Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskelbti aktyviausi Lietuvos keliautojai – konkurso „Kolumbas LT 2017“ nugalėtojai

Penktadienį Vilniuje, Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, konferencijų salėje paskelbti ir apdovanoti aktyviausi metų keliautojai – ketvirtą kartą organizuoto konkurso „Kolumbas LT“ nugalėtojai. Geriausi keliautojai varžėsi penkiose kategorijose: metų kelionės istorija, metų kelionės fotografija, metų vaizdo filmukas, metų kelionė po Lietuvą ir metų keliautojas „Lietuvos Kolumbas“.
Danas Pankevičius
Vieną svarbiausių nominacijų „Lietuvos Kolumbas“ šiemet laimėjo keliautojas Danas Pankevičius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Šiemet konkursas sulaukė rekordiško susidomėjimo: net 83 dalyviai pateikė 111 darbų. Ankstesniuose konkursuose buvo pasigesta darbų iš Lietuvos, tačiau šiemet jų buvo nemažai ir labai gerų.

Nors išsirinkti buvo sudėtinga, komisija nusprendė, kurios istorijos verčiausios laurų.

Už kelionės pasakojimą į Mustango karalystę, esančią Nepale, Darius Radkevičius buvo pripažintas nominacijos „Metų kelionės istorija“ laureatu.

„Metų kelionės fotografija“ nominacijoje geriausiu buvo pripažintas Egidijus Merkevičius, į konkursą atsiuntęs nuotraukų ciklą „Indijos veidai“.

Už sukurtą filmuką „Ekspedicija slidėmis per užšalusią Baltijos jūrą“ Algimantui Kurui skiriama pirmoji vieta nominacijoje „Metų vaizdo filmukas“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algimantas Kuras
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algimantas Kuras

Vaizdo pasakojime atskleidžiama kelionės istorija apie tris lietuvius, kurie slidėmis perčiuožė užšalusią Baltijos jūrą iš Oulu miesto Suomijoje į Lulėja – Švedijoje. Per 9 dienas žygeiviai įveikė 230 km. Žygis buvo skiriamas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimui paminėti.

Apdovanojimą A.Kuras atsiėmė kartu su dar vienu šiame žygyje dalyvavusiu keliautoju – ankstesnių metų „Kolumbas LT“ laureatu Sauliumi Damulevičiumi. Jis ką tik grįžo iš ekspedicijos Nepale.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algimantas Kuras ir Saulius Damulevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algimantas Kuras ir Saulius Damulevičius

Keliautojas ir operatorius Danas Macijauskas pelnė „Metų kelionė po Lietuvą“ nominaciją. Sėkmę jam pelnė filmas, kuriame iš paukščio skrydžio parodyti patys gražiausi Lietuvos vaizdai. Pasak jo autoriaus, šio filmo kūrimas truko pusę metų, o jo tikslas buvo parodyti mūsų šalies grožį projekte „Off To Somewhere“. Šiuos vaizdus pamatė ir įvertino daugelio pasaulio šalių keliautojų.

Svarbiausia konkurso nominacija – metų keliautojas „Lietuvos Kolumbas“ – šiemet išsiskyrė keliais be galo stipriais dalyviais. Vis dėlto komisijos balsai lėmė, kad metų keliautoju „Lietuvos Kolumbu 2017“ skelbiamas Danas Pankevičius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Danas Pankevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Danas Pankevičius

170 pasaulio šalių aplankęs keliautojas konkursui pristatė išskirtinę savo kelionę išilgai Afrikos žemyno. Į šią odisėją keliautojas išsiruošė vienas ir keliavo, kaip pats rašo: „Stebėdamas, kaip keičiasi gamta – iš dykumos į stepes. Galiausiai – į džiungles ir kalbus“. Didžiąją kelionės dalį D.Pankevičius ėjo pėsčiomis, taip pat naudojosi kelyje sutiktu transportu – nuo arklių traukiamų vežimų iki vietinių sunkvežimių. Gyveno mažai civilizacijos paliestose gentyse ir viską fiksavo vaizdo priemonėmis.

„Civilizacija dideliu greičiu skverbiasi net į atokiausias vietas ir šiandien pamatytų vaizdų po 30 metų gali nebelikti“, – savo kelionės pristatyme rašė keliautojas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Keliautojų apdovanojimų  „Kolumbas LT'17“ akimirka
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Keliautojų apdovanojimų „Kolumbas LT'17“ akimirka

Pagrindiniams nugalėtojams kiekvienoje nominacijoje atiteko 500 eurų vertės kuponai apsipirkti aktyvaus laisvalaikio aprangos „Hiatus Columbia“ parduotuvėje. Juos laureatams įteikė parduotuvės rinkodaros vadovė Laura Tyrylytė ir parduotuvės direktorius pavaduotojas Karolis Surgėlas.

Per keturis metus nacionaliniame geriausių keliautojų konkurse „Kolumbas LT“ dalyvavo 187 dalyviai, atsiuntę net 316 darbus. Konkurse dalyvauja ir būrys jau pastovių dalyvių.

Metų keliautojus iš konkurso dalyvių išrinko komisija, vadovaujama žinomo žurnalisto ir keliautojo Algimanto Čekuolio, taip pat Lietuvos geografų draugijos narė prof. dr. Dovilė Krupickaitė, kelionių rašytoja Kristina Stalnionytė, LRT režisierė Miglė Greičiuvienė, „National Geographic Lietuva“ vyriausiasis redaktorius Frederikas Jansonas, rinkos tyrimų bendrovės „Kantar TNS“ vadovas, konkurso „Kolumbas LT‘2014“ laureatas Gytis Juodpusis, Interneto žiniasklaidos asociacijos pirmininkė Aistė Žilinskienė, portalo 15min kelionių rubrikos „Pasaulis kišenėje“ redaktorė Raimonda Mikalčiūtė-Urbonė, LŽS Kelionių žurnalistų klubo pirmininkas Gerimantas Statinis, o taip pat aktyvaus laisvalaikio aprangos „Hiatus Columbia“ parduotuvės rinkodaros vadovė Laura Tyrylytė.

Konkursas skirtas pagerbti Lietuvos žmones, entuziastus, kurie keliaudami užfiksuoja įdomias patirtis ir jomis dalinasi su kitais per savo rašinius, nuotraukas ar vaizdo filmukus. Konkurso metu buvo išaiškinti labiausiai motyvuoti keliaujantys žmonės, nebijantys iššūkių ir atradimų, kaupiantys dvasines vertybes ir ieškantys tikslingo pasaulio pažinimo. Konkurso tęstinis tikslas, kad ir ateityje kelionėmis būtų siekiama įgyti žinių ir asmeninių atradimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius