Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Paslėpti lobiai: fotografas kviečia atrasti nežinomas Paryžiaus vietas

Eifelio bokštas, Luvras, Paryžiaus Dievo Motinos katedra – puikiai žinomi Paryžiaus objektai. Tačiau prancūzų fotografas Serge'as Ramelli turistus pažindina su mažai pažįstamomis savo gimtojo miesto vietomis, kurios ne taip dažnai matomos, bet – ne mažiau žavios.
San Marteno kanalas
San Marteno kanalas / 123rf.com nuotr.

S.Ramelli yra atradęs daugybę perliukų net ir turistų gausiai lankomose vietose, pavyzdžiui, Monmartro rajone.

„Man labai patinka ši gatvelė. Paprastai fotografijoje sunku užfiksuoti gylį. Aš visuomet ieškau susikertančių linijų. Keista. Nors už kampo prie Šventosios Širdies bazilikos ant laiptelių sėdi kokie 2 tūkstančiai turistų, čia tuščia“, – apie vieną iš jaukių Paryžiaus gatvių pasakoja fotografas.

S.Ramelli leidžia didelius fotografijų albumus ir turi daugybę sekėjų „YouTube“ platformoje. Viena jo mėgstamiausių vietų – rytinėje Paryžiaus dalyje esantis San Marteno kanalas su senoviniais šliuzais.

123rf.com nuotr./San Marteno kanalas Paryžiuje
123rf.com nuotr./San Marteno kanalas Paryžiuje

„Dauguma užsienio turistų nieko nežino apie šią vietą. Net ir turistaujantys prancūzai čia retai užsuka. Kanalas turi veikiančią šliuzų sistemą, todėl juo gali plaukti laivai. Čia labai žalia. O štai tiltas atpažįstamas iš seno filmo „Šiaurės viešbutis“, kuriame vaidino Jeanas Gabinas“, – pasakoja S.Ramelli ir priduria, kad kanalą pastatyti užsakė Napoleonas, o atidarytas jis buvo 1825 metais.

Šiek tiek į vakarus – dar viena stilinga vieta – „Passage des Panoramas“. 1799-aisiais pastatytą prekybinę arkadą dabar lanko daugiausia paryžiečiai.

123rf.com nuotr./Passage des Panoramas
123rf.com nuotr./Passage des Panoramas

„Arrondissement du Temple“, arba Šventyklos rajone, buvusiame „Saint Martin des Champs“ vienuolyne galima apžiūrėti keletą „Arts et Metiers“ muziejaus kolekcijų. Tarp kitų muziejaus lobių čia galima pamatyti originalią Foucault švytuoklę. Prancūzų fiziko Leono Foucault sugalvotas prietaisas įrodo, kad Žemė sukasi.

„Viskas labai paprasta: tereikia ant ilgos virvės pakabinti svarmenį ir įsiūbuoti. Muziejuje mes pastatėme nedidelius metalinius bokštelius, kurie parodo, kaip švytuoklė keičia kryptį. Nors svarmuo svyruoja toje pačioje plokštumoje, jis vieną po kito numuša visus metalinius bokštelius, o tai įrodo, kad Žemė sukasi“, – pasakoja muziejaus kuratorius Lionelis Dufaux.

Šiame muziejuje yra ir Niujorko Laisvės statulos, kurią prancūzai XIX-ojo amžiaus pabaigoje padovanojo Amerikai, modelis.

Daugiau apie tai – „Euromaxx“ reportaže.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius