-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maljorka – kultūros ir nuostabaus kraštovaizdžio sala

Jeigu norite pailsėti nuo kasdienių rūpesčių ir pasigrožėti netradicine gamta, kviečiame į rojų žemėje – Maljorką. Ispanijai priklausantį Balearų salyną Viduržemio jūroje sudaro 4 salos: Maljorka, Menorka, Ibiza ir Formentera. Didžiausia šio salyno sala – Maljorka – yra svarbiausia tarp salų ir labiausiai mėgstama turistų. Tai kataloniška Ispanijos dalis. Saloje kalbama dviem oficialiomis kalbomis – ispanų ir katalonų. Vietiniai gyventojai kalba maljorkietišku katalonų kalbos dialektu, kuris turi skirtingų atmainų įvairiose salos vietose.
Maljorka iš arti
Maljorka iš arti / Novaturo nuotr.

Pati Maljorkos sala tęsiasi 100 km iš rytų į vakarus ir 75 km iš šiaurės į pietus. Viduržemio jūra skalauja net 554 km Maljorkos pakrančių. Tiesa, ne visos jos puikuojasi smėliu – vietomis per kalvas prie vandens nė neprieitum, tačiau paplūdimių netrūksta. Nė vienoje Europos šalyje nėra tokio skirtingo kraštovaizdžio – nuo derlingų centrinės Maljorkos lygumų iki didingų į dangų besistiebiančių Tramuntanos viršukalnių. Saloje net ir pačiame vidurvasaryje nebūna nepakeliamai karšta. Oro drėgmė visais metų laikais svyruoja ties 70 procentų. Net 40 saugomų teritorijų turinti sala yra vienas ekologiškiausių Viduržemio jūros kurortų. Tai teigiamai veikia atostogaujančių sveikatą. Platų įvairaus lygio viešbučių pasirinkimą siūlanti Maljorka prieinama visiems. Salą kasmet aplanko daugiau, nei 5 mln. turistų.

Gyvenimas čia verda ištisus metus, nes švelnus Viduržemio jūros klimatas garantuoja gerą orą ir žiemą, ir vasarą. Į saloje esančią Marivento pilį kiekvieną rugpjūtį poilsiauti atvyksta ir karališkoji Ispanijos šeima. Saloje populiaru važinėtis dviračiais ir motoroleriais, kuriuos, kaip ir automobilius, galima išsinuomoti bet kurioje gyvenvietėje. Kalnų viršūnės siekia pusantro kilometro, tad visai nesunku į jas įkopti ir žvalgytis į atsivėrusius vaizdus. Daug kur yra turistams paženklintų takų, tad pasiklysti neįmanoma. Visi didieji naktiniai klubai ir specializuoti restoranai susitelkę sostinėje Palmoje, tačiau jų yra ir turistinėse zonose, kur įsikūrę viešbučiai (Plaja de Palmoje, El Arenalyje, Palmanovoje, Magalufe, Alkudijoje). Įėjimai į klubus mokami,kartais į įėjimo mokestį būna įtraukti 1–2 gėrimai.

Kitose salos vietose (Siljote, Kala Mandijoje, Kala Meskidoje, Sa Komoje, Kala Majore) naktinių klubų beveik nėra, šios vietos labiau tinkamos ramesnio poilsio mėgėjams. Paplūdimiai kurortuose gana platūs, smėlėti, krantas gilėja nuosekliai. Jie yra vieši, viešbučiams nepriklauso, todėl maudytis galima bet kur. Beveik niekur nėra persirengimo kabinų ir dušų. Gultai mokami, mokesčio dydį nustato vietos municipalitetas. Atokiau nuo turistinių zonų galima rasti vaizdingų, uolėtų įlankų, kuriose galima pasimaudyti. Tokiose vietose reikėtų pasisaugoti jūros ežių ir nelygaus uolėto dugno, į kurį galima susižeisti.

Novaturo nuotr./Maljorka ia arti
Novaturo nuotr./Maljorka iš arti

Kurortai

El Arenalis – didelis ir judrus kurortas, ypač mėgiamas vokiečių jaunimo. Čia siūloma gausybė pramogų, iki ryto veikia naktiniai klubai ir diskotekos. El Arenalis garsus vandens pramogų parku „Aquacity“. Valčių, burlenčių nuoma, gera paplūdimių priežiūra, kavinės, įvairios užkandinės, dušai garantuoja puikų poilsį prie vandens. Toliau nuo pakrantės, už viešbučių – žalioji pušų giraičių zona. Plaja de Palmoje ne taip judru ir triukšminga kaip El Arenalyje, tačiau ir čia vyrauja linksma atostogų atmosfera. Šioje vietovėje yra kuo užsiimti sporto mėgėjams.

Son Vida – tai idiliška prabangių, išskirtinių namų, vilų ir viešbučių vietovė tarp salos sostinės Palmos ir saugomų žalių miškų. Son Vidos miestelis, esantis už 7 km nuo Palmos centro, keri savo panorama. Klausantis paukščių čiulbėjimo, žvelgiant į sodriai žalius kalnus ir mėlyną jūrą galima pasijusti tarsi rojuje. Miestelyje yra įsikūręs garsus golfo aikštynas „Son Vida“.

Kala Majoro turistinėje zonoje įsikūrusi garsioji Marivento pilis, kurioje kiekvieną rugpjūtį atostogauja Ispanijos karališkoji šeima. Nedidelis, bet labai jaukus miestelis vilioja krištolo spalvos jūra, puikiais smėlio paplūdimiais, tyla ir ramybe. Tai puiki vieta ieškantiems ramaus poilsio ir romantikos. Iš čia per keletą minučių automobiliu galima pasiekti salos sostinę, kur dieną ir naktį verda gyvenimas.

Gražusis Iljetas įsikūręs už 9 km nuo Maljorkos salos sostinės Palmos centro. Miestelis, kuriame gyvena ispanai ir kuris dar nėra labai atrastas turistų, skirtas ramesniam poilsiui, jame galima vaikščioti ir mėgautis ramybe bei gražiais pajūrio vaizdais. Jame malonu būti ir atvėsus Viduržemio jūros vandeniui. Šį miestelį pamėgusios poros ir jaunavedžiai, kuriuos patraukia prabangių vilų šlaituose grožis ir puikūs viešbučiai su dieviško grožio panoramomis pro langus. Iljete veikia Nacionalinė buriavimo mokykla.

Kosta den Blanesas – nedidelis kurortas Maljorkos salos pietvakariuose, už 7 km nuo sostinės Palmos. Tai ramesnė alternatyva netoliese esančiam Iljeto kurortiniam miesteliui. Kosta den Blanesas – saulės, skaistaus paplūdimio ir ramybės oazė. Čia patogu ilsėtis su vaikais, kurie gali žaisti ramiai tyvuliuojančiame vandenyje. Šalia paplūdimių įsikūrę barai, kur galima pasiimti užkandžių ir gaiviųjų gėrimų. Poilsiaujantiesiems siūloma užsiimti vandens pramogomis – nardymu, buriavimu ir plaukiojimu burlentėmis. Nenustygstantieji vietoje gali išsinuomoti dviratį ar pėsčiomis pakrante nueiti iki populiaraus kurorto Palmanovos. Golfo mėgėjų laukia už 5 minučių kelio nuo kurorto esantis golfo aikštynas „Real Golf de Bendinat“. Vaikų ir suaugusiųjų džiaugsmui – delfinariumas „Marineland“, kuriame galima pamatyti delfinus, ryklius, vėžlius ir jūrų liūtus.

Maždaug už 13 km į vakarus nuo Palmos yra judri kurortinė zona Magalufas. Ši vietovė garsėja puikiais balto smėlio paplūdimiais. Tai vienas iš seniausių Maljorkos kurortų, metai iš metų neprarandantis savo populiarumo. Magalufą labai mėgsta britų jaunimas. Čia gausu diskotekų, kitų pasilinksminimo įstaigų. Magalufe veikia visoje Ispanijoje garsus naktinis klubas „BCM“. Žaliosiose pėsčiųjų zonose turistus kviečia daugybė parduotuvių, barų, restoranų ir kavinių. Miestelyje daug automobilių, dviračių ir motociklų nuomos punktų. Paplūdimyje sudarytos sąlygos užsiimti aktyviu vandens sportu.

Už keleto kilometrų nuo Magalufo, sostinės Palmos link, yra mažesnis, labiau tinkamas šeimyniniam poilsiui, bet taip pat judrus kurortas – Palmanova. Nuo Magalufo kurorto ji per maždaug 10 min einant pakrante pasiekiama pėsčiomis. Palmanovos pasididžiavimas – trys erdvūs, puikaus balto smėlio paplūdimiai ir skaidrus jūros vanduo. Paplūdimiai pasižymi nuosekliai gilėjančia jūra. Jie ypač traukia šeimas su vaikais. Visuose Palmanovos paplūdimiuose siūlomas platus vandens sporto pasirinkimas. Palei jūrą tęsiasi puiki pėsčiųjų alėja – promenada, jungianti visus Palmanovos paplūdimius. Pėsčiųjų alėjoje daug parduotuvėlių, barų, restoranėlių.

Už 20 km į pietvakarius nuo Palmos esantis Santa Ponsa – pats moderniausias kurortas, kur galima sutikti poilsiautojų iš viso pasaulio. Vaizdingas uolėtas pakrantes keičia smėlėtos įlankos su įspūdingais paplūdimiais. Čia galima išsinuomoti įvairios vandens sporto įrangos. Kadangi jūros krantas gilėja nuosekliai, maudytis paplūdimiuose saugu ir mažiesiems poilsiautojams. Tai rami, žalia, vaizdinga turistinė zona, čia mažiau žmonių nei Magalufe. Ši vietovė labai patinka šeimoms su vaikais – kurorte galima aktyviai ilsėtis dieną ir ramiai miegoti naktį.

Gražioje, palmėmis apsodintoje pakrantėje gausu kavinukių, barų. Kurortas Pagerara turi 3 pagrindinius paplūdimius. Šiame miestelyje kadaise nuo turkų piratų slėpėsi krikščionys. Dviračiai – viena populiariausių šio miestelio transporto priemonių. Čia gausu automobilių ir dviračių nuomos punktų. Šiose vietovėse labai populiarios iškylos pėsčiomis.

Tai ramus nedidelis miestelis, įsikūręs rytinėje salos pakrantėje, apie 60 km iki sostinės Palmos. Uolėti krantai, tik kur ne kur įsiterpę nedideli smėlėtos pakrantės lopinėliai, apsupti pušynų. Kažkada buvęs žvejų kaimelis, dabar traukia akį vaizdinga jachtų prieplauka, jaukiais žuvies restoranėliais, nedidukėmis kavinėmis bei parduotuvėlėmis. Poilsis čia ypač tinka šeimoms su vaikais ir tiems, kurie trokšta pailsėti nuo miesto triukšmo ir bruzdesio. Poilsiautojams siūloma užsiimti vandens sportu, čia beveik nėra naktinio gyvenimo, dauguma paslaugų yra siūloma viešbučiuose. Vos už 10 minučių kelio nuo Kala Dijoro yra Mondrago Nacionalinis parkas, kuriame stebina dangiški paplūdimiai, krištolo skaidrumo jūra, įspūdingos uolos, orchidėjų rojus, etnologinis parkas bei speciali teritorija paukščiams saugoti.

Sa Koma – rami kurortinė vietovė, apie 68 km iki sostinės Palmos, su moderniais viešbučiais, parduotuvėmis, kavinėmis. Paplūdimiuose puikios galimybės mėgautis saulės voniomis, o energingiems žmonėms siūlomas visas sporto kompleksas. Sporto mėgėjai čia gali užsiimti lauko tenisu, skvošu, jodinėjimu. Platus smėlio paplūdimys ir graži įlanka – puiki vieta atostogoms. Vakaro pasilinksminimai Sa Komoje daugiausia vyksta viešbučiuose.

Norintys pasilinksminti naktiniuose klubuose, per kelias minutes automobiliu gali pasiekti Kala Miljoro kurortą. Kala Miljoras – judresnis ir gyvesnis kurortas, esantis už 2 km nuo Sa Komos. Čia pėsčiųjų alėjoje gausu parduotuvėlių, kavinukių, barų. Tarp Sa Komos ir Kala Miljoro vietovių yra geras susisiekimas visuomeniniu transportu. Kala Meskidos kurortą labai mėgsta šeimos su vaikais.

Alkudija – tai gražioje Alkudijos įlankoje įsikūręs svarbus turistinis centras, kur puikus smėlio paplūdimys driekiasi net 11 km. Tai ypač mėgstama šeimų poilsio vieta. Šiltas ir seklus Alkudijos paplūdimio vanduo yra labai populiarus tarp šeimų, turinčių mažus vaikus. Sporto mėgėjai ras kur užsiimti vandens sportu, lauko tenisu, golfu, jodinėjimu, galės važinėtis dviračiais. Naujoje pėsčiųjų alėjoje daug parduotuvėlių, barų, restoranėlių. Istorijos mėgėjams įdomybių nestigs kurorto senamiestyje. Įlankos iškyšulyje Puerto de Alkudijoje yra jachtų uostas, į kurį galima nuvažiuoti autobusu, o iš uosto leistis į kelionę po apylinkes.

Už kelių kilometrų nuo Alkudijos įsikūręs Plaja de Muro kurortas yra viena naujausių poilsio zonų Maljorkoje. Miestelyje daug naujų, aukštos kategorijos viešbučių, poilsiautojus čia traukia platus šviesaus smėlio paplūdimys. Šį kurortą ypač mėgsta šeimos su vaikais, pajūryje sudarytos sąlygos užsiimti vandens sportu. Kurorte yra kavinukių, restoranų ir parduotuvėlių.

Novaturo nuotr./Maljorka ia arti
Novaturo nuotr./Maljorka iš arti

Ką nuveikti Maljorkoje?

Pažintinė ekskursija po salą – tai viena populiariausių dienos ekskursijų, kurios metu galėsite pasigrožėti uolėtais jūros krantais, įvairiaspalve gamta, kalnų tarpekliais. Kvapą gniaužiantį įspūdį patirsite važiuodami kalnų serpentinais. Iš La Kalobros miestelio leisitės į nepamirštamą kelionę laivu į „Port de Soller“. Inkos miestelyje galėsite įsigyti įvairiausių odos dirbinių. Šios ekskursijos metu išbandomos visos transorto priemonės: autobusas, laivas, traukinys ir tramvajus.

Šalia Porto Kristo miestelio 2 km po žeme nusidriekę Drakono urvai, kuriuose yra 5 požeminiai ežerai. Vienas jų – Martelio ežeras – didžiausias pasaulyje požeminis vandens telkinys. Tai paslaptingas požemių pasaulis. Taip pat pamatysite daugybę neįtikėtinų formų stalaktitų ir stalagmitų. Ant uolų susėdusiems žiūrovams neišdildomą įspūdį paliks ežeru valtelėmis plaukiojantys ir grojantys muzikantai. Šio miestelio vietovės leis pasigrožėti Maljorkos lygumomis. Hams urvai gerokai mažesni už Drakono urvus, tačiau grožiu jiems visiškai nenusileidžia. „Angelo sapnu“ vadinama ola yra pati gražiausia Maljorkoje. Ekskursijos metu galima aplankyti vieną iš garsiausių pasaulyje Maljorkos dirbtinių perlų auginimo fabriką.

Negalima nepasimėgauti naktinio klubo „Es Foguero“ vakarine programa, kurios metu pamatysite ne tik įspūdingą mago pasirodymą, bet ir nuostabų muzikinį spektaklį „Karmen“. Tai visame pasaulyje žinoma tragiška istorija apie meilę, apgaulę ir išdavystę. Daug Ispanijos baleto ir flamenko šokių.

Būtina aplankyti Balearų salyno sostinę administracinį centrą – Palmą  ir  vieną gražiausių Ispanijos katedrų. Tai vienas iš gotiškos architektūros stebuklų – ne tik dydis ir grožis, bet ir grakštumas, lengvumas. Katedros vidus stebina puošnumu ir iškilmingumu. Šios gotikinės bažnyčios rožinis langas – saulės simbolis – yra vienas didžiausių Europoje. Nuvažiuokite į „Bellver“ pilį, buvusią karalių rezidenciją, vėliau tapusią kilmingųjų kalėjimu. Raskite laisvo laiko pasivaikščioti po parduotuvėles, pasivaišinti jaukiose Palmos kavinukėse.

Nepamirškite  aplankyti vieną iš gražiausių salos miestelių – Valdemosą. Tai ramus senovinis Maljorkos miestelis (16 km nuo Palmos), kurį labai mėgo kompozitorius Šopenas. Pamatysite įspūdingą vienuolyną. Susipažinkite su vienuolių buitimi, aplankysite celę, kurioje 1838 m. žiemą gyveno Žorz Sand ir kompozitorius Frederikas Šopenas. Nuvykite  į žavų etnografinį dvarą „La Granja“, esantį užmiesčio širdyje, apie 20 km nuo Palmos. Čia susipažinsite su Maljorkos gyventojų menu, amatais ir žemės ūkio padargais. Dvarą supa nuostabūs sodai, tvenkiniai, fontanai. Čia Jūs pasijusite ne tik svečiais. Dvaro šeimininkės pavaišins Jus ką tik iškeptais ir namine uogiene pagardintais pyragėliais. Dvare vyksta įvairūs pasirodymai.

Zoologijos sodas ir akvariumas „Marineland“ laukia jūsų su nuotaikingau delfinų ir ruonių pasirodymu, spalvingu papūgų šou. Šiame zoologijos sode ir akvariume galima pasigrožėti jūros gyvūnais: rykliais, tropinėmis žuvimis, pingvinais, tropiniais paukščiais ir primatais. Tai puiki proga visai šeimai praleisti dieną kartu su dresuotais gyvūnais bei pasimėgauti nuostabia programa.

Maljorkoje yra nesuskaičiuojama daugybė uolų – nuo nedidelių urvų iki katedros dydžio salių. Aplankykite netoli „Capdeperos“ esančias vienas iš įdomiausių „Coves d‘Arta“ uolas. Įėjimas į jas yra 40 m aukštyje virš jūros lygio. Čia atsiveria nuostabūs vaizdai. Didžiausia uolų grožybė – 22 m aukščio stalagmitas. Trumpai sustokite perlų gamykloje – parduotuvėje Montuiri, o po to jau vykite apžiūrėti garsiųjų uolų, kiek vėliau galėsite pasideginti ir pasimaudyti paplūdimyje, o ekskursijos pabaigoje dar laukia Maljorkos likerių degustacija. Diena tikrai neprailgs! Pilną ekskursiją galima įsigyti ir iš anksto užsisakius ne tik kelionę, bet ir šią programą visose kelionių pardavimo vietose.

Formentoras – kalnuotasis pussiasalis salos šiaurinėje dalyje. Tai viena informatyviausių dienos ekskursijų, kurios metu aplankysite „Llucko“ vienuolyną, galėsite pasigrožėti uolėtais jūros krantais, įvairiaspalve gamta, kalnų tarpekliais. Kvapą gniaužiantį įspūdį patirsite važiuodami kalnų serpentinais. Į „Puerto de Pollensa“ poilsiautojai jau vyko nuo 1920-ųjų. Anglų rašytoja Agata Kristi buvo viena iš pirmųjų ir viena iš jos novelių yra parašyta būtent „Pollensa“ įlankoje. Pasigrožėsite stačiais skardžiais, puikiu jūros vaizdu ir nuostabiu smėlėtu Formentoro paplūdimiu. Kelionės pabaigoje galite pasimėgauti  vynų degustacija.

Pavadinimas
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius