Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Naujas lankytinas objektas Egipte – vėl atidaryta 4,7 tūkst. metų piramidė

Egipto pareigūnai ketvirtadienį vėl atidarė lankytojams 4,7 tūkst. metų senumo laiptuotą Džoserio piramidę, kuri daug metų buvo restauruojama.
Džoserio piramidė
Džoserio piramidė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Maždaug 60 m aukščio piramidė dominuoja didžiuliame Sakaros nekropolyje į pietus nuo Kairo ir yra į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktos senovinės sostinės Memfio dalis.

„Užbaigėme pirmosios ir seniausios Egipto piramidės, Senosios karalystės įkūrėjo karaliaus Džoserio piramidės restauravimą“, – ketvirtadienį šalia šio paminklo paskelbė senienų ir turizmo ministras Khaledas el Enany. Tai „pirmasis pastatas pasaulyje, pastatytas vien iš akmens“, pridūrė jis.

Senoji karalystė garsėja kaip piramidžių statytojų epocha. 2 680 metais pr. m. e. datuojama Džoserio piramidė buvo pastatyta vadovaujant legendiniam architektui Imhotepui.

Per 1992 metų žemės drebėjimą piramidės interjerui buvo padaryta reikšminga žala.

Restauravimo darbai prasidėjo 2006-aisiais, bet 2011 ir 2012 metais buvo pertraukti dėl „saugumo priežasčių“, Egiptą apėmus Arabų pavasario neramumams. Darbas buvo pratęstas 2013-aisiais, sakė Senienų ministerijos projektų vadovas Aymanas Gamalas Eddine.

2011 metais per liaudies sukilimą Egipte buvo nuverstas ilgametis diktatorius Hosni Mubarakas ir tolesni neramumai pakenkė turizmui bei kitiems sektoriams.

Piramidės atidarymo ceremonijoje ketvirtadienį dalyvavo Egipto premjeras Mostafa Madbouli, užsienio ambasadoriai.

Tai pirmasis pastatas pasaulyje, pastatytas vien iš akmens.

Premjeras sakė, kad restauravimas atsiėjo daugiau kaip 104 mln. Egipto svarų (6 mln. eurų).

„Labai stengiamės pastatyti naują Egiptą... ir mūsų paveldo restauravimas yra prioritetų sąrašo viršuje“, – sakė M. Madbouli.

Šių metų pabaigoje netoli Gizos piramidžių turi būti atidarytas Didysis Egipto muziejus, kurį iš pradžių planuota atidaryti penkeriais metais anksčiau.

2014 metais dėl Džoserio piramidės kilo kontroversija: šalies žiniasklaida pranešė, kad ji vykdant restauravimo darbus buvo apgadinta, o kelios egiptiečių nevyriausybinės organizacijos paskelbė, kad buvo pakeistas originalus jos fasadas.

Kh. el Enany ketvirtadienį sakė, kad po UNESCO ekspertų kritikos darbai buvo vykdomi pagal šios Jungtinių Tautų agentūros normas ir „2018 metais UNESCO pateikė mums palankias ataskaitas“.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Džoserio piramidė
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Džoserio piramidė

Egiptas pastaraisiais metais smarkiai reklamavo virtinę archeologinių atradimų, vildamasis suteikti postūmį gyvybiškai svarbiam turizmo sektoriui, nuo 2011-ųjų sukilimo patyrusiam daug sukrėtimų.

Pernai pareigūnai pristatė 4,5 tūkst. metų senumo palaidojimo vietą netoli Gizos piramidžių, kurioje buvo spalvingų medinių sarkofagų ir kalkakmenio statulų.

2018 metų lapkritį Senienų ministerija paskelbė apie septynių sarkofagų, kurių kai kurie yra daugiau kaip 6 tūkst. metų senumo, atradimą Sakaros piramidžių komplekso pakraštyje. Ten taip pat buvo rasta dešimtys mumifikuotų kačių.

Į Egiptą atvykstančių turistų skaičius 2018 metais pasiekė 11,3 mln. ir buvo gerokai didesnis nei 5,3 mln. 2016 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius