-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paplūdimiais garsėjančioje saloje lietuvis rado ir apleistus lėktuvus

Balis garsėja savo šventyklomis, lankytinomis vietomis, paplūdimiais, saulėlydžiais, tačiau čia yra dar vienas įdomus dalykas – apleisti lėktuvai.
Apleistas lėktuvas Balyje
Apleistas lėktuvas Balyje / Kelionės plano nuotr.

Pirmiausiai nuvykome į pirmojo apleisto lėktuvo vietą. Čia stovintis „Boeing 737-200“ lankomas rečiau vien todėl, kad iki šios vietos yra ilgesnis kelias. Domėdamasis šia tema pirmiausiai ir sužinojau būtent apie šį, tad susiorganizuojame maršrutą taip, kad būtų pakeliui.

Lėktuvas yra važiuojant link Pandawa paplūdimio, bet jį rasti net ir mūsų vietiniui vairuotojui nebuvo labai lengva, tad kelis kartus pravažiavę tą pačią vietą nusprendžiam apeiti teritoriją pėsčiomis. Pats lėktuvas yra duobėje, tad jį pastebėti nuo kelio nėra taip lengva.

Kelyje vos vienas namas, iš kurio išeina senukas ir vietine kalba sako „taip, taip, čia tas lėktuvas“. Sumokame 10000 rupijų (~0.64€) už įėjimą į jo namų kiemą, iš kurio atsiveria vaizdas į lėktuvą. Deja, pati teritorija šiuo metu aklinai uždaryta ir, berods, parduodama. Daug kas spėlioja, kaip jis čia atsidūrė ir kodėl jis yra viduryje klinčių kasyklų. Realiausia versija – kad jis buvo išrinktas (nuimant sparnus), tuomet savininkas atsivežė jį į savo sklypą, surinko atgal ir greičiausiai planavo įrengti restoraną ar viešbutį. Kitaip tariant, padaryti dar vieną turistų atrakciją. Deja planas neišdegė, tad lėktuvas nuo 2008 metų stovi apleistas.

Kelionės plano nuotr./Apleistas lėktuvas Balyje
Kelionės plano nuotr./Apleistas lėktuvas Balyje

„Boeing“ pagamintas 1983 m., vėliau 1993 m. buvo parduotas dabar jau nebeegzistuojančiai Indonezijos pigių skrydžių kompanijai „Mandala Airlines“. Beje, nuotraukoje nesunku išskaityti „Mandala“ užrašo likutį. Reikia pripažinti, kad tai vienas keistesnių objektų, kokius teko matyti.

Kitas „Boeing 737“ yra gerokai arčiau oro uosto, šalia greitkelio, tad jo transportavimas čia atrodo gerokai logiškesnis nei pirmojo atveju. Šis lėktuvas čia stovi daugiau nei 10 metų. Žmonės kalba, kad jis čia atsidūrė 2007 metais ir greičiausiai taip pat buvo planuotas kaip restoranas ar kita pramogų vieta. Tiesa, šiam lėktuvui trūksta variklių, taip pat jis šiek tiek pakeltas nuo žemės, tad ratai kabo tiesiog ore. Lėktuvo būklė atrodo dar prastesnė nei pirmojo. Visgi pirmasis radinys buvo tiesiog oho, o šis stovi gyvenamųjų namų kieme, ant sutvarkytos vejos, šalia greitkelio, ir tiesiog neturi tos keistos, tarsi „Lost“ serialo atmosferos.

Kelionės plano nuotr./Apleistas lėktuvas Balyje
Kelionės plano nuotr./Apleistas lėktuvas Balyje

Kiti Balio lėktuvai

Be šių dviejų populiariausių apleistų orlaivių yra dar pora. Vienas iš jų yra vakarinėje salos dalyje, tačiau ji yra ganėtinai toli nuo turistinių objektų, ir vien dėl apleisto lėktuvo vargu ar būtų verta čia vykti.

Ketvirtasis lėktuvas yra kiek arčiau visų turistinių vietų. Tai buvęs Indonezijos avialinijų „Lion Air“ lėktuvas. Panašu, kad tik šiam vieninteliam lėktuvui pavyko atgimti antram gyvenimui – naujai perdažytas ir sutvarkytas orlaivis 2016 metais tapo restoranu „Keramas Aero Park“. Pasilieku šio lėktuvo aplankymą kitiems metams, ir būtinai pasidalinsiu patirtimi.

Be šių keturių apleistų lėktuvų Balyje taip pat galima rasti „McDonnell Douglas DC-10“ lėktuvo galo fragmentą, stovintį šalia kelio Oberoi rajone. Šiuo metu čia įsikūręs „GATE 88 Rooftop“ baras, ir jis paverstas instaliacija.

Daugiau įspūdžių iš kelionių rasite:

Tinklaraštis: https://kelionesplanas.lt/
Facebook: https://www.facebook.com/kelionesplanaslt
Instagram: https://www.instagram.com/kelionesplanas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius