Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palanga ruošiasi Stintų šventei: „Kainos? Jos bus“

Po metų pertraukos artėjantį savaitgalį, vasario 11-13 dienomis, į Palangą sugrįžta agurkais kvepiančių žuvų šventė. Organizatoriai ir prekiautojai jai ruošiasi atsakingai, apgalvodami atstumus. Be to, visi iki vieno įsitikinę, kad ši šventė nelengvu pandemijos metu yra būtina. Dinamiška situacija dėl viruso lėmė, kad dalis rezervacijų nakvynėms Palangoje buvo atšauktos, tačiau netrukus jas užėmė kiti poilsiautojai.
Kurorte šurmuliuoja „Palangos stinta“
Palangoje po 2 metų pertraukos šurmuliuos „Palangos stinta“ / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

„Darbuojamės, ruošiamės, laukiam“, – teigė Palangos stintos šventę organizuojantis Nerijus Stasiulis.

Šiemet ši šventė vyks devynioliktą kartą, praėjusiais metais dėl karantino ji buvo labiau simbolinė ir skirta vietos gyventojams.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Kurorte vėl šurmuliuos „Palangos stinta“
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Kurorte vėl šurmuliuos „Palangos stinta“

Šventei – daugiau erdvės

„Manome, kad šventė dabar kaip niekada nereikalinga. Darysime ją lauke, kiek įmanoma saugiai. Ištęsime mugę, kad liktų saugūs atstumai. Dvigubiname šventės renginių teritoriją, kad po šventę vaikščiodami žmonės turėtų kuo mažiau sustojimų ir nesibūriuotų. Tradicinės ruonių maudynės bus toliau nuo tilto, arčiau Rąžės žiočių, tam, kad žmonės nestoviniuotų ant tilto“, – pasakojo N.Stasiulis.

Jis pabrėžė, kad jau tradiciškai susiklostė, kad Stintų šventė – vaikštynės lauke, apžiūrinėjant mugę, ragaujant žuvį, besiklausant muzikos.

„Reikalinga ši šventė: žmonės psichologiškai pervargę. Ekonomiškai taip pat. Tai proga pasirodyti smulkiesiems verslininkams, amatininkams, pristatyti savo produkciją, tą, kurią kūrė savo rankomis ir visus metus neturėjo, kur parduoti. Jiems buvo sunku išgyventi pandemiją. Viešbučiai taip pat jau gauna didesnes elektros, šildymo sąskaitas. Tad ši šventė – tarsi gryno oro gurkšnis“, – įsitikinęs vienas iš šventės sumanytojų.

Į mugę pakviesti prekeiviai dėkojo, kad ši šventė bus ir jos neatsisakyta, kai kitų festivalių atsisakyta arba jie nukelti.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Prieš dvejus metus stintos kainavo štai tiek
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Prieš dvejus metus stintos kainavo štai tiek

Stintų netrūks

Šventei pirmieji ruoštis ėmė žvejai. Jie stintas tempė į krantus, perdavė virtuvių šefams, kurie šias marinavo arba greituoju būdu šaldė šventei.
Dalis stintų į Palangą bus atvežama iš Latvijos. Paragauti stintų bus galima ir keptų, ir marinuotų, ir rūkytų, ir džiovintų. Tradiciškai jų galima nusipirkti ir šviežių.

„Ši šventė, nors ir vadinasi „Palangos stinta“, jau išaugo į žuvies festivalį. Verslininkai jų pateikia įvairesnių, įmantriau paruoštų. Praėjusį kartą buvo galima ir austrių paragaut, ir net krokodilo mėsos. Taigi tai nebėra tik vienos žuvies šventė“, – kalbėjo N.Stasiulis.

Paklaustas, kokios šiemet bus stintų kainos šventėje, pašnekovas neišsisuko: „Kainos? Jos tikrai bus, nes patys matome, kaip viskas brangsta, kaip didėja. Tačiau visada sakėme, kad kaina už stintą – savotiškas bilietas į šventę, kuri šiaip yra nemokama. Tačiau kainuoja ir žvejo, ir kepėjo, ir organizatorių darbas“.

Skaičiuojama, kad per Palangos stintos šventę suvalgoma apie 3–5 tonas žuvų.

Prieš porą metų skaičiuota, kad viena kepta stinta šventėje kainuoja apie eurą. Už 5 eurus buvo galima nusipirkti porciją stintų, kurioje buvo penkios žuvelės.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Šventėje galima įsigyti įvairiausių žuvų
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Šventėje galima įsigyti įvairiausių žuvų

COVID-19 tiesiogiai lemia viešbučių užimtumą

Palangos turizmo informacijos centro vadovė Rasa Kmitienė teigė, kad sujudimas prieš savaitgalį jaučiamas, tačiau didelio ažiotažo nematyti.

„Dauguma kreipiasi tiesiai į viešbučius, rezervuojasi savarankiškai. Pandemija kiek pakoregavo elgseną, taigi dalis žmonių keliones planuoja kone paskutinę minutę, kai žino, kad yra sveiki, neužsikrėtę ir gali keliauti. Pagrindinis užklausų srautas bus ketvirtadienį, penktadienį“, – prognozavo R.Kmitienė.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė, vadovaujanti ir dideliam viešbučiui „Grand Baltic Dunes“, Ingrida Valaitienė pasakojo, kad šiam savaitgaliui kelis kartus turėjo užpildę rezervacijas. Tačiau lygiai taip pat kelis kartus buvo atšauktos rezervacijos dėl ligos ar izoliacijos.

„Viešbučiai prisitaiko, tokiu atveju siūloma pasirinkti kitą laiką. Arba suformuojamas kuponas tai sumai. Anuliavus vėl reikia galvoti apie pardavimus. Vyksta didelė kaita“, – vardijo pašnekovė.
Anot jos, iš tiesų artėjantį savaitgalį Palangos viešbučiai nestokos svečių. Dalis jų numatę čia leisti ir moksleivių atostogas, Valentino dieną.

Viešbučio „Žuvėdra“ vadovas Kristupas Šliogeris teigė, kad šventės reikia svečiams.

„Šventės reikia, visuomenė pavargusi ir jai tikrai reikia pramogų. Per šią šventę srautas būna toks, tarsi vasara trumpam būtų grįžusi. Ko gero, mes jau vietų nebeturime, nebent kas nors atšauktų rezervaciją. Šie dveji metai išmokė gyventi, prisitaikyti prie to, kad žmonės dažniau dėl ligos ar izoliacijos atšaukia keliones, jas perkelia į kitą datą. Tai jau tapo įprasta“, – kalbėjo jis 15min.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Palangos stintos akimirka
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Palangos stintos akimirka

Viešbučių vadovai sutartinai tikino, kad panaikintas galimybių pasas jiems nepadarė jokios įtakos: didesnio atvykėlių skaičiaus nematyti. „Mūsų klientams galimybių pasas nekėlė keblumų. Per tą laiką nebuvo nė vieno atvejo, kad kas bandytų atvykti be jo, kad keltų rūpesčių“, – pridėjo K.Šliogeris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius