Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pasigrožėkite: Palanga iš aukštai

Lietuvos pajūris vis dar neturi nė vieno apžvalgos bokšto, tačiau turi ne mažiau įdomių ir netikėtų apžvalgos aikštelių, iš kurių atsiveria kvapą gniaužiantys panoraminiai vaizdai. Žvelgiant į pajūrį iš paukščio skrydžio populiariausiame Lietuvos kurorte galima ne tik nusifotografuoti, bet ir romantiškai pavakarieniauti, pernakvoti ar net susituokti.
Palanga
Palanga / 15min montažas

Naujas Palangos simbolis

Palangos J. Basanavičiaus gatvėje, prie pat Palangos tilto visus metus besisukantis apžvalgos ratas per kelerius metus jau tapo neabejotinu naujuoju Palangos simboliu. Šis ratas, pakeliantis į daugiau kaip 40 metrų aukštį, yra moderniausias ir aukščiausias kada nors Lietuvoje buvęs apžvalgos ratas.

27-iose jo gondolose telpa 160 žmonių, po 6 kiekvienoje. Per maždaug dešimt minučių trunkantį pakilimą apsukami trys ratai, tad galima ramiai iš paukščio skrydžio nužvelgti ir Palangos kurortą, žalio pušyno bei auksinio smėlio paplūdimių juostą, ir jūros tolius ir dangaus žydryną iki pat horizonto.

Atsižvelgiant į oro sąlygas apžvalgos ratas sukasi nuo 10 val. iki 22 val. Tad iš čia galima mėgautis kiek kitokiu saulėlydžio reginiu.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Palangos apžvalgos ratas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Palangos apžvalgos ratas

Birutės kalno legenda

Legendomis apipintą Birutės kalną, kuris yra Palangos Birutės parke, vos 150 metrų nuo jūros, verta aplankyti ne tik todėl, kad pakiltum virš jūros lygio.

Žinoma, akį traukia nuostabūs vaizdai, atsiveriantys žvelgiant pro proskyną tarp užaugusių pušų, pro kurią matosi jūra, bet didžiausia šios vietos vertė - ne matoma, o jaučiama.

Dar XIV-XVI a. ant šios reliktinės kopos stovėjo senojo baltų tikėjimo šventykla ir paleoastronominė observatorija. Šioje šventykloje kūrenta amžinoji ugnis, žyniai stebėdavo dangaus kūnų judėjimą.

Nuo XIX a. ant kalno veikia krikščioniška Birutės koplyčia. Dabar tai ypač mėgstama vieta santuokos ceremonijai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Birutės kalno rotonda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Birutės kalno rotonda

Nuo bažnyčių bokštų

Palangos Švenčiausiosios Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia yra aukščiausias pastatas kurorte. Jos bokšto aukštis – beveik 60 metrų, tačiau apžvalgos aikštelė įrengta 21,4 metro aukštyje. Užlipti į ją galima tik laipteliais. Jų iš viso yra 111.

Pusiaukelėje galima iš arti apžiūrėti įspūdingą bažnyčios laikrodžio mechanizmą. Šis laikrodis buvo pagamintas Berlyno laikrodžių gamykloje „Rochlitz“ 1931 m. Būtent šie metai laikomi oficialia bažnyčios statybos pabaiga, nors pamaldos šioje bažnyčioje vyko jau nuo 1907 metų.

Palangos Švenčiausiosios Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyči apžvalgos aikštelė išskirtinė tuo, jog įrengta po didingais bažnyčios varpais. Labai įspūdingas vaizdas, kai tiesiai virš galvos kabo apie toną sverianti Didysis bažnyčios varpas, kuris buvo nulietas 1875 m. Mažasis varpas yra lengvesnis, tačiau senesnis, jis išlietas dar XVII amžiuje.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia

Gana erdvioje 18 kv. m apžvalgos aikštelėje įrengti langeliai, pro kuriuos matomi visi Palangos stogai, pyšynai ir žinoma jūra. Be to, čia yra du monokliai - teleskopai, leidžiantys detaliai pamatyti net tolimiausius vaizdus, pavyzdžiui, kas tuo metu jums mojuoja nuo toli toli plaukiančio laivo denio.

Kone dvigubai aukščiau negu Palangos bažnyčioje, 40 metrų aukštyje, įrengta apžvalgos aikštelė Šventosios Švenčiausios Mergelės Marijos Jūrų Žvaigždės bažnyčios bokšte. Norintiesiems į ją pakilti teks pasimankštinti - įveikti net 223 laiptelius, kas prilygsta 12 aukštų pastatui.

Vargą atpirks nuostabi Šventosios panorama. Žvelgiant iš viršaus visas miestelis - kaip ant delno, atsiveria Šventosios uostas, tolimas jūros vaizdas. Sako, kad esant saulėtai dienai, iš čia galima pamatyti ir Palangos tiltą, ir Latvijos paplūdimius.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Šventosios bažnyčia
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Šventosios bažnyčia

Daugiau nei vaizdas

Panoraminius pajūrio ir kurorto vaizdus kaip išskirtinę vertę siūlo ir kai kurie kurorto viešbučiai, sanatorijos, restoranai.

Skoningai restauruotoje grafų Tiškevičių laikus menančioje, išskirtinės architektūros viloje, esančioje visai šalia J. Basanavičiaus gatvės, įrengta terasa ant stogo, iš kur atsiveria nuostabus vaizdas į gėlėse skendintį privatų sodą ir kurortą.

Aplankyti pačią aukščiausią terasą Palangoje, iš kurios atsiveria stulbinantys jūros ir pušynų vaizdai, aplankyti kviečia 8 aukšte įsikūręs restoranas, esantis Vanaguupės rajone.

Išskirtiniu vaizdu galima mėgautis ir apsistojus kai kuriuose kurorto viešbučiuose, siūlančiuose apartamentus su panoraminiu balkonu, iš kurio galima apžiūrinėti kurortą iš visų pusių, o pačiam išlikti nepastebėtam.

N.Tukaj nuotr./Vila Komoda
N.Tukaj nuotr./Vila Komoda

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius