Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plinkšių grožybė: tokias vietas Lietuvoje lyg ir baigiama išgraibstyti

Naktimis čia sutiktum daugiau nei pusę šalyje žinomų šikšnosparnių rūšių... Ne, tai ne Drakulos pilis Transilvanijoje, o ant kalvelės prie didžiausio rajono ežero įsikūręs Plinkšių dvaras (Mažeikių r.).
Plinkšių dvaras
Plinkšių dvaras / Ados Alejūnaitės/„Vieškeliu dundant“ nuotr.
Temos: 2 Kelionės Dvaras

Daugiau kelionių Lietuvoje istorijų ir fotoreportažų rasite tinklaraštyje „Vieškeliu dundant“

Tokias vietas Lietuvoje lyg ir baigiama išgraibstyti, tačiau ne čia. Plinkšių grožybė jau turėjo būti restauruota, bet pritrūko pinigų, turėjo būti nupirkta, bet dabartinė kaina siekia 1,5 mln. eurų.

Karštą vasaros pavakarį, nubildėjusi į šį kaimą, šiek tiek suglumau, nes reikėjo pamaklinėti, kol susivokiau, kad automobilį turėsiu palikti atokiau ir, dvaro beieškant, teks leistis pėsčiomis gilyn į „girią“, t. y. didžiulį seną parką.

Ten pasitinka asfaltuoti takeliai, pro kurių plyšius žaliuoja balandos, raudonuoja korozijos paveikti apšvietimo stulpai, o prieš akis atsiveria dideli ir dailūs neoklasicizmo stiliaus rūmai.

Keista, čia tylu kaip niekur kitur. Nemūkauja karvės, neloja šunys, nebalabasyja žmonės ir net nečiulba paukščiai. Bent jau tokia buvo mano tuometinio lankymosi aplinka.

Ados Alejūnaitės/„Vieškeliu dundant“ nuotr./Plinkšių dvaras
Ados Alejūnaitės/„Vieškeliu dundant“ nuotr./Plinkšių dvaras

Plinkšių dvarą XIX a. įkūrė vokiečių kilmės grafas Konstantinas Broel Pliateris (1847–1899 m.), kurio kapą galima rasti parke. Po grafo mirties sodybą valdė jo dukra Olga, tačiau dėl žemės reformos 1925 m. dvaro valdos buvo nusavintos.

Po 9-erių metų rūmuose pradėjo veikti žemės ūkio mokykla, pokario metais – žemės ūkio technikumas (tuo metu rūmai buvo restauruoti).

Beje, dvaro sodyba yra Plinkšių kraštovaizdžio draustinio teritorijoje. Galbūt todėl čia taip tylu – nes visoje Europoje saugojamiems paukščiams vapsvaėdžiui ir pilkajai meletai visai nesinori būti pastebėtiems ar išgirstiems.

Laimė mėgsta tylą?? Gal ir taip...

Daugiau kelionių Lietuvoje istorijų ir fotoreportažų rasite tinklaraštyje „Vieškeliu dundant“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius