Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po Didžiąją Britaniją – grafičių meistro Banksy pėdsakais

Banksy – grafičių meistro, išgarsėjusio Bristolyje, slapyvardis. Nors grafičių piešėjas dangsto savo tikrąją tapatybę, tai nesutrukdė gatvės menininkui tapti žinomu visame pasaulyje – jo darbus medžioja meno kolekcionieriai. Siūlome atrasti Angliją sekant garsaus britų menininko pėdsakais.
Žymusis Banksy grafitis „Mergaitė su balionu“, jau nuvalytas
Žymusis Banksy grafitis „Mergaitė su balionu“, jau nuvalytas

Juodas humoras, politinės žinutės – Banksy darbai turi savo unikalų braižą. Nieko keisto, jog brito grafičiams atsiradus ant didžiausių pasaulio miestų tiltų ir namų sienų, pasipylė nesuskaičiuojama galybė Banksy mėgdžiotojų darbų.

Gatvės menininkui išlindus iš pogrindžio, jo darbų vertė aukcionuose šoktelėjo iki 1 mln. svarų.

Nors pasaulyje garsus ne vienas Banksy darbas, tačiau iki šių dienų ant namų sienų išlikti pasisekė ne kiekvienam – dėl įvairių priežasčių namaža dalis piešinių buvo pašalinta.

Kviečiame paklaidžioti Didžiosios Britanijos gatvėmis ir užsukti bei susipažinti su išlikusiais garsiojo gatvės menininko darbais.

„Mergina su pradurtu ausies būgneliu“
„Mergina su pradurtu ausies būgneliu“

„Mergina su pradurtu ausies būgneliu“ (angl. „Girl with the Pierced Eardrum“). Nors vandalai jau spėjo sudarkyti šią Jano Vermeerio įžymaus paveikslo „Mergina su perlo auskaru“ adaptaciją, tačiau piešinys vis dar aiškiai matomas. Vieta: Bristolio prieplauka, Bristolio miestas.

Piešinys „Kabantis meilužis“
Piešinys „Kabantis meilužis“

„Kabantis meilužis“ (angl. „Naked Man Hanging from Window“). Piešinyje vaizduojamas pro langą besidairantis vyras ir į palangę įsikibęs nuogas meilužis, besislepiantis nuo moters sutuoktinio. Frogmore gatvės satyriškas piešinys yra visai greta Lytinės sveikatos klinikos, geriausiai matomas nuo mažo tiltelio ties Park ir Frogmore gatvių sankryža, Bristolyje. 

„Pasirink savo ginklą“
„Pasirink savo ginklą“

„Pasirink savo ginklą“ (angl. „Choose Your Weapon“). Grafičio pavadinimas – tai užuomina, jog pasirinktas ginklas yra žmogaus geriausio draugo atitikmuo.

Kurį laiką piešinys buvo apgauptas mistika, abejota dėl Banksy autorystės. Išvysti jį galima Camberwell Southwark rajone, Londone.

Piešinys „Jei grafitis galėtų ką nors pakeisti“
Piešinys „Jei grafitis galėtų ką nors pakeisti“

„Jei grafitis ką nors galėtų pakeisti“ (angl. „If graffiti changed anything“). 2011 metais atsiradęs ir daug spekuliacijų dėl tikrosios šio grafičio autorystės sukėlęs piešinys. Vieta: Clipstone ir Cleveland gatvių sankirta, Hounslow rajonas, Londonas.

„Krentanti pirkėja“
„Krentanti pirkėja“

„Krentanti pirkėja“ (angl. „Falling Shopper“). Norint pamatyti šį piešinį, teks pakelti galvą – ant apleisto daugiaaukščio pastato besipuikuojantis grafitis yra gerokai virš akių lygio. Vieta: Bruton Lane, Londonas.

Piešinys „Gėlės geltonomis linijomis tapytojas“
Piešinys „Gėlės geltonomis linijomis tapytojas“

„Gėlės geltonomis linijomis tapytojas“ (angl. „Yellow Lines Flower Painter“). Tai – vienas įžymiausių išlikusių Banksy darbų. Šis grafitis vaizduoja besiilsintį dažytoją, kurio darbas – kelius ženklinti geltonomis linijomis.

Deja, per pastaruosius metus Banksy darbas buvo gerokai apgadintas ir padailintas kitų grafičių mėgėjų.

Nepaisant to, „geltonoji gėlė“ iki šiol stovi tiesi. Vieta: Bethnal Green, Pollard Row ir Pollard gatvių sankirtoje, Londone.

Šiuo metu Banksy užsiima įvairia veikla: yra ne tik tapytojas, kurio darbus galima pamatyti vienose lankomiausių pasaulio galerijų, bei politinis aktyvistas, taip pat užsiima filmų kūrimu. 

2010-aisiais už dokumentinę juostą „Pasprukimas per suvenyrų parduotuvę“ (angl. „Exit Through the Gift Shop“) jis buvo nominuotas „Oskarui“.

Turistams, atvykstantiems į Didžiąją Britaniją, Banksy gerbėjai netgi sukūrė specialią programėlę. Ją galite atsisiųsti į savo išmanųjį telefoną ir šiuo būdu lengviau surasti vietas, kuriose puikuojasi Banksy kūriniai.

Programėlėje pateikiamos tikslios koordinatės, kaip surasti norimą vietą bei trumpi aprašymai.

Tekstas buvo publikuotas portale Anglija.today

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius