Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pietų Bohemija vilioja išskirtiniais Čekijos perlais: įspūdingos pilys, aktyvios pramogos ir šventė skrandžiams

„Sveiki atvykę į šalį, kur susijungia kultūra ir gamta“, – tokiais žodžiais Prahos oro uoste mus pasitiko čekė Pavla. Nepasiginčysi – istorijos ir unikalaus paveldo kupinas kraštas visuomet žavėjo lietuvius: didingos pilys, UNESCO saugomi miesteliai, turtinga meno, maisto kultūra, o kur dar gamtos perlai – ištisą sezoną turistus viliojantys urvai, uolos, upių keliai. Ką nori, tą rasi, o ir toli vykti nereikia – gal todėl Čekija jau seniai tapo viena tų krypčių, kurioje atostogos visuomet skamba kaip puiki idėja.
Pietų Bohemija
Pietų Bohemija / Monikos Svėrytės nuotr.
Temos: 2 Čekija Kelionės

Šiandien čekai juokauja, kad į Prahą turistų nebesistengia kviesti, jų esą čia ir taip apstu. Ir patikina – spalvinga šalis gali pasiūlyti dar daugiau, tereikia nepatingėti apsižvalgyti.

Vienas tokių maršrutų – gražuolė Pietų Bohemija, kurią nuo sostinės skiria mažiau nei pora valandų kelio.

Į Čekiją dažnas vyksta automobiliu, nesvetimos ir kelionės autobusais, nors taupant laiką iš Vilniaus patogiai skraido LOT – per Varšuvą Prahą pasiekti pavyksta greičiau nei lietuvišką pajūrį. O jau tada – pietų kryptimi.

Monikos Svėrytės nuotr. / Česke Budekovicai – Pietų Bohemijos sostinė
Monikos Svėrytės nuotr. / Česke Budekovicai – Pietų Bohemijos sostinė

Pirma stotelė – regiono sostinė

Česke Budejovicai – didžiausias Pietų Bohemijos miestas, daugiau nei 750 metų skaičiuojanti regiono sostinė. Miestas žavi savo jaukiomis gatvelėmis, didingais pastatais, gotikiniais namais, žaliomis erdvėmis, vietinių pamėgtais parkais.

Šiaulius savo dydžiu primenantis miestas didžiuojasi išvystyta mašinų, popieriaus pramone, o taip pat – „Koh-i-noor Hardmuth“ pieštukais, kurie, kaip simbolis, naudojamas ne tik reklamos afišose, bet ir meno kūriniuose.

Pasivaikščiojimas Česke Budejovicų centre darbo dieną gali nustebinti ramybe, tačiau savaitgaliais ir atostogų metu čia netrūksta veiksmo – pagrindinę miesto aikštę naktiniam gyvenimui prikelia barų lankytojai. Ir ne šiaip sau – šis kraštas neatsiejamas nuo alaus kultūros, o mieste įkurta visame pasaulyje žinomo „Budweiser“ alaus darykla. Įdomu, kad dar ir šiandien mieste galima savo akimis pamatyti unikalios, XIX amžiuje įkurtos, požemiais besidriekiančios pirmosios daryklos fragmentus.

Monikos Svėrytės nuotr. / Česke Budekovicų centrinė miesto aikštė
Monikos Svėrytės nuotr. / Česke Budekovicų centrinė miesto aikštė

Centrinė aikštė verta atskiro dėmesio. Baroko dvasia alsuojantis skveras akį traukia puošniais, arkadomis dekoruotais namais bei įspūdinga rotuše, kuri iki šiolei vadinamas vienu gražiausių pastatų visoje Čekijoje. Tiksliai suprojektuota, lygiai hektarą apimanti kvadrato formos aikštė minima net vietos matematikos vadovėliuose, ji taip pat laikoma viena didžiausių aikščių visoje Europoje. O jos ašimi tapęs Samsono fontanas – viena populiariausių pasimatymų vietų.

Viešint mieste verta užsukti į Šv. Mikalojaus katedrą, pakilti į 72 metrų Juodąjį bokštą, aplankyti druskos namus, Pietų Bohemijos muziejų, šalia miesto žaliosios zonos esančią observatoriją bei planetariumą, pasivaikščioti po ramybe alsuojantį 68 hektarų ploto Stromovkos parką.

Ieškantiems aktyvesnių pramogų Česke Budejovicai siūlo sėsti ant dviračių ir patyrinėti vaizdingas apylinkes – tą sėkmingai galima padaryti dienai išsinuomojus transporto priemonę, minti čia yra kur!

Monikos Svėrytės nuotr. / Po regioną patogu ir smagu keliauti dviračiais
Monikos Svėrytės nuotr. / Po regioną patogu ir smagu keliauti dviračiais

Gamtos oazė mėgstantiems aktyvų laisvalaikį

Po regioną keliavome su smagia bendraminčių kompanija, todėl nusprendėme pamatyti gražiausias vietas skirtingais rakursais. Ryte šokę ant elektrinių miesto dviračių patraukėme paupiu palei Vtavą.

Geras pusvalandis vingiuoto kelio kvėpuojant miškais ir pasiekėme vietinių pamėgtą Hlubokos aktyvaus laisvalaikio parką, kuriame ką veikti neabejotinai ras kiekvienas. Sporto ir poilsio oazė siūlo daugybę pačių įvairiausių veiklų – virvių parkas, laipiojimo sienelės, batutai, paplūdimio tinklinis, krepšinio aikštė, minigolfas, vandens pramogos, o kur dar poilsio zona, kavinės, barai, čia nuolat vyksta įvairūs turnyrai, koncertai.

Monikos Svėrytės nuotr. / Hlubokos aktyvaus laisvalaikio parkas
Monikos Svėrytės nuotr. / Hlubokos aktyvaus laisvalaikio parkas

Netoliese įsikūrusios ir populiarios vietos mėgstantiems taip vadinamą „raftingą“ – pasiplaukiojimai plaustais, baidarėmis jau seniai tapo neatsiejama Vtavos dalimi. Kai kur yra net specialiai įrengtos skirtingo sudėtingumo trasos, veikia irklavimo mokyklos, organizuojamos tokių pasiplaukiojimų stovyklos, vietiniai pasakojo, kad šioje teritorijoje neretai treniruojasi olimpiečiai.

Monikos Svėrytės nuotr. / Pietų Bohemijoje gausu vandens pramogų
Monikos Svėrytės nuotr. / Pietų Bohemijoje gausu vandens pramogų

Į Hluboką traukia ir uolų mylėtojai, statūs upės šlaitai puikiai tinka laipioti, yra įrengta ne viena via ferrata trasa. Priklausomai nuo fizinio pasiruošimo galima pasirinkti trasą – kalnų takai įrengti taip, kad ruožai būtų įveikiami ir pradedantiems, ir patyrusiems laipiotojams.

Su bičiuliais išbandėme nesudėtingą trasą, pakibome virš upės, kur po kojomis, kaip sakė gidas, 8 metrų gylis. Vanduo tuo metu buvo pakilęs, todėl vietomis norint nepasimerkti, teko pasisaugoti.

Pakibome virš upės, kur po kojomis, kaip sakė gidas, 8 metrų gylis.

Kita vertus, įpusėjus ruožą trauktis nebėra kur – tuomet jau nori nenori tenka pasiekti finišą. Tiesa, sudėtingesnėse trasose esą neretai pasitaiko, kad jėgų pritrūkę laipiotojai ima šūkauti pro šalį plaukiantiems laivams – taip prašydami juos nukelti. Mums neprireikė, pasitikrinę raumenukų stiprumą pasikrovėme ne tik adrenalino, bet ir pačių geriausių emocijų.

Monikos Svėrytės nuotr. / Via Ferrata virš Vltavos upės
Monikos Svėrytės nuotr. / Via Ferrata virš Vltavos upės

Kultūros ir istorijos – į pasakų pilį

Viešnagę Čekijoje sunku įsivaizduoti be į maršrutą įtrauktų gražuolių pilių. Čia jų skaičiuojama apie 2 tūkst. ir kartais net sunku apsispręsti, kuri įspūdingesnė – kiekviena jų žavi skirtingai. Tačiau Hlubokos prie Vltavos rūmams likti abejingiems nepavyks net didžiausiems skeptikams – angliško stiliaus pasakų pilis, įsikūrusi vos už 9 kilometrų nuo Česke Budejovicų, garantuotai atims žada.

Įspūdingi rūmai neretai vadinami čekiška Didžiosios Britanijos karališkos Vindzoro rezidencijos kopija.

Įspūdingi rūmai neretai vadinami čekiška Didžiosios Britanijos karališkos Vindzoro rezidencijos kopija, tai neabejotinai viena nuostabiausių pilių visoje Čekijoje. Jos mūrai skaičiuoja šimtmečius: pilis pradėta statyti dar XIII amžiuje ir šalies karalių buvo naudojama kaip sargybinis postas, o vėliau – iki Antrojo pasaulinio karo – buvo tapusi Švarcenbergų giminės rezidencija, todėl daugelyje detalių iki šiol galima pastebėti pavardės inicialus. Metams bėgant keitėsi ir jos išvaizda, po XIX amžiuje vykusios rekonstrukcijos pilis įgavo neogotikinę išvaizdą.

Monikos Svėrytės nuotr. / Hlubokos pilis
Monikos Svėrytės nuotr. / Hlubokos pilis

Šiandien joje – 140 kambarių, 11 bokštų, žiemos sodas, šiltnamiai, jojimo salė, čia gausu įvairių medžioklės trofėjų, prašmatnių baldų, blizgančių interjero detalių, antikvarinių indų, krištolinių sietynų, flamandų gobelenų, ginklų kolekcijų, šimtmečius skaičiuojančių paveikslų. O kur dar visą rezidenciją juosiantis preciziškai apsodintas angliško stiliaus parkas – aristokratiško gyvenimo skonis čia jaučiamas kiekviename kvadratiniame metre!

Turistų minios savo akimis pamatyti Hlubokos pilies plūsta iš viso pasaulio, ši vieta neretai tampa ir kinematografų filmavimo aikštele, joje nufilmuota ne viena juosta, ypač pasakos vaikams.

Monikos Svėrytės nuotr. / Hlubokos pilis
Monikos Svėrytės nuotr. / Hlubokos pilis

Autentiškas kaimas – tarp gražiausių Čekijoje

Aktyvias dienos pramogas ir istorinius maršrutus aplink Česke Budejovicus verta užbaigti unikalioje istorinėje Holašovicės gyvenvietėje. Į UNESCO saugomą pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas miestelis nuo Pietų Bohemijos sostinės nutolęs vos 15 kilometrų, tačiau priešingai nei didmiesčiai alsuoja visiškai kita – ramaus ir lėto gyvenimo – dvasia.

Lietuvio akiai gyvenvietė šiek tiek primena Rumšiškes, šiek tiek Trakus, o gal ir Kuršių neriją.

Vienu nuostabiausių kaimų vadinama Holašovicė žavi autentiškais barokiniais namais, kurie jau tapę kone muziejumi po atviru dangumi. Išpuošti fasadai, langinės, istoriniai priestatai, senoviniai šuliniai kiemuose, išlikę keramikos dirbtuvės, arklidės, kalvė – vaikštant nedidelio kaimelio gatvelėmis gali pasijausti tarsi keliaudamas laiku. Tačiau čia ir šiandien gyvena žmonės, saugo savas tradicijas ir kviečia jas pažinti apsilankančius turistus.

Monikos Svėrytės nuotr. / Holašovicė – UNESCO saugomas kaimas
Monikos Svėrytės nuotr. / Holašovicė – UNESCO saugomas kaimas

Lietuvio akiai gyvenvietė šiek tiek primena Rumšiškes, šiek tiek Trakus, o gal ir Kuršių neriją, čia nuolat vyksta įvairūs renginiai, čekiškas tradicijas puoselėjančios kaimo šventės.

Monikos Svėrytės nuotr. / Holašovicės kaimas kviečia paragauti jau šimtmečius čia kepamų mielinių bandelių
Monikos Svėrytės nuotr. / Holašovicės kaimas kviečia paragauti jau šimtmečius čia kepamų mielinių bandelių

Nuo jų neatsiejama ir maisto kultūra, be įprastų patiekalų, tarp kurių – populiarieji guliašai, sriubos, šniceliai, vietos šeimininkės siūlo paragauti būtent šiame kaime kepamų mielinių bandelių, kurių receptas keliauja iš kartos į kartą. Mums pasisekė – turėjome galimybę ne tik iš arti pamatyti visą gamybos procesą, bet ir išbandyti minkyti tešlą patys. O juk skanumas savomis rankomis paruošto dar šilto deserto – visuomet nepakartojamas!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius