Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Niūrios prognozės: populiariausi turistų paplūdimiai skęs po vandeniu

Klimato kaita vis aštriau eskaluojama viešojoje erdvėje, tačiau tai vis dar nėra tema, apie kurią visi nori kalbėti ir imtis realių veiksmų – tol, kol tai nepaliečia asmeniškai. Vis tik tai palies mūsų anūkus, o gal ir vaikus – paskaičiuota, kad iki 2100 metų susitrauks daug populiarių pasaulio pakrančių, nes dėl kylančio jūros lygio ir erozijos vis daugiau paplūdimių teritorijos užims vanduo, rašoma „Daily Mail“.
Paplūdimys
Paplūdimys / 123rf.com

Europos Komisija, remdamasi tyrimais ir paskaičiavimais, pranešė apie per visą pasaulį nusidriekusius turistinius paplūdimius, kurie susitrauks per mažiau nei aštuoniasdešimt metų.

Labiausiai nukentės Nigerijoje esantis Landmarko paplūdimys, kurio dydis sumažės 918 metrų. Antroje vietoje – Makenzio paplūdimys Kipre, kuris susitrauks 661 metrais, o trečioje vietoje – garsusis La Cinta paplūdimys Šiaurės Sardinijoje (susitrauks 514 metrų).

Nukentės ir likusi Pietų Europos dalis: pavyzdžiui, Italijoje, Kaljarijoje, esantis Poetto paplūdimys susitrauks apie 153 metrus, tiek pat veikiausiai susitrauks ir Andė paplūdimys Prancūzijoje.

Iki minėtų metų smarkiai nukentės ir britų salynas: Sent Breladė įlanka Džersyje trauksis 214 metrų, o Scarborough paplūdimys Jorkšyre – 146 metrais.

Kentės ir Amerika – čia labiausiai susitrauks paplūdimys Floridoje – 193 metrais. O Afrikoje iš populiarių krypčių, kurias pamėgę ir lietuviai, tai palies Šarm El Luli paplūdimį Egipte – 91 m.

Tokį susitraukimą lems tiek erozija, tiek dėl klimato atšilimo tirpstantys ledynai, dėl kurių sparčiai kyla jūros lygis. Taigi paplūdimių dalis tiesiog dings po vandeniu.

Rengdamas reitingus, portalas HawaiianIslands.com išanalizavo minėtą Europos Komisijos duomenų rinkinį, kuriame įvertinta, kaip pakrantės keisis visame pasaulyje 2050 ir 2100 m. pagal skirtingus scenarijus.

Komentuojant šį tyrimą, minėtas portalas pabrėžė, kad kiekviena šalis, turinti paplūdimį, turi ir savo paplūdimio kultūrą, o istoriniai paplūdimių vaizdai yra vieni nostalgiškiausių, kuriuos randame mūsų kolektyviniuose archyvuose. Ir mes dažniausiai žinome, kad paplūdimiai yra priekinėje kylančio jūros lygio linijoje, tačiau nesusimąstome apie tokį klimato krizės padarinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius