Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nustebsite, kiek visko įdomaus Šiaulių krašte: idėjos paskutinės minutės savaitgalio kelionei

Unikaliomis lankytinomis vietomis, aktyvių pramogų pasiūlymais ir išskirtinių valgių ir gėrimų turtais svečius vilioja Saulės žemė – Šiaulių kraštas. Krašto muziejuose: nuo fosilijų, dvariško gyvenimo atspindžių, drugelių iki Amerikos indėnų ar krepšinio...
Saulės žemės turtai
Saulės žemės turtai / Organizatorių nuotr.

Dvarų kultūrinis palikimas atgyja ekspozicijomis, parodomis, festivaliais ir edukacijomis-pramogomis. Tradicinių amatų centruose, menininkų dirbtuvėse kiekvienas gali patirti kūrybos malonumą ir pasigaminti autentišką, savąjį Saulės žemės suvenyrą. Garsūs piligrimų keliai, unikalūs skirtingų architektūros epochų paminklai, dvasinės ramybės oazės-vienuolynai suras vietą kiekvieno Šiaulių krašto lankytojo širdyje. Regioninių parkų ir miškų platybės užburs šio krašto gamtos turtais, žada kelionių po Lietuvą portalas PamatykLietuvoje.lt.

Akmenės kraštas

Tai atradimai kiekviename žingsnyje. Čia gausu ne tik gamtos objektų su nuostabiu kraštovaizdžiu, bet ir kvapą gniaužiančių pramogų! Viena jų – plaukimas baidarėmis Ventos upės vingiais. Jei vandens stichija jums ne prie širdies, išbandykite ekskursijas po „neatrastąją žemę“.

Marso kanjonai, neatrastoji žemė – taip kartais dar vadinami įspūdingieji Akmenės krašto Menčių klinčių ir Šaltiškių molio karjerai, kuriuos aplankyti galite tik su gidais. Krašto istoriją ir kultūrinį gyvenimą pažinkite Akmenės krašto muziejuje, o apie šių vietų gamtos turtus sužinokite Ventos regioninio parko lankytojų centre. Tikras visos Lietuvos turtas – Kamanų valstybinis gamtinis rezervatas, kurį nužvelgti galėsite nuo 30 metrų aukščio apžvalgos bokšto.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kamanų apžvalgos bokštas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kamanų apžvalgos bokštas

Lietuviškoji Žiemgala – Joniškio kraštas

Žiemgala – istorinė sritis, kažkada plytėjusi Latvijos ir Lietuvos teritorijoje, garsi žiemgalių genties istorijos palikimu. Šiandieninė lietuviškoji Žiemgalos dalis, neoficialus Aukštaitijos subregionas, plyti keliuose pasienio su Latvija rajonuose, kuriuos vienija bendras gentinės kilmės paveldas, istorija ir jos reliktai bei maištinga žiemgališka tapatybė.

Didžiausias miestas senosios gentinės Žiemgalos lietuviškojoje dalyje – Joniškis, tituluojamas dabartinės lietuviškos Žiemgalos sostine. Joniškio krašto turtai: iškilios asmenybės, dvarai ir gamtos bei kultūros turtai. Į kelionės maršrutą įtraukite 2019 metais įrengtą Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės gimtojo namo ekspoziciją, Jakiškių ir Žagarės dvarus, apsilankymą Žagarės regioniniame parke, pasivaikščiojimą ozo pažintiniu taku ir, žinoma, vieną gražiausių ir ilgiausią Lietuvoje medinių lentelių Mūšos tyrelio taką.

Kelmės rajonas

Būdamas prie istorinio Via Hanza kelio, jis traukia lankytojus savo krašto įvairove: nuostabiais Dubysos, Ventos ir kitų upių vingiais, tyrais ežerais, daugybe paveldo objektų. Pažinkite, atraskite ir pamėkite žinomiausias vietoves Kelmės rajone: Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblį, Kelmės krašto muziejų, Palendrių Šv. Benedikto vienuolyną, Užvenčio Dvaro malūną, pažintinį taką bei Kražių kolegiją (M. K. Sarbievijaus kultūros centras). Nepraleiskite ir apsilankykite vieninteliame tokiame – Mečislovo Ežerskio lazdų muziejuje!

Organizatorių nuotr./Užvenčio dvaro malūnas
Organizatorių nuotr./Užvenčio dvaro malūnas

Pakruojis

Šiaurės Aukštaitijos dalis, kurioje nuo seno sparnus keldavo vėjo malūnai, iš lietuviškų lauko riedulių statyti įstabūs dvarai, miesteliuose išlikę buvusių pirklių, amatininkų namų, stūkso seni sinagogų pastatai. Keliaujant po Pakruojo kraštą, aplankykite Pakruojo dvaro ansamblį, paskanaukite tikro aukštaitiško, senąsias tradicijas menančio, alaus ir giros, atraskite urbanistinėmis vertybėmis pasižyminčių miestelių, seniausią medinę Lietuvos sinagogą. Suskubę į Pakruojo kraštą iki rugsėjo vidurio dar turėsite galimybę pasinerti į žiedų jūrą, visoje Lietuvoje garsėjančiame gėlių festivalyje Pakruojo dvare.

Organizatorių nuotr./Pakruojo sinagoga
Organizatorių nuotr./Pakruojo sinagoga

Radviliškis

Miestelis Šiaurės Lietuvoje, į kurį bene patogiausia atvykti traukiniu. Ir atrasti dar daugiau traukinių! Tai tikra geležinkelio sostinė, svarbus susisiekimo taškas, čia bėgiai susipina į neišaudžiamus kelius ir labai romantiškai nuteikia vagonų skaičiavimas ant pėsčiųjų tilto. Radviliškio rajono įžymybės, turtai – Burbiškio dvaras su tūkstančiais tulpių žiedų bei Kleboniškių kaimo buities ekspozicija. Tai Šiaurės Lietuvos Rumšiškės ir mažoji Olandija šalia viena kitos.

Organizatorių nuotr./Burbišio dvaras
Organizatorių nuotr./Burbišio dvaras

Lankantis Radviliškyje tiesiog būtina pamatyti ir unikalų Radviliškio miesto architektūros paminklą – Švč. mergelės Marijos gimimo bažnyčios medinę varpinę, dekoruotą išskirtiniais liaudies meno puošybos elementais. Du kartus degusi ir abu kartus tikinčiųjų pastangomis bei aukomis atstatyta, medinė, penkių aukštų varpinė stiebiasi aukščiau nei miesto bažnyčios stogą. Šiandien ji išdidžiai stovi prie bažnyčios ir pirmoji pasitinka kiekvieną, įžengusį į šventorių.

Organizatorių nuotr./Šiaulių kraštas
Organizatorių nuotr./Šiaulių kraštas

Šiauliai

Nesvarbu, iš kurios pusės atvyktumėte – baltas Katedros bokštas jus lydės kelionėje po miestą, bus orientyras lankantis Šiaulių ypatingose vietose, susipažįstant su miesto istorija ir jo žmonėmis, ieškant to, ko galbūt niekur kitur, jokiame kitame mieste nerasite. Nesvarbu ar Šiauliuose svečiuojiesi pirmą kartą, ar esi dažnas svečias, gražėjantis ir besikeičiantis miestas nustebina kas kartą.

Organizatorių nuotr./Šiauliai
Organizatorių nuotr./Šiauliai

Apsilankyti kviečia atsinaujinusi Šiaulių Saulės Laikrodžio aikštė, kurioje net menkiausią saulės spindulį sugavęs spindi, net 1900 aukso folijos lapeliais paauksuotas Šiaulių simbolis – „Šaulys“. Keliaujant pėsčiųjų bulvaru, kilstelėjus galvą aukštyn, gali pamatyti ant stogo įsitaisiusias juodų katinų figūras. Kodėl jie ten, ilgai svarstyti nereikia: juk katinai yra ant pastato stogo, kuriame įsikūrusi „Valerijono“ vaistinė. Tai buvo ir yra vienintelė vaistinė Šiauliuose, kuri vaistus gamina vietoje bei archyvuose yra išsaugojusi labai senus vaistų receptus.

Dabar „Valerijonas“ yra ne tik vaistinė. Po tuo pačiu stogu yra įsikūrusi šiauliečių ir miesto svečių mėgiama provanso stiliaus arbatinė. Čia pat veikia ir klinika, gydomosios kosmetikos kabinetas, o šios vaistinės vaistininkų kuriami natūralios sudėties kremai sulaukė didelio pasisekimo. Šiaulių „Baltuosiuose rūmuose“ – Venclauskių namuose šiuo metu įrenginėjama ekspozicija, tačiau lankytojai jau dabar kviečiami pasivaikščioti po atnaujintą parką.

Organizatorių nuotr./Šiaulių kraštas
Organizatorių nuotr./Šiaulių kraštas

Garsusis vitražas „Saulės mūšis“ – dar vienas Šiaulių turtų. Itin gražiai vitražas atsiskleidžia tamsoje, todėl jei nuspręsite panaktinėti po Šiaulius, būtinai į savo maršrutą įtraukite šį unikalų kūrinį. O kur dar Šiaulių universiteto botanikos sodas, atsinaujinusi Prisikėlimo aikštė, „Geležinė lapė“ ir kiti gatvės meno kūriniai bei įdomybės.

Šiaulių rajone aplankykite unikalų objektą visame pasaulyje – Kryžių kalną, iš viso pasaulio sutraukiantį apie pusę milijono lankytojų per metus. Paragaukite vienintelio Lietuvoje 5 dienas brandinto kumpio arba legendinio konditerinio gaminio – Kuršėnų vyniotinio.

Organizatorių nuotr./Arbatgėris
Organizatorių nuotr./Arbatgėris

Pajuskite vėjelio dvelksmą ant žirgo įspūdingos gamtos apsuptyje Kurtuvėnuose ar užsisakius nemokamą ekskursiją pažinkite nepaprastai gražiai sutvarkytą Naisių miestelį. Netikėti įspūdžiai laukia mini zoologijos sode, alpakų ir kitų gyvūnų apsuptyje Dargaičiuose. Ir tai dar toli gražu ne viskas. Smalsauti galima ne tik vasarą, geru oru, bet net ir spaudžiant žiemos šaltukui.

Atraskite Saulės žemės turtus žaisdami

Iki rugsėjo 30 dienos keliaukite po visas septynias Šiaulių regiono savivaldybes (Akmenės, Joniškio, Kelmės, Pakruojo, Radviliškio, Šiaulių ir Šiaulių rajono). Aplankykite po 2 atrinktas ir rekomenduojamas lankytinas vietas kiekvienoje jų (viso 14 vietų). Pasižymėkite būdami prie jų ir jau spalio 1 dieną sužinokite ar laimėjote puikius Šiaulių regiono prizus.

Organizatorių nuotr./Alpakų ūkis
Organizatorių nuotr./Alpakų ūkis

Be 14 „įskaitinių“ žaidimo vietų, maršrute rasite ir daugiau informacijos apie lankytinas vietas, pramogas ir išskirtines patirtis Šiaulių krašte, kuri padės susikurti įsimintiniausią šios vasaros kelionių nuotykį.

Kaip žaisti?

  • Žaidimo metu jums bus reikalingas mobilusis telefonas ir mobilieji duomenys prieigai prie interneto arba „Wifi“.

  • Išmaniojo telefono interneto naršyklėje atverkite žaidimo puslapį – https://bit.ly/SaulesZemesTurtai.

  • Susiplanuokite kelionę/keliones, kad galėtumėte aplankyti visas 14 rekomenduojamų Žaidimo vietų ir prie jų pasižymėti.

  • Būdami prie konkrečios Žaidimo lankytinos vietos nepamirškite pasižymėti:

    • suraskite maršrute Jūsų lankomą lankytiną vietą;

    • paspauskite ties ja esantį mygtuką „Pasižymėti“;

    • pasižymėti galėsite tik būdami prie to objekto (tai nustatyti leis Jūsų telefono GPS);

    • sėkmingai pasižymėję gausite tai patvirtinantį žalios spalvos pranešimą;

    • nepavykus pasižymėti, gavus raudonos spalvos pranešimą, vadovaukitės telefono ekrane pateiktomis instrukcijomis.

Aplankę visas 14 maršruto lankytinų vietų žaidimo platformoje gausite unikalų prizo kodą, kurį galėsite užregistruoti žaidimo prizų lošimui.

Visa informacija ir žaidimo taisyklės: https://bit.ly/SaulesZemesTurtai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius