Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Pasaulio dėmesį prikausčiusi klajojančių dramblių banda pagaliau sukasi namo

Dramblių kaimenė, kurią su milžinišku susidomėjimu stebėjo ir vietos gyventojai, ir žmonės visame pasaulyje, panašu, sukasi namo. Metus jie klajojo po Kinijos pietvakarius, ieškodami maisto nuniokojo fermas ir net globos namus.
Dramblių banda, keliaujanti Kinijoje
Dramblių banda, keliaujanti Kinijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vietos pareigūnai jų kelyje net statė sunkvežimius, mėgindami užkirsti kelią šiems dideliems gyvūnams. Į dangų buvo keliami dronai, kurie leido stebėti dramblių judėjimą. Būdavo evakuojami ir keliai, kad kaimenė galėtų saugiai praeiti. Maistu gyvūnai būdavo nuviliojami nuo žmonių gyvenamų vietų.

Drambliai visgi patekdavo į kaimelius ieškodami maisto, tačiau per visą jų kelionę nebuvo jokių žinių, kad dėl to būtų sužeisti žmonės ar gyvūnai.

Tiesa, nukentėjo žmonių turtas. Drambliai įsilaužė į grūdų, likusių po fermentacijos, sandėlius, po ko buvo pranešta, kad bent vienas dramblys apgirto.

Drambliai tapo Kinijos socialinių tinklų žvaigždėmis, sukėlė daug galvos skausmo vietiniams pareigūnams ir padarė žalos už daugiau negu 1 mln. dolerių. Taip pat jie nustebino dramblių tyrėjus, kurie nėra pratę prie tokio dramblių elgesio.

Ekspertų teigimu, tai tolimiausias žinomas toks dramblių bandos žygis.

Sekmadienį 14 įvairaus dydžio ir amžiaus dramblių kaimenė buvo palydėta per Juandziango upę Junane. Dabar jiems atviras kelias grįžti atgal į rezervatą, kuriame gyveno, – Chišuangbano.

Kiek žinoma, drambliai rezervatą paliko maždaug prieš metus ir patraukė į šiaurę, iš viso nukeliavo daugiau nei 500 km. Pasiekę Kunmingo miesto – verslo ir turizmo centro – pakraščius, jie galiausiai pasuko atgal į pietus, tačiau vis dar yra toli nuo namų. Iki rezervato – apie 200 km. Tačiau ekspertai ramina, kad gyvūnai perbridę upę yra sau tinkamoje aplinkoje.

Kodėl šie gyvūnai išėjo iš rezervato – mįslė. Nėra keista, kad drambliai nuklysta nuo savo gyvenamosios vietos į žmonių daržus ir fermas. Žmonių ūkiuose auginami augalai dažnai yra patrauklesni negu įprastinis jų racionas miške.

Bet, kaip rašė „New York Times“, tai vis tiek nepaaiškina, kodėl viena dramblių banda nutarė keliauti taip toli į šiaurę ir nesustoti.

Kelionės metu vienas dramblys atsiskyrė nuo bandos, buvo apsvaigintas raminamaisiais vaistais ir sugrąžintas į rezervatą.

Azijietiški drambliai yra vieni labiausiai saugomų gyvūnų Kinijoje. Jų dabar priskaičiuojama apie 300.

VIDEO: Nekviesti svečiai: dramblių banda atsipūtusi vaikštinėjo Kinijos mieste

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius