Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 31

Neįtikėtini Lietuvos keliautojų 2022-ųjų atradimai: nuo žmogėdrų salyno iki save plakančių tikinčiųjų

2022-aisiais daugybė lietuvių įgyvendino ilgai lauktas kelionių svajones: vyko į egzotiškas šalis, iš naujo atrado artimas valstybes ar ramiai ilsėjosi išsiilgtuose kurortuose. Kai kuriems tai – keletą kartų per metus pasitaikantis malonumas, tačiau Lietuvoje esama ir pačias netikėčiausias, atokiausias pasaulio vietas išvydusių „kolumbų“, kurie savo gyvenimo neįsivaizduotų be kelionių.
Neįtikėtini Lietuvos keliautojų 2022 m. atradimai
Neįtikėtini Lietuvos keliautojų 2022 m. atradimai

15min tęsia tradiciją – metų sandūroje kalbasi su entuziastingais Lietuvos keliautojais ir turizmo srities ekspertais apie labiausiai įsiminusias 2022-ųjų keliones.

Šiemet jų teirautasi – kuri 2022 m. aplankyta vieta jiems padarė didžiausią įspūdį?

Danas Pankevičius, daugiausiai valstybių apkeliavęs lietuvis, projekto „Ekspedicija Afrika“ autorius (feisbukas: Danas Around The World; instagramas Danas Around The World).

Vanuatu – buvusių žmogėdrų salynas

2022 metais didžiausią įspūdį paliko šios 3 pasaulio vietos, ir visos jos – salos. Jemenui priklausanti Sokotros sala – pilna endeminės faunos ir floros, unikalioji Islandija – su viešnagės metu galingai išsiveržusiu ugnikalniu ir Vanuatu – buvusių žmogėdrų salynu.

Vanuatu valstybė yra gan atokioje pasaulio vietoje, nuo Australijos nutolusi 1800 km atstumu. Ją sudaro 13 pagrindinių salų ir daug mažų, dalis jų – negyvenamos. Balto smėlio paplūdimiai, kriokliai, žydros lagūnos ir tanki augmenija.

Vienas įdomiausių lankytinų objektų – lava besispjaudantis Jasūro aktyvus ugnikalnis Tanos saloje. Jis laikomas lengviausiai pasiekiamu visame pasaulyje, nes nereikia sunkiai kopti. Galima visureigiu privažiuoti beveik prie pat kraterio krašto. Visos apylinkės dunda nuo nuolatinių sprogimų ugnikalnio gelmėje. Nuo akimirksniu susidarančių stiprių vėjo sūkurių, kuriuose sukasi sukietėjusios lavos dalelės ir pelenai, tenka saugoti akis ir odą.

Verta aplankyti ir Sekminių (Pentecost) salą, tai – dabar pasaulyje išpopuliarėjusios pramogos – šuolių su guma (bungy jump) – gimtinė. Nuo senų laikų salos vyrai statosi 20–30 aukštų medinius bokštus ir šokinėja nuo jų žemyn prie kojų prisirišę vynmedžio lianas. Virvės ilgis turi būti labai tiksliai apskaičiuotas, kad krisdami žemyn su galva šiek tiek paliestų žemę. Jei apsiskaičiuoja, baigiasi blogai. Ši ceremonija atliekama tikintis gausesnio derliaus.

Virvės ilgis turi būti labai tiksliai apskaičiuotas, kad krisdami žemyn su galva šiek tiek paliestų žemę.

Visoje šalyje buvo praktikuojamas kanibalizmas, kuris dabar jau yra oficialiai uždraustas. Paskutiniai atvejai užfiksuoti tik prieš kelis dešimtmečius. Iki šiol išlikusios vietos, kuriose buvo puotaujama, jose pilna žmonių kaulų bei jų likusių papuošalų.

Dano Pankevičiaus nuotr. / Vanuatu
Dano Pankevičiaus nuotr. / Vanuatu

Povandeninis pasaulis labai turtingas. Daug įvairiausios gyvūnijos, koralinių rifų. Nardytojai iš viso pasaulio keliauja čia panardyti ir prie milžiniško prabangaus lainerio SS President Coolidge. Jis užplaukė ant dviejų minų ir nuskendo. Šalia jo yra ir neįprasta vietovė, pavadinimu Milijono dolerių vieta (Million Dollar Point).

Tokį pavadinimą gavo todėl, kad pasibaigus Antrajam pasauliniam karui amerikiečiai jiems nebereikalingą techniką suvertė į vandenį. Šimtus tonų. Tankus, karinius sunkvežimius, ginklus, traktorius. Vandens atoslūgio metu dalis surūdijusio metalo atsiveria ir prie kranto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius