TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Mykolas įspėja visus, vasarą planuojančius keliauti į Islandiją: nepakliūkite į pelėkautus

Islandija yra viena iš tų krypčių, kuri puikiai atrodo popieriuje, tačiau pradeda kelti galvos skausmą planuojant konkrečią kelionę, ypač vasarą. Tikriausiai skaitėte ne vieną straipsnį apie tai, kodėl verta pamatyti Islandiją, kaip ten gražu visais metų laikais ir kokie patogūs skrydžiai vasaros metu. Visus pagyrimus Islandijai žinote (ir aš prie jų prisidedu). O dabar – žiupsnelis realybės, kurią pamačiau organizuodamas keliones į Islandiją: kodėl čia neverta keliauti vasarą ir kada reikėtų pradėti planuoti kelionę?
Kelionė į Islandiją
Kelionė į Islandiją / Mykolo Vadišio nuotr.

Daugiau patarimų apie keliones į Islandiją ir kitus kraštus galite rasti kelionių vadovo, žurnalisto Mykolo Vadišio puslapyje „Explorway.com“.

Vienam islandui – 6 turistai

Išgyvenusi viską griaunančią ekonominę krizę 2008 metais, kai iš esmės Islandijos valstybė bankrutavo, šalis atsitiesė su kaupu ir visą savo energiją investavo į turizmo skatinimą. Islandija yra nuolat minima gražiausių, įspūdingiausių šalių dešimtukuose, čia filmuojami garsiausi pasaulio serialai ir filmai, žiemą vilioja karštos versmės, ledynai ir šiaurės pašvaistės, vasarą – saulėtos naktys, kvapą gniaužiantys žygiai ir daugybė įvairiausių nuotykių gamtoje.

Mykolo Vadišio nuotr. / Kelionė į Islandiją
Mykolo Vadišio nuotr. / Kelionė į Islandiją

Nenuostabu, kad 2023 metais Islandijoje tikimasi sulaukti apie 2,3–2,5 mln. turistų. Šalyje, kurioje gyvena tik 300–400 tūkst. gyventojų, tai yra didžiuliai skaičiai. Kiekvienam gyventojui – ir jaunam, ir vyresniam, ir ūkininkui, ir miestiečiui, ir vietos žmogui, ir atvykusiam imigrantui tenka maždaug po 6–8 turistus per metus.

Kiekvienas ūkininkas savo avių tvartus perdarinėja į svečių kambariukus.

Kovido pandemijos metu visas turizmo sektorius šiek tiek susitraukė, antra vertus, tai buvo gera proga islandams pasiruošti dar didesnei kelionių ištroškusių atvykėlių bangai šiais metais.

Kaip grybai po lietaus lavos laukuose dygsta viešbučiai ir svečių namai, kiekvienas ūkininkas savo avių tvartus perdarinėja į svečių kambariukus su kriaukle ir asketiška lova. Ruošiami nauji pasivaikščiojimų ir žygių takai, tveriami atitvarai nuo krioklių ir tarpeklių, kad žioplinėtojai nenusiristų ir gamtos stebuklus galėtų pamatyti visi, kas tik nori.

Dygsta greito maisto vagonėliai, kuriasi restoranai, o islandiški megztiniai jau mezgami Kinijoje, masiniuose fabrikuose. Automobilių nuomos kompanijos vis dar stokojo automobilių ir vasarą jų nuomos kainos gali pasiekti ir kosminius 300–400 eurų dienai.

Vasaros metu – didžiausias keliautojų srautas

Ir, žinoma, didžioji dalis iš 2,3 mln. turistų į Islandiją suguža liepos ir rugpjūčio mėnesiais. Tai vieninteliai mėnesiai Islandijoje, kai galima tikėtis daugiau saulėto, gaiviai šilto oro, o ir vasaros atostogos daugeliui – šventas dalykas.

Prie pasiūlos ir pagundų prisideda ir pigūs arba bent jau patogūs skrydžiai. Iš Vilniaus į Keblaviką dabar galima nuskristi per 4,5 valandos, ir jei pasisekė – dar gauti pigius bilietus.

Bet čia visas pigumas ir baigiasi. Islandija ir taip yra vieną aukščiausių pragyvenimo lygių pasaulyje turinčių šalių, o vasarą, kai į vieną kanoją, restorano staliuką, viešbučio kambarį ar automobilį pretenduoja 5–6 keliautojai, užsikeldami kainas islandai neturi padorumo ribų. Todėl pigus bilietas į Islandiją nusipirktas žiemą, gali tapti tikrais pelėkautais (ypač besitikintiems pigesnės kelionės), į kuriuos patekus, teks išnaudoti visą kredito limitą ar ateinančių atostogų Maroke ir Madeiroje biudžetus.

Mykolo Vadišio nuotr. / Kelionė į Islandiją
Mykolo Vadišio nuotr. / Kelionė į Islandiją

Paprastas asketiškas kambariukas dviem gali kainuoti apie 200 eurų nakčiai, pietūs paprastame restoranėlyje – 30 eurų žmogui ir daug daugiau, automobilis dienai – taip pat nuo 150 eurų iki kitur nematytų kainų. Nuotykiai (baidarės ledyno lagūnoje, nardymas tarp tektoninių plokščių, leidimasis į lavos urvus, banginių stebėjimas, jodinėjimas žirgais, kelionės į atokius kalnus džipais) gal ir išliks tokiomis pačiomis kainomis, tačiau daug kur vasarą nebebus vietų.

Tai ką daryti?

Jei jau šiai vasarai turite bilietus į Islandiją, reikėtų kuo greičiau viską užsisakyti – nuo likusių viešbučių iki pramogų, nuo Mėlynosios lagūnos iki tradicinio restorano ir nebestresuoti dėl kainos ir kokybės santykio, pasiruošti morališkai permokėti, susiplanuoti daugiau žygių ir laisvesnio laiko Reikjavike.

123RF.com nuotr. / Reikjavikas
123RF.com nuotr. / Reikjavikas

O jei susitikote su giminėmis ir draugais bei nusprendėte, kad po mėnesio būtų smagu susiorganizuoti spontanišką vasaros kelionę į Islandiją – labai rekomenduoju ją perkelti į rudenį, žiemą, o geriausiai – kitiems metams. Ir pradėti jai ruoštis jau dabar.

Išimtis galėtų būti gamtos ir žygių mėgėjams, kurie su savo palapinėmis būtų pasiryžę nakvoti kempinguose, žygiuoti kalnais ir maudytis laukinėse karštosiose versmėse. Šiems malonumams Islandijoje vietos užteks visais metų laikais. Tačiau ir čia turite žinoti, kad viešasis transportas bus pilnesnis ir brangesnis, kempinguose vietos taip pat yra ribotai ir kainos kai kur gali prilygti viešbučiams.

Pridėsiu, kad vietomis nuėję dešimtis kilometrų atsidursite turistų būryje, o oras net ir vasarą gali subjurti taip, kad reikės gelbėtojų pagalbos ar bent jau šilto viešbučio išsidžiovinti drabužius. Net ir žygeiviams bei kuprinėtojams yra kam pasiruošti ir susiplanuoti.

Mykolo Vadišio nuotr. / Kelionė į Islandiją
Mykolo Vadišio nuotr. / Kelionė į Islandiją

Todėl jei galite liepos–rugpjūčio mėnesiais vietoje Islandijos pasirinkti kitą kelionės kryptį, geriau taip ir padarykite. Sutaupysite pinigų kitoms fantastiškoms pasaulio vietoms ir atostogoms vasarą, sutaupysite ir energijos nesijaudindami dėl užsakymų ir didelių kainų. Sumažinsite ir spaudimą Islandijos gamtai pasirinkdami kelionę kitu metu.

Be to, visada galima pradėti Islandijos vasaros kelionių žiūrinėtis kitiems metams – taip turėsite laiko pasiruošti ir netgi turistų būryje visur būsite priekyje bei už geriausią kainą.

Kada keliauti?

Jei tikrai norite ištyrinėti Islandiją grupėje ar individualiai, autobusiuku ar lengvąja mašina, užsisakyti populiarių nuotykių, įdomių vietų gyventi – pagalvokite apie gegužės mėnesį (balandžio pabaigą, birželio pradžią), taip pat – rugsėjį–spalį.

Taip, orai bus mažiau nuspėjami, reikės geros aprangos, tačiau visa kita – paprasčiau ir tikrai pigiau. Islandija teturi du sezonus: žiemos – nuo spalio vidurio iki balandžio pabaigos, ir vasaros – nuo gegužės iki rugsėjo.

Išmeskime lapkritį ir kovą, kaip niūriausius mėnesius, liepą ir rugpjūtį – kaip turistiškiausius ir, priklausomai nuo poreikių, visą kitą laiką galima organizuotis turus į Islandiją.

Islandija žiemą gali nustebinti savo spalvomis ir atšiauriu gyvenimu.

Žiemą – Šiaurės pašvaistės, šiaurietiška atmosfera, tačiau ir dėl pūgos atidėti skrydžiai, užpustyti keliai, uždaryta dalis viešbučių. Vis dėlto, sumažinus lūkesčius, Islandija žiemą gali nustebinti savo spalvomis ir atšiauriu gyvenimu. Tikrai kelionės verta patirtis.

Na, o gegužė bei rugsėjis – tai du kompromisiniai mėnesiai tarp neblogo oro ir padorių keliautojų srautų. Pats labiausiai mėgstu balandžio, gegužės, birželio mėnesius Islandijoje – kai bunda gamta, po žiemos nuo prieangių šluojamos dulkės ir laukiama naujų keliautojų.

Kaip užsakinėti?

Net dirbdamas kelionių versle nemėgstu savo asmeninių kelionių planuoti daugiau nei keliems mėnesiams į priekį, tačiau Islandija viena iš tų retų šalių, kur beveik būtina suplanuoti savo nuotykius prieš metus ar, blogiausiu atveju, prieš pusmetį.

Pradėję 2023 metų vasarą užsakinėti viešbučius kitų metų sezonui, gerų pasiūlymų gausite net ir liepos–rugpjūčio mėnesiais.

123RF.com nuotr. / Islandija
123RF.com nuotr. / Islandija

Islandai pakankamai noriai grąžina pinigus, atšaukus nuotykius ir keliones, nes žino, kad beveik 100 proc. į jūsų vietą tuoj atsiras kitas keliautojas. Todėl tikrai verta keliones į Islandiją užsisakyti ir suplanuoti dar prieš metus.

Kviečiu visus nepasiduoti pigių bilietų karštinei ir paskutinę minutę neskristi į Islandiją. Verčiau gerai susiplanuokite, pasitikrinkite kainas, galimybes, pasistenkite susiorganizuoti gegužės mėnesio nuotykį ir tikrai pasimėgausite šia išskirtine ir užburiančia šalimi. Ji verta kiekvieno keliautojo, kuris čia užklysta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius