Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neįprasčiausi draudimai Dakaro šalyje – Saudo Arabijoje

Saudo Arabija – viena konservatyviausių šalių pasaulyje. Dar visai neseniai buvo ir viena uždariausių, tačiau praėjusiais metais nusprendė pradėti turistams dalinti vizas, sušvelnino kai kuriuos žiauriausius savo įstatymus. Daliai vietinių gyvenimas išties palengvėjo, tačiau draudimų Saudo Arabijoje, kurie atrodo neįprasti europiečiams, vis tiek gausu. Jų dar daugiau, jeigu esate moteris.
Mergina Saudo Arabijoje supasi ant sūpynių
Mergina Saudo Arabijoje supasi ant sūpynių / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pastaraisiais metais Saudo Arabija mėgina švelninti savo įvaizdį – moterims galų gale leista vairuoti automobilius, lankytis sporto renginiuose ir koncertuose, kur yra ir vyrų, šalyje panaikintas kino teatrų draudimas. Leista joms ir ne visada dengti plaukus. Tačiau Saudo Arabijoje vis tiek galioja griežtos islamo normos.

Saudo Arabija yra absoliutinė monarchija, kurioje galioja šariatas. Kad jo būtų laikomasi, užtikrina ne tik įprastinė policija, bet ir muttawa – fanatiška religinė policija, sudaryta iš savanorių ir pareigūnų. Muttawa ypač aktyviai patruliuoja kasdienių maldų metu (5 kartus per dieną, maždaug po 20 minučių). Tuomet apklausinėja kone kiekvieną gatvėje ir siunčia į artimiausią mečetę.

Turistams nėra privalu melstis ar eiti į mečetę, jiems leidžiama, pavyzdžiui, ir atsivežti į šalį Bibliją (bet tik asmeniniais tikslais). Visgi garsiai skelbti savo tikėjimą, aukštinti jį lyginant su islamu yra laikoma nusikaltimu. Jais laikomas ir dar ilgas sąrašas kitų veikų, kurios europiečiams yra įprastos savo šalyje.

Ko užsieniečiai neturėtų daryti Saudo Arabijoje:

  • Pažeisti Lese Majeste įstatymų. Yra griežtai draudžiama bet kokia forma viešai (net ir socialiniuose tinkluose) kritikuoti valdžią, karalių, karališkąją šeimą, Saudo Arabijos vėliavą. Užsieniečiai nuo šio draudimo neatleidžiami. Jeigu būtų nuteisti, jiems grėstų viešas nuplakimas, įkalinimas arba deportacija.
  • Fotografuoti bet ko. Valdžios ir karinių įstaigų pastatų fotografavimas Saudo Arabijoje yra neteisėta veika, už kurią gresia kalėjimas. Prieš fotografuojant žmones taip pat reikėtų atsiklausti jų leidimo.
  • Vilkėti raudonai per Valentino dieną. Pasaulyje švenčiama romantiškoji diena Saudo Arabijoje laikoma nepriimtina švente, nes ji nėra musulmoniška. Dėl to valdžia šiuo periodu gėlių ir dovanų parduotuvėms uždraudė pardavinėti bet kokius raudonus daiktus.
    „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rijadas, Saudo Arabija
    „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Rijadas, Saudo Arabija

  • Demonstruoti šiltus jausmus antrai pusei. Viešas meilių jausmų demonstravimas yra laikomas nepriimtinu šalyje. O jeigu tai daroma su tos pačios lyties asmeniu, gresia nuplakimas, kalėjimas ar net mirtis.
  • Palikti asmens dokumentą viešbutyje. Pareigūnai Saudo Arabijoje turi teisę bet ko bet kuriuo metu paprašyti asmens dokumento. Visuomet turėkite jį arba bent jo nuotrauką su savimi.
  • Gerti, valgyti, rūkyti viešumoje per ramadaną. Musulmonų pasninko mėnesį yra griežtai uždrausta tą daryti viešumoje dienos metu.
  • Įsivežti draudžiamų daiktų. Griežtai draudžiama atsigabenti alkoholio, taip pat atvykti jau išgėrus. Tad susilaikykite nuo alkoholinių gėrimų ir lėktuve. Draudimas galioja ir narkotikams, pornografijai. Pareigūnai turi teisę net patikrinti telefoną, kompiuterį, ar jame nėra netinkamų vaizdų. Radus, technika būtų konfiskuojama. Draudžiama įsivežti ir bet kokius kiaulienos produktus.

Ko moterys dar neturėtų daryti Saudo Arabijoje

Saudo Arabija turistėms išskiria kelis punktus, ką šios turi būtinai žinoti. Nors kai kurie įstatymai, reguliuojantys moterų padėtį visuomenėje, buvo sušvelninti, vis dar gausu griežtų taisyklių ir specifinių draudimų.

  • Vilkėti nederamus drabužius. Moterims vis dar privalu vilkėti laisvus, neaptempiančius drabužius, dengiančius kone visą kūną. Patariama su savimi turėti ir šalį plaukams paslėpti, jeigu norėsite patekti į religinį pastatą. Įspėjama, kad jeigu drabužiai bus pernelyg seksualūs (aptempti ar atidengiantys daug odos), sulauksite muttawa dėmesio. Religinė policija gali prisikabinti ir dėl pernelyg ryškaus makiažo.
  • Nepaisyti lyčių segregacijos. Moterys Saudo Arabijoje neturėtų daug laiko leisti su vyrais, kurie nėra jų giminaičiai. Paprastai joms už šį pažeidimą taikomos ir griežtesnės bausmės nei vyrams. Dauguma viešųjų pastatų turi skirtingus įėjimus vyrams ir moterims, o tokios vietos kaip paplūdimiai, parkai, viešasis transportas turi atskirtas zonas kiekvienai lyčiai.
    „Scanpix“ nuotr./Moterims Saudo Arabijoje neseniai galų gale leista vairuoti
    „Scanpix“ nuotr./Moterims Saudo Arabijoje neseniai galų gale leista vairuoti

  • Plaukioti viešumoje. Sporto salės, baseinai yra segreguoti Saudo Arabijoje. Moterims neleidžiama naudotis tais, kurie skirti vyrams. Nors kai kurie kurortai tikriausiai ateinančiais metais leis baseine būti abiejų lyčių atstovams, tačiau kol kas moterims plaukioti vyrų akivaizdoje yra draudžiama.
  • Nusirengti – net apsiperkant. Moterims draudžiama nusivilkti rūbus viešumoje, draudimas galioja net ir persirengimo kabinoms parduotuvėje.
  • Eiti į kapines.
  • Skaityti necenzūruotus mados žurnalus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius