-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasivažinėjimas po senuosius flamandų miestus: Antverpenas ir Briugė

Flandrijos regionas šiaurinėje Belgijos dalyje mėgstamas turistų, kuriuos čia traukia graži viduramžių architektūra, daug puikių muziejų visų skoniams ir pomėgiams, puikus maistas. Be to, ir labai patogi infrastruktūra kelionėms: iš Vilniaus galima skristi pigiomis oro linijomis iki Šarlerua oro uosto netoli Briuselio, o iš ten sėdus į traukinį jau po 1,5 val. pasiekiamas Antverpenas – antras pagal dydį Belgijos ir didžiausias Flandrijos miestas.
Šv.Megelės Marijos katedra Antverpene
Šv.Megelės Marijos katedra Antverpene / Autorės nuotr.

Beje, vykstant traukiniu, labai įdomu stebėti, kaip iš pradžių visa informacija apie stoteles traukinyje pateikiama prancūziškai (prancūziškai kalba pietuose esantis Valonijos regionas), o pravažiavus Briuselį staiga viskas jau olandiškai arba, kitaip sakant, flamandų kalba.

Autorės nuotr./Šv.Mergelės Marijos katedra
Autorės nuotr./Šv.Mergelės Marijos katedra

Pažįstami belgai juokauja, kad bet koks didesnis parkas bet kuriame Europos mieste yra didesnis už didžiausią Belgijos mišką. Žinoma, tai nėra visai tiesa, bet gyventojų tankumas šioje šalyje yra vienas didžiausių Europoje ir net 97 procentai žmonių gyvena miestuose.

Todėl keliaujant kartais net nepastebi, kur baigiasi vienas miestelis ir prasideda kitas. Nors Antverpenas yra didelis miestas (turi apie pusę milijono gyventojų) bei reikšmingas Europos pramonės centras, jis taip pat pasižymi jaukumu, kurio kartais trūksta Europos didmiesčiams.

Autorės nuotr./Antverpeno Rotušė
Autorės nuotr./Antverpeno Rotušė

Mieste orientuotis galima pagal Šv. Mergelės Marijos katedrą – jos 123 metrų bokšto smailė matyti iš daugumos Antverpeno vietų. Viena žymesnių miesto vietų yra Didžioji aikštė (Grote Markt), kurią supa į UNESCO paveldo sąrašą įrašyta Rotušė su 87 šalių vėliavomis (čia galima rasti ir plevėsuojančią Lietuvos trispalvę) bei gildijų namai su paauksuotomis figūromis.

Autorės nuotr./Brabo fontanas Didžiojoje Antverpeno aikštėje
Autorės nuotr./Brabo fontanas Didžiojoje Antverpeno aikštėje

Aikštės centre puikuojasi Brabo fontanas, pagal kurį galima atsekti miesto pavadinimo kilmę. Pasak legendos, mieste gyveno milžinas Antigonijus, ėmęs rinkliavą iš žmonių, norėjusių kirsti Scheldto upę, o atsisakiusiems mokėti jis nukirsdavo ranką ir sviesdavo į upę.

Zalcburgas turi Mozartą, Frankfurtas – J.W.Geothe'ę, o štai iš Antverpeno nepavyks išvykti nesužinojus, kad tai Rubenso miestas.

Tačiau atsiradęs bebaimis romėnų karys Silvijus Brabas pasipriešino milžinui ir pats, nukirtęs jo ranką, sviedė į upę. Nuo to kilęs ir Antverpeno pavadinimas, kuris olandų kalba reiškia „mesti ranką“.

Antverpene yra ne tik vienas judriausių Europos uostų, bet ir didžiausias deimantų prekybos kvartalas pasaulyje. Deimantų sektoriaus apyvarta per metus siekia 39-54 mlrd. dolerių, tad ne veltui Antverpenas vadinamas pasaulio deimantų sostine.

Autorės nuotr./Deimantų kvartalas Antverpene
Autorės nuotr./Deimantų kvartalas Antverpene

Zalcburgas turi Mozartą, Frankfurtas – J.W.Geothe'ę, o štai iš Antverpeno nepavyks išvykti nesužinojus, kad tai Rubenso miestas – čia žymusis XVII a. baroko dailininkas praleido paskutinius 29 savo gyvenimo metus.

Autorės nuotr./Rubenso namas
Autorės nuotr./Rubenso namas

Dabar jo name (Rubenshuis) yra įrengtas turistų gausiai lankomas muziejus. Čia dailininkas gyveno pats ir turėjo didelę studiją. Nors didžioji pastato dalis atstatyta po karo, o originalių dalių mažai beišlikę, pasivaikščioti čia itin įdomu: galima grožėtis ne tik Pieterio Paulio Rubenso darbais, bet ir pamatyti, kaip buvo gyvenama XVII amžiuje.

Autorės nuotr./Gyvenimas Antverpene
Autorės nuotr./Gyvenimas Antverpene

Antverpenas taip pat žinomas kaip dizaino miestas. 1980-aisiais čia iškilo mados dizainerių grupė, vadinama Antverpeno šešetuku, kurie kūrė išskirtinius drabužius ir taip Antverpeną atvedė į Pasaulinę aukštosios mados sferą. Todėl mieste dėmesio tikrai vertas yra MoMu mados muziejus.

Mėgstantiems meną, rekomenduočiau ir fotografijos muziejų, kurio išmoningai pateikta ekspozicija labai paveikė ir įkvėpė.

Autorės nuotr./Briugės panorama iš varpinės bokšto
Autorės nuotr./Briugės panorama iš varpinės bokšto

Dienos išvyka į Briugę

Briugė puikiai tinka dienos išvykai iš Antverpeno. Tai – mielas viduramžių miestelis, išvagotas vandens kanalų ir dėl savo žavesio pamėgtas turistų. Briugė gali pasigirti puikiai išsaugotu ir nuo karų beveik nenukentėjusiu senamiesčiu.

Autorės nuotr./Durys. Briugė
Autorės nuotr./Durys. Briugė

Geriausia miestą apžiūrėti iš viršaus – užlipti į XIII a. varpinę (Belfort), kur galima iš arti stebėti, kaip muša varpai. Su šiuo viduramžių miestuku galima susipažinti užsisakant ekskursiją laiveliu, bet įdomu ir pėsčiomis paklaidžioti siauromis gatvelėmis, pasigrožėti garsiųjų belgiškų nėrinių parduotuvėlėmis, užsukti į kavinukę ir paragauti vaflių bei šokolado. Šokoladas čia yra atskira istorija.

Autorės nuotr./Šokoladas
Autorės nuotr./Šokoladas

Turbūt niekada per vieną savaitę neteko tiek jo ragauti, kiek lankantis Belgijoje: nuo šokolado fondiu, padažų vafliams iki išskirtinių šokoladinių saldainių. Atrodo, kad ant kiekvieno kampo čia – šokolado parduotuvėlė, o Briugėje yra ir šokoladui skirtas muziejus.

Autorės nuotr./Saldumynai
Autorės nuotr./Saldumynai

Taigi, Flandrijos regionas tikrai vertas dėmesio. Ir, nors daugybė lietuvių apsiriboja darbo kelionėmis į Briuselį, visai čia pat laukia žavingi viduramžių miestai, kuriuos aplankius tikrai neteks gailėtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius