Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maroke gyvenanti Rasa pataria, kada idealiausias laikas vykti į šią šalį

Marokas – ne vien amžinos vasaros šalis, orai čia keičiasi pagal sezoną. Maroke egzistuoja ne tik beprotiškai karštos vasaros, bet ir marokietiškas žiemos sezonas.
Rasa Barčaitė
Rasa Barčaitė / Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr.
Temos: 2 Marokas Kelionės

Daugiau apie Maroką skaitykite tinklaraštyje Blondinė Maroke

Orai Maroke gali būti padalyti į 3 sezonus: labai karštas (vasaros), karštas (rudens ir pavasario) bei šiltas (žiemos) sezonas. Šaltojo sezono Maroke dienos metu nelabai būna, labiausiai atšąla nakties metu. Kadangi Maroko teritorija išties didelė, temperatūra taip pat labai priklauso nuo regiono. Štai Agadiras garsus visus metus išsilaikančia pastovia oro temperatūra. Ten nebūna tokių kontrastingų oro permainų kaip kituose miestuose.

Pajūryje esančiame as Suvaira mieste – temperatūra panaši kaip ir Agadire, tik ten labai dažnai būna vėjuota. Net ir karštą dieną as Suvairoje vėjo gūsiai atgaivina keliautojus. Marakešas, jo apylinkės ir Sacharos regionas patiria dramatiškiausias klimato permainas. Ten vasarą dienomis užkaitina net iki 50 laipsnių karščio. Žiemos sezonu, dienos metu, temperatūra nuo 20 laipsnių šilumos gali nukristi tik iki 4 laipsnių naktį. Maroko šiaurėje klimatas pastovesnis, o kalnų vietovėse visuomet yra kiek vėsiau.

Maroko orai: vasaros sezonas

Vasaros sezonas Maroke prasideda gegužės pirmoje pusėje ir tęsiasi iki rugsėjo pabaigos. Vasaros pikas – liepos viduryje, rugpjūčio mėnesį. Tai pats nesvetingiausias metas kelionėms į Maroką. Dienomis Marakeše, jo apylinkėse bei link dykumos pusės oras gali įkaisti net iki 50 laipsnių karščio, pajūrio dalyje kiek vėsiau – apie 30–35 laipsnius šilumos.

Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Marokas
Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Marokas

Todėl, jei į Maroką ruošiatės vasaros piko metu, patariu rinktis pajūrio miestus – Agadirą, Tagazutą, as Suvairą, al Džadidą ar kitus. Vasaros piko sezonas nėra pats idealiausias metas turams į Sacharos dykumą. Tačiau turų autobusuose visuomet veikia oro kondicionieriai, į pačią dykumą dažniausiai atvykstama vakarop, karščiui nuslūgus.

Vasaros piko sezonas nėra pats idealiausias metas turams į Sacharos dykumą.

Jei visgi vasarą nusprendėte labiau patyrinėti Marakešą, susiplanuokite, jog dienos metu aplankysite monumentus ir tik vakarop nersite į paties miesto apžvalgas. Arba – dienos metu vykite į kokį turą (Ouzoud, Urikos kriokliai), o vakare tyrinėkite miestą.

Maroko orai: pavasaris ir ruduo

Kuomet temperatūra Maroke laikosi tik apie 30 laipsnių, vietiniai dažnai nešioja šiltesnius drabužius, nes nebekaršta! Nors mums, lietuviams, toks oras ne visada būna ir vasarą. Būtent pavasario ir rudens sezonai yra idealiausi kelionėms į Maroką.

Būtent pavasario ir rudens sezonai yra idealiausi kelionėms į Maroką.

Rugsėjis, spalis, lapkritis, kovas, balandis ir gegužė keliautojams dovanoja šiltą orą tiek dienos, tiek vakaro metu. Šis metas idealus apžvalginiams turams po Maroką, dykumas, ilgiems važiavimams, Aukštojo Atlaso kalnų tyrinėjimui, kopimui į Tubkalį ar kitoms aktyvioms pramogoms.

Maroko orai: žiemos sezonas

Žiemos sezonas Maroke trunka porą mėnesių – gruodį ir sausį, kartais nusitęsia iki vasario vidurio. Nors kai kam juokingai skambės žiemos sezonu vadinti 20 laipsnių šilumos laikotarpį, tačiau šie skaičiai apgaulingi. Vakarop orai atvėsta ir dažnai nukrinta iki 4 laipsnių. Tokie temperatūrų svyravimai būdingi visame Maroke, išskyrus Agadiro regioną, kuriame ir žiemą vakarais būna visai šilta. Tuo tarpu Marakeše vietiniai vilki žiemines striukes, kepures ir kaip reikiant šąla.

Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Ukaimedenas, Marokas
Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Ukaimedenas, Marokas

Didžiausia žieminio Maroko problema – ne oras lauke, bet viduje. Dauguma Maroko pastatų pritaikyti karštajam sezonui. Storos sienos, nedideli langai ir marmurinės grindys įšaldo kambarius. Tad, jei žiemą planuojate pakeliauti po Maroką, nepamirškite šiltų drabužių vakarui ir net vilnonių kojinių, skirtų vaikščioti po šaltas viešbučių grindis. Jei vykstate į dykumą, pravers ir pirštinės, šilta skara, kepurė; vėlgi, vakarui, nakčiai ir ankstyvam rytui.

Sniegas – taip, Maroke egzistuoja žiemos sezono metu. Tačiau tik tam tikrose vietovėse – daugiausiai kalnuose, o viena vakarietiškiausių vietų patirti žiemą Maroke – netoli Fezu esantis Ifrano miestas, labiau primenantis Šveicarijos kurortą nei Maroką. Sniegas nuo kalnų nutolusiose vietovėse gyvenantiems marokiečiams yra egzotika, ne vienas jų nėra gyvenime jo matęs. Plačiau apie sniegą Maroke aprašiau straipsnyje „Yes, there is snow in Morocco“.

Jei žiemą lankotės Marakeše, aplink jį yra ne viena vieta žiemiškiems malonumams. Netoli Marakešo esantis Ukaimedeno kaimas yra populiariausia vieta, į kurią sniego sezonu važiuoja vietiniai. Ten galima net ir paslidinėti (susisiekite su manimi dėl šios pramogos). Jei žiemą lankysitės aukščiausios Šiaurės Afrikos viršūnės papėdėje įsikūrusiame Imlilio kaime, ten irgi bus pilna sniego. Kartais, nors ir retai, sninga ir Sacharos dykumoje.

Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Merzugos stovyklavietėje gruodžio mėnesį, Sacharos dykuma
Rasos Barčaitės, „Blondinė Maroke“ nuotr. / Merzugos stovyklavietėje gruodžio mėnesį, Sacharos dykuma

O kaip dėl lietaus sezono? Maroke lyja labai retai, kartais vasarą bei žiemą, todėl skėčio ar lietpalčio čia tikrai neprireiks.

Reziumuojant, idealiausias ir universaliausias visoms veikloms metas aplankyti Maroką yra balandžio, gegužės, birželio mėnesiai bei rudeniškas rugsėjis, spalis ir lapkritis. Jei į Maroką susiruošite kitais metų laikais, vadovaukitės mano aukščiau straipsnyje aprašytais patarimais.

Daugiau apie Maroką skaitykite tinklaraštyje Blondinė Maroke

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius