Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Paslaptingas apleistas kaimelis tampa magnetu keliautojams

Al Madam kaimas palaipsniui virsta dykuma. Buvusių namų sienos ir stogai dar matomi, tačiau smėlio vandenynas po smiltimis laidoja buvusius kiemus, kambarius, gatves.
Apleistas miestelis vidury dykumos netoli Dubajaus
Apleistas miestelis vidury dykumos netoli Dubajaus / Vida Press nuotr.

Al Madam kaimas yra mažiau nei už valandos kelio nuo Dubajaus. Čia buvo preciziškai sustatyti namai, iškilo elegantiška mečetė. Tačiau dabar šis Jungtinių Arabų Emyratų kaimas stovi tuščias, rašo CNN.

Galima pastebėti ženklų, kad jo gyventojai savo namus paliko paskubomis – durys neužrakintos, praviros, išsimėtę asmeniniai daiktai. Toks dramatiškas vaizdas paskatino istorijas, kad Al Madam yra „vaiduoklių kaimas“, iš kurio gyventojai pabėgo nuo kažkokių antgamtinių jėgų.

Dabar jame negyvena niekas, tačiau ši neįprasta vietovė buvo patekusi į originalių vietų ieškančių keliautojų akiratį. Žinoma, iki pandemijos.

Jį 2019 m. aplankiusi britė kelionių tinklaraštininkė Vanessa Ball pasakojo, kad kai kurie namai likę visai be durų, juose galima apžiūrėti žavias mozaikas, viename name ji rado didelį tapetą su peizažu ant juodos sienos. Mergina visgi vylėsi, kad ši vieta netaps populiariu lankytinu objektu, nes taip Al Madam praras savo šarmą.

Istorija, kodėl kaimo gyventojai paliko savo namus, nėra aiški. Kai kurie netoliese esančių kaimų gyventojai tiki, kad iš Al Madam žmones išvijo piktoji džinė – Umm Duwais su katės akimis ir mačetėmis vietoj rankų.

2018 m. „Sharjah Art Foundation“ netgi ėmėsi konsultacijų su visuomene, kad būtų atsekta kaimelio istorija. SAF kalbėjosi su aplinkinių teritorijų gyventojais, klausė jų pasakojimų ir turimų žinių. Vienas vyriškis tikino, kad buvo vedęs ir gyveno Al Madam kaime, jo teigimu, namai ten iškilo aštuntojo dešimtmečio viduryje.

Keli žmonės pasakojo, kad kaimą gyventojai paliko dėl nuožmių smėlio audrų, kurios pavertė gyvenimą ten nepakeliamu.

Kitokią versiją dėsto Kolumbijos universiteto architektūros profesorius Yasseras Elsheshtawy. Jis tyrinėja Sha'bi programą, kurios JAE ėmėsi septintojo dešimtmečio pabaigoje. Jos metu po naftos atradimo sukurta ir praturtėjusi valstybė statė modernius namus klajoklių beduinų bendruomenei.

„Valdžia norėjo sukurti valstybę, o kad turėtum normaliai funkcionuojančią valstybę, reikia, kad žmonės gyventų miestuose ir gyvenvietėse, o ne klajotų dykumose“, – aiškino profesorius.

Anot jo, tradicinis beduinų gyvenimo būdas valdantiesiems asocijavosi su skurdu ir vargu, ir kai 1971 m. buvo sukurti JAE, o nafta tapo lengviau išgaunama, jie norėjo klajoklių tradicijas išgyvendinti iš šalies.

Al Madam pastatytas pagal tradicinius Sha'bi principus, teigia Y.Elsheshtawy. Aptvertoje teritorijoje iškilo standartiniai namai su atvirais kiemais. Tačiau kai kurios tokios gyvenvietės buvo statomos taip greitai, kad būdavo nespėjama sukurti infrastruktūra – dėl to jas apleisdavo ir beduinai.

„Ką mes savo tyrimuose išsiaiškinom – kad šeimos skundėsi, jog po atsikraustymo joms ištisus mėnesius teko gyventi be vandens ar elektros, – pasakojo profesorius. – Tad šiuo atveju žmonės tikriausiai atsikraustė, bet dėl infrastruktūros trūkumo netrukus namus paliko.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius