Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nuotraukose – kaip iš griuvėsių prikelta Duobelės pilis Latvijoje

Latvijai pagaliau atveriant sienas, nemažai lietuvių ir vėl šią vasarą plūstels į kaimyninę šalį. Nors daugumos pagrindinė kryptis yra pajūrio miestai, lietuviams neblogai žinoma netoli sienos su mūsų šalimi esanti Duobelė, kurioje – didžiausias Europoje alyvų sodas. Bet Duobelė nustebins ir tuo, kaip atnaujino Livonijos ordino pilies griuvėsius.
Duobelės pilis prieš ir po darbus
Duobelės pilis prieš ir po darbus / Latvijos Kultūros ministerijos nuotr.

Livonijos ordino mūrinė pilis yra seniausias pastatas Duobelėje, valstybinės reikšmės kultūros paminklas. Žiemgalių piliakalnis ir Livonijos ordino pilies griuvėsiai yra Bėrzės upės dešiniajame krante.

Šioje vietoje dar 1000 m. pr. Kr. buvo seniausių Duobelės gyventojų – žiemgalių stovykla. Senojo miesto lankste buvo pastatyta medinė žiemgalių pilis – vienas iš senovės žiemgalių administracinių centrų. Pilis keletą kartų paminėta Eiliuotoje Livonijos kronikoje, pasakojant apie XIII a. vykusias vietinių gyventojų kovas su vokiečių riteriais. Nuo 1279 iki 1289 m. Duobelės pilis atlaikė šešias priešų apsiaustis.

1289 m. nenugalėti žiemgaliai pilį paliko – ją sudeginę, patraukė į Rakčią Lietuvoje.

1335-1347 m. Livonijos ordinas medinės žiemgalių pilies vietoje pastatė mūrinę pilį. Vėliau prie jos buvo pristatyta bažnyčia, įrengtas parkas.

Iki 1562 m. pilis buvo įgulos viršininko, kuris buvo ir komtūras (krašto valdytojas), būstinė. Kuržemės – Žiemgalos hercogystės laikotarpiu pilį prižiūrėjo keli komendantai, paskutinysis iš jų buvo kapitonas Kristofas Georgas fon Ofenbergas.

Po 1729 m. Livonijos ordino pastatyta pilis buvo apleista ir pamažu sugriuvo. Vietos gyventojai byrančių sienų akmenis naudojo ir savo namų statymui.

2002 m. pradėtas Duobelės pilies griuvėsių konservavimas.

2018 m. pradėtas milžiniškas darbas – griuvėsius paversti multifunkciniu centru, kuris būtų naudojamas kultūros, amatų, turizmo reikmėms. Po dviejų metų buvo pristatytas rezultatas – naujam gyvenimui prikelta Livonijos ordino pilis.

Sienos buvo sutvarkytos, ant stogo įrengta apžvalgos vieta, o rūsyje ir dviejuose aukštuose galima pamatyti meno parodas.

Iš viso projektas kainavo daugiau nei 3,2 mln. Eur, iš jų milijonas gautas iš ES, likusią sumą skyrė nacionalinė ir regioninė valdžios.

Ką dar pamatyti Duobelėje, skaitykite čia: Visai šalia Lietuvos – didžiausias Europoje alyvų sodas ir latviškasis Stounhendžas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius