Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Potvynis Venecijoje turistams – ir pramoga, o vietiniai verda iš pykčio

Trečiadienio rytą Venecijos gyventojai ir svečiai pabudo užlietame mieste. Aukščiausias per daugiau nei 50 metų potvynis į krantą išmėtė gongolas, užliejo namus, svarbias kultūrines ir architektūrines vietas. Nerimaujama, kiek žalos mozaikoms ir meno kūriniams pridarys pakilęs vanduo, tuo tarpu kai kuriems turistams tokia nelaimė tapo pramoga.
Potvynis Venecijoje
Potvynis Venecijoje / Scanpix nuotr.

Itin didelis potvynis, Venecijoje vadinamas acqua alta, pasiekė 1,87 metro žymą naktį iš antradienio į trečiadienį, pranešė potvynių stebėsenos centras. Kanalų išraižytame Italijos mieste per potvynį žuvo du žmonės.

Prie Didžiojo kanalo verslus turintys parduotuvių savininkai trečiadienį siunta ant valdžios, kurią kaltina nesugebėjimu apsaugoti šio UNESCO paveldo miesto nuo potvynio, rašo „Local Italy“. Jie kaltina korumpuotus politikus, per kuriuos esą vilkinamas barjerų apsaugos sistemos įrengimas.

Nors dauguma turistų taip pat baisėjosi situacija ir apgailestavo dėl užlieto miesto, atsirado ir tokių, kuriems potvynis virto pramoga. Prasidėjo fotosesijos apsemtose žymiosiose vietose, o vienas jaunas vyras net nuėjo paplaukioti Šv.Morkaus aikštėje.

„Miestas yra parklupdytas ant kelių, – Italijos transliuotojui RAI sakė miesto meras Luigi Brugnaro. – Yra visuotinis nuniokojimas.“

„Tai buvo neįtikėtina, vanduo kilo taip greitai, – žurnalistams pasakojo 59-erių vietos gyventojas Tiziano Collarinas. – Langai dužo, yra tokių, kurie neteko visko.“ Pranešama, kad du žmonės neteko gyvybių staiga pakilus vandeniui. Viena iš aukų tapo 78 metų vyras, mirtinai nutrenktas elektros srovės, kai vanduo užliejo jo namą.

Veneto regiono prezidentė Luca Zaia teigė, kad apie 80 proc. miesto paniro po vandeniu, o padaryta žala – nenusakoma žodžiais. Ji kaip ir miesto meras dėl tokio didelio potvynio kaltino klimato kaitą ir perspėjo, kad jeigu nieko nebus daroma, ateityje situacija gali tik blogėti, o galiausiai ateis metas, kai Venecija paskęs.

Miestas planuoja milžinišką infrastruktūros projektą „Mose“, kurio metu būtų įrengti barjerai potvyniui. Projektas vystomas nuo 2003 m., tačiau vietoj žadėtų barjerų yra tik korupcijos skandalai, darbų atidėjimai ir papildomų pinigų poreikis.

Pagal planą turėtų atsirasti 78 vartai, kurie pakiltų potvynio metu ir turėtų apsaugoti miestą. Visgi neseniai atlikti bandymai sukėlė gan stiprias vibracijas, o inžinieriai atrado, kad kai kurios dalys jau buvo surūdijusios. Projektas sulaukia ir aplinkosaugininkų kritikos, nes baiminamasi, kokią žalą jis padarytų trapiai lagūnos ekosistemai.

„Jie nieko nepadarė, apleido viską. Sistema neveikia, o jie pavogė 6 mlrd. eurų. Politikai turėtų atsidurti kalėjime“, – apie projektą sakė venecijietis Dino Perzolla.

L.Zaia „SkyTG24“ teigė, kad barjerai beveik baigti, tačiau neaišku, ar jie tikrai išgelbėtų miestą esant tokiam dideliam potvyniui. Nuo 1923-ųjų, kai buvo pradėti stebėjimai, vanduo aukščiau buvo pakilęs vienintelį kartą – 1966-aisiais jo lygis buvo pasiekęs 1,94 metro žymą.

„Nepaisant 5 mlrd. eurų po vandeniu, Šv.Morkaus aikštė tikrai nebūtų apsaugota“, – teigė ji. Ši vieta yra viena žemiausių Venecijoje. Ji naktį buvo užlieta, potvynis užtvindė ir didingą Šv. Morkaus katedrą – jos viduje vandens gylis viršijo metrą.

„Tai buvo lyg apokalipsė, bėgo šiurpai per kūną“, – žurnalistams sakė Marina Vector, kuris su vyru kibirais sėmė vandenį iš savo parduotuvės, kurioje prekiauja karnavalinėmis kaukėmis. Stichija siautė taip, kad nuskilo net marmurinis potvynių barjeras priešais parduotuvę. „Nieko iš parduotuvės neliko“, – sakė ji.

Dėl gaivalinės nelaimės sutriko susisiekimas Venecijos kanalais ir nuskendo trys vandens tramvajai, kurie yra pagrindinė susisiekimo priemonė šiame mieste. Smarki srovė nuplėšė nuo prieplaukų daug gondolų ir kitų laivų. Pakrančių apsauga pasiuntė papildomų katerių, atliksiančių greitosios pagalbos laivų funkcijas.

Vandens taksi, mėginusios išlaipinti žmones prie istorinių viešbučių palei Didįjį kanalą, rado užlietus įėjimus ir turėjo padėti keleiviams įsiropšti į pastatus per langus.

Prognozuojama, kad potvynis vargins Veneciją dar kelias dienas. Numatoma, kad trečiadienį vandens lygis gali siekti 1,6 metro; ketvirtadienį potvynis turėtų nuslūgti iki 130 cm, bet penktadienį tikriausiai vėl šiek tiek pakils.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius