Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Maišiagala rengiasi atidaryti renovuotą dvarą

Už 25 kilometrų nuo Vilniaus įsikūręs Maišiagalos miestelis rengiasi atidaryti renovuotą dvarą. Miestelio vadovai tikisi, kad Houvalto rūmais vadinamas statinys padės atgaivinti ir kultūrinį, ir bendruomeninį Maišiagalos gyvenimą.
Maišiagalos dvaras
Maišiagalos dvaras / Video kadras
Temos: 1 Dvaras

Du tūkstančius gyventojų turintis Maišiagalos miestelis Vilniaus rajone gyvena džiugiu laukimu – po ketverius metus trukusių darbų baigta Maišiagalos dvaro renovacija. Houvalto rūmais vadinamo statinio istorija marga, kaip ir paties miestelio, kuris, kai kurių istorijos šaltinių duomenimis, yra kone šimtmečiu senesnis už Vilnių.

Ilgą laiką Lietuvos didikams Sapiegoms, o po jų – Tyzenhauzams priklausiusią vietovę 18 amžiaus pabaigoje įsigijo Houvaltų šeima, kurios atstovas Onufrijus Houvaltas ir pastatė garsaus to meto architekto Mykolo Šulco suprojektuotą klasicistinio stiliaus dvarą. Keičiantis santvarkoms, keitėsi ir dvaro gyventojai, o statinys pamažu iro.

„1806 metais O.Houvaltas pastatė klasicistinius rūmus. [...] Po Antrojo pasaulinio karo čia gyveno vietos bendruomenė. Po to buvo įsikūręs daržininkystės kolūkis. O jau nuo 1992 metų čia buvo kunigaikščio Algirdo mokykla“, – pasakoja Tradicinių amatų centro Maišiagalos Houvalto dvare vedėja Jolanta Lapinskaja.

„Bėgo per stogą, būtinai reikėjo remontuoti šitą pastatą, nes kitaip būtų erozija, griūtų sienos ir taip toliau. Dabar pakeistas stogas. Vienu žodžiu, padarytas kapitalinis remontas“, – teigia Maišiagalos seniūnas Stefanas Orševskis.

Houvalto dvaro Maišiagaloje renovacija kainavo daugiau kaip milijoną eurų, dalį reikiamų lėšų skyrė ES fondai. Visuomenės reikmėms pritaikytame pastate įsikursiančiame amatų centre Maišiagalos bendruomenė ir svečiai galės mokytis tradicinių amatų paslapčių ir leisti laisvalaikį. Dvare veiks darbo biržos padalinys ir biblioteka su nemokamu internetu, taip pat įsikurs kultūros ir bendruomenės centrai, repetuos meno kolektyvai, veiks treniruoklių salė.

„Maišiagalos kultūros namų iki šiol nebuvo. Buvo kažkada dideli kultūros namai, bet buvo privatizuoti ir liko tik jų liekanos, sienos, taip sakant. Kaip matote, padarėme remontą ir turime puikią salę, turime puikias kitas patalpas, kur įsikurs bendruomenė, meno kolektyvai“, – sako S. Orševskis.

„Amatų centre bus vykdomi įvairūs užsiėmimai, rengiami seminarai, konferencijos, amatininkai ves edukacinius užsiėmimus – centro lankytojai bus supažindinti su keramikos, pynimo, muilo gamybos, medžio drožybos, karpinių, margučių marginimo tradicijomis“, – priduria J. Lapinskaja.

Maišiagalos seniūno teigimu, vietos gyventojai jau dabar labai džiaugiasi gražiuoju statiniu ir smalsauja, kada jame užvirs gyvenimas. Kol kas Houvalto dvare dar trūksta kai kurių baldų ir įrangos, yra nebaigtų smulkių remonto darbų. Atidaryti Maišiagalos dvarą seniūnija tikisi kovo pabaigoje arba per vasarą rengiamą miestelio šventę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius