-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepaprasta kovos už lietuvybę istorija: net vaikai neįtarė, ką tėvas nuo sovietų slėpė po šiltnamiu

„Šitas namas – kaip iš Indiana Džounso filmo“, – sako fotografas, su kuriuo kartu apsilankėme netoli Kauno esančiame Andziulių šeimos name. Vijokliais apipintame name ant šlaito – už slaptų durų atsiveriantys kambariai, pribloškiantys vaizdai pro langus ir po šiltnamiu iškasta ir baseinu uždengta slėptuvė, kurioje dešimt metų sovietmečiu buvo spausdinama lietuviška spauda. Kaip sugebėta įgyvendinti tokio masto statybas niekam nesuuodžiant – nei kaimynams, nei milicijai? O paskui dar dešimt metų pogrindžio spaustuvės paslaptį išlaikyti net ir nuo savo vaikų?
Pogrindžio spaustuvė-muziejus „AB“
Pogrindžio spaustuvė-muziejus „AB“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pogrindžio spaustuvė „ab“ – išskirtinė Lietuvoje. Ji yra vienintelė tokio tipo slėptuvė, kurios per visą jos veikimo laikotarpį neaptiko sovietų saugumas. Ką čia saugumas – nei kaimynai, nei vaikai nežinojo, kas dedasi po gėlėmis apsodintu šiltnamiu. Apie tai žinojo tik trys žmonės – Vytautas Andziulis, Juozas Bacevičius ir Vytauto žmona Birutė.

Įkurti tokią spaustuvę idėja kilo draugams bitininkams V.Andziuliui ir J.Bacevičiui, norėjusiems pasipriešinti sovietų skleidžiamai propagandai. „ab“ – jų pavardžių pirmosios raidės.

Juozas iš pradžių pats norėjo leisti lietuvišką spaudą, kreipėsi į daug metų spaustuvėse dirbantį draugą Vytautą, kad šis jam gautų raidžių. „Nors ir gavo, bet spausdinti jam nepavyko. Tai vėliau jie abu nusprendė savo jėgomis įkurti pogrindžio spaustuvę ir per maždaug dvejus metus ją įrengė“, – atrodo, neįtikėtiną istoriją pasakoti pradėjo V.Andziulio sūnus Vaidotas.

Kodėl po šiltnamiu – net kelios priežastys

Darbas buvo milžiniškas. Reikėjo iškasti rūsį, gauti spausdinimo mašiną, ją – išties didelių gabaritų – nesukeliant įtarimo įkelti į požeminę patalpą, o visa tai dar ir užmaskuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius