiuoti automobiliu ar dviračiais – dauguma įdomių vietų ranka pasiekiamos. Užsiėmimą ras tiek suaugę, tiek vaikai.

Sako, kad apylinkėse puikiai veikia 4G ryšys (nesu tikras, ar visur), todėl turėdami laiko galėsite išmėginti savo magiškas galias bandydami nusipirkti įėjimo bilietą ir į Caminito del Rey. Nieko paguodžiančio nepatarsiu – bilietus galima pirkti tik internetu, bilietų sistema veikia „magiškai“, o datų ir laiko pasirinkimas vizitui nelabai įspūdingas. Kaip visa tai atrodo galite pamatyti čia: https://reservas.caminitodelrey.info/

Laimos Druknerytės/Virgenextra.lt nuotr./Karaliaus Tako magija
Laimos Druknerytės/Virgenextra.lt nuotr./Karaliaus Tako magija

Yra dar ir planas C: jau esant Ardales nacionalinio parko teritorijoje, turėdami laiko ir kantrybės galite kiekvieną dieną pasirodyti prie Caminito del Rey vartų prieš jiems atsidarant – nuo 9 val. ryto ir mandagiai pasiteirauti, ar yra laisvų bilietų. Šio būdo patys nebandėme, bet esam girdėję, kad „magija“ suveikia ir laimingųjų atsiranda.

Paskutinį kartą į Caminito del Rey administraciją skambinome prieš kelias savaites ir pasiteiravę, ar galime atvykti ryt perpiet ir nusipirkti bilietus prie įėjimo, gavome atsakymą kad tikrai ne, nes juk pandemija ir viskas dabar dar sudėtingiau. Taigi net pandemijos akivaizdoje tako magija nesisklaido.

Laimos Druknerytės/Virgenextra.lt nuotr./Caminito del Rey
Laimos Druknerytės/Virgenextra.lt nuotr./Caminito del Rey

Pats Karaliaus takas tikrai unikalus, ir nepaisant visų išvardintų magiškų dalykų – juo pasivaikščioti tikrai rekomenduojame. Takas buvo įrengtas prieš daugiau nei 100 metų, apylinkėse statant užtvankas ir tiesiant geležinkelio liniją. Jis buvo skirtas susisiekimui atliekant priežiūros darbus.

Ilgainiui takas buvo apleistas ir vietomis net visai suiro: turėklai nutrūko, kai kurios tako sekcijos nurūdijo ir sukrito į kanjoną. Tačiau visais laikais atsirasdavo drąsuolių, bandančių pasikarstyti apgriuvusiu taku. Įvykus keliems nelaimingiems atsitikimams tako prieigos buvo uždarytos, o sučiuptiems adrenalino mėgėjams tekdavo susimokėti net 6000 eurų siekiančią baudą. Tačiau entuziastų ir toliau netrūko.

Laimos Druknerytės/Virgenextra.lt nuotr./Caminito del Rey
Laimos Druknerytės/Virgenextra.lt nuotr./Caminito del Rey

2006 metais nuspręsta taką restauruoti ir paversti turistų traukos vieta. Darbai buvo baigti 2015 metais, tačiau dar ir dabar atidarymo laukia beveik pastatytas, bet iki šiol stovintis užvertomis durimis Informacijos centras ir nebaigta įrengti mašinų stovėjimo aikštelė. Kažkur šalia turėtų veikti ir greitas 4G internetas. Gal viską sutvarkius reikės mažiau pastangų ir magijos norint čia patekti?

Jei planas C nesuveiks, apsilankyti Ardales nacionaliniame parke tikrai verta: čia leiskitės į vaizdingus žygius ir mėgaukitės nemokamais parko malonumais. Na, o jeigu neturite nei laiko nei kantrybės – lieka planas B: ieškokite turizmo agentūros ir įsigykite ekskursijos paketą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius