Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paspirtuku per Lietuvą (1): nemiga prieš startą ir pirmieji 58 km

Liepos 24-ąją iš Vilniaus į Palangą paspirtukais iškeliavę Gerimantas Statinis ir Tomas Augūnas įveikė pirmąją atkarpą – vakarą jie leidžia Aukštadvaryje. Nepaisant nuovatgio, Gerimantas tęsi pažadą ir dalinasi įspūdžiais iš pasiruošimo startui ir pirmosios dienos.
Kelyje
Kelyje / Asmeninio albumo nuotr.

Kažkodėl priartėjus starto dienai imi abejoti ar iš tiesų įvykdysi tai, ką esi numatęs. Naktį prieš išvykstant kankina nemiga – greičiausiai nekantrauju leistis į žygį.

Išaušo puiki diena, saulė šviečia, nuotaiką kelią linksmi praeiviai, su šypsena palydintis mus išriedėjusius iš LRT televizijos kiemo. Kas galėjo pamanyti, kad ištarti žodžiai išsipildys: prieš dešimtmetį, kurdamas LTV „Kelionės“ laidą, Panemunėje, pasiėmiau mažą paspirtuką ir pasakiau, kad ši keliavimo priemonė dar laukia savo ateities. 

Tai buvo visiškai pranašinga – penktadienį su Tomu leidžiuosi į šią avantiūrą.

Paspirtuku važiuoti lygiu keliu nesuku, tereikia laikyti pusiausvyrą ir tolygiai atsispirti, tai viena, tai antra koja. Į pakalnę – vienas malonumas, tačiau įkalnėje apkrova užgula visą kūną. Prakaitas upeliais srūva į kelkraštį, tarsi garsusis Aukštadvario šaltinis.

Pravažiuojantys vairuotojai sveikina signalizuodami, ne pykdami, tačiau keldami nykštį į viršų.

Važiuojame link Trakų, tačiau Panerių kalvą įveikiame senąja Vilnius – Kaunas akmenimis grįsta atkarpa. Aišku, juo užsistumiame papirtukus į viršų, tačiau toliau švilpiame su vėjeliu.

Pravažiuojantys vairuotojai sveikina signalizuodami, ne pykdami, tačiau keldami nykštį į viršų.

„Tai čia jūs tie keistuoliai, ketinantys toliausiai nukeliauti paspirtuku?“ – klausia vyrukas per sustojusios mašinos pravirą langą. – Pažiūrėsim, kaip jūs iki pajūrio nuvažiuosit“, – atsisveikindamas jis palinki gero kelio.

Asmeninio albumo nuotr./Kelyje sutikti vairuotojai rodė dėmesį
Asmeninio albumo nuotr./Kelyje sutikti vairuotojai rodė dėmesį.

Trakai lieka užnugaryje, ežerai nesuviliojo mūsų išsimaudyti. Pirmosios dvi dešimtys kilometrų praskrieja, kaip sviestu patepta. Tačiau pasisukus priešingam vėjui, artėjant link Aukštadvario, imame dažniau ilsėtis. Veju mintis į šoną, kad priešaky dar virš 400 km.

Šiandien reikia privažiuoti nakvynės vietą, o rytoj bus matyti. Svarbu, kad pirmomis dienomis būtų geras oras ir neatbaidytų noro pasukti atgalios. Prieš 16 val. pasiekiame Aukštadvarį – spidometras rodo 58 km, pirmai dienai kelio pakaks.

Važiavimo laikas buvo 4 valandos, vidutinis greitis 14,50 km/val., maksimalus greitis – 45,90 km/val. 

Apsistojame Aukštadvaryje Henriko ir Nijolės Zubrickų kaimo turizmo sodyboje ant Navos ežero kranto, kur buvome pavaišinti skaniu obuolių pyragu. Po maudynių nuovargis pasiliko ežere, kibome tvarkyti foto archyvą, rašyti dienraštį ir kelionės įspūdžius.   

Keliautojas ir žurnalistas Gerimantas Statinis bei paspirtukų sporto entuziastas Tomas Augūnas per Lietuvą keliaus savaitę – Palangą jie planuoja pasiekti paskutinę liepos dieną.

Jų kelionės įspūdžius galėsite sekti čia, portalo 15min.lt kelionių rubrikoje „Pasaulis kišenėje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius