-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 17

Mylintiems gyvūnus: 7 Lietuvos ūkiai, kurie sužavės visą šeimą

Vasariški orai tiek vaikus, tiek suaugusius traukia į pažinimo ir netikėtumų kupiną gamtą. Žinoma, natūralioje aplinkoje nėra paprasta išvysti didesnius Lietuvos miškų gyvūnus ar paukščius. Tačiau tam yra išeitis – įvairūs Lietuvos žvėrelių ūkiai, kuriuose galima pamatyti ir mūsų krašto gyvūnėlius, ir atvykusius iš tolimesnių pasaulio vietovių.
„Raiba plunksna“
„Raiba plunksna“ / „Raiba plunksna“ nuotr.

1

Pašilių stumbrynas

Pašilių stumbrynas, ko gero, yra viena įdomiausių vietų visame Panevėžio rajone. O kaipgi kitaip? Juk čia gyvena didžiausi Europos gyvūnai – stumbrai. Šių milžinų stumbryne yra net keli šimtai.

Kadaise didingieji stumbrai buvo plačiai paplitę LDK giriose. Deja, jie buvo dažnai medžiojami, todėl pas mus jie buvo visiškai išnaikinti.

Ados Alejūnaitės nuotr. / Pašilių stumbrynas
Ados Alejūnaitės nuotr. / Pašilių stumbrynas

Po ilgo laiko, tik 1969 m. į Lietuvą atvežti du stumbrai – Motok ir Moda. Vėliau stumbryne gimė pirmasis stumbriukas – Girinis. Įdomu tai, kad čia gimusių stumbriukų vardai visuomet prasideda skiemeniu „gi“.

Į Pašilių stumbryną mielai keliauja tiek vaikai, tiek jų tėveliai. Žinoma, kartais plačiuose aptvaruose stumbrai tingiai guli ar rupšnoja žolę, bet, juos mandagiai pakalbinus, gilių akių galiūnai pamažu prieina ir leidžia jais pasigrožėti visai iš arti.

Kur?

Petriškių k., Panevėžio r.

2

Šunskų fazanynas

Jaukiame Šunskų miestelyje galima išvysti daugybę įvairių fazaninių paukščių šeimos porūšių. Prie kiekvieno paukščio aptvaro pateikiamos informacinės lentelės, kuriose aprašytos jų savybės, mitybos ypatumai, paplitimas, gausa ir kt.

Šunskų fazanyne gyvena ne tik minėtieji paukščiai, bet ir poviniai balandžiai, perlinės vištos, papūgos, apuokai, povai. Čia pat galima apžiūrėti dar ir judrias voveres ar draugiškas alpakas.

Ados Alejūnaitės nuotr. / Šunskų fazanynas
Ados Alejūnaitės nuotr. / Šunskų fazanynas

Fazanyne siūloma ir dar viena įdomi pramoga – legendinė iškastų silkių degustacija... Kol vaikai apžiūrinės paukščius ir kitus gyvūnus, tėvai galės ragauti silkę.

Lyg to būtų maža, nedideliame miestelyje neseniai atsivėrė basų kojų takas, o parke yra daug gražių skulptūrų. Vien ko vertas įvažiavimas į Šunskus – tai tikrai norėsis nufotografuoti...

Verta paminėti, kad Šunskų fazanyno įkūrimo iniciatorius buvo vienas žmogus – Šunskų seniūnijos seniūnas Rimantas Lekeckas.

Kur?

Šunskai, Marijampolės sav.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius