Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 26 /2019 12 27

Pripetėje pirmą kartą po Černobylio katastrofos papuošta Kalėdų eglė

Ukrainos „vaiduoklių miestu“ vadinamoje Pripetėje pirmą kartą po tragiškos 1986 metais įvykusios Černobylio katastrofos papuošta miesto Kalėdų eglė. Tik ją puošia kiek netradiciniai „kalėdiniai žaisliukai“, praneša BBC.
Kalėdų eglė Pripetėje
Kalėdų eglė Pripetėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Buvę Pripetės gyventojai atvyko į apleistą miestą ir papuošė miesto eglę savo šeimų nuotraukomis.

Kai kurie eglę puošė ir kadaise gyvybe tryškusio miesto nuotraukomis, laikrodžiais bei radiacijos ženklais.

VIDEO: Pripetėje papuošta Kalėdų eglė

Anot buvusių Pripetės gyventojų, laikrodžiai „simbolizuoja bėgantį laiką ir faktą, kad einant metams miestas ne miršta, o atgyja“.

Kateryna Aslamova, dirbanti kompanijoje, vykdančioje turistines keliones į Černobylį, sakė, kad miesto eglė papuošta pirmą kartą po sprogimo Černobylio elektrinėje. Ir kai kurie buvę miesto gyventojai, anot jos, čia apsilankė pirmą kartą po mieste vykdytos evakuacijos.

„Šis miestas turi gyvuoti, o kad tai nutiktų, jis turi būti išsaugotas“, – tikina Kateryna Aslamova.

Jos kompanija siekia, kad Pripetė ir aplink Černobylį esančios vietos taptų „Unesco“ pasaulio paveldo objektu.

„Gyvenimas grįžta į Pripetę, – sako Jaroslavas Jemelyanenko, turistines keliones vykdančios įmonės „Chernobyl Hub“ įkūrėjas. – Dabar kasdien šis kadaise visiškai apleistas miestas sulaukia turistų iš viso pasaulio. Jie atvyksta čia susipažinti su mūsų istorija, kuri pakeitė visą pasaulį.“

Šiaurės Ukrainoje, už 2 km nuo Černobylio AE ir už 94 km nuo sostinės Kijevo esantis apleistas Pripetės miestas veikiausiai išties yra garsiausias pasaulyje.

Kadaise čia gyveno 50 tūkstančių žmonių, jį projektuojant buvo numatyta, kad ateityje čia galėtų apsigyventi 75-78 tūkst. žmonių.

Tačiau 1986 metų balandį viskas pasikeitė. 1986 m. balandžio 27 d. dėl Černobylio elektrinės avarijos buvo evakuoti visi Pripetės gyventojai.

Černobylio AE aptarnaujančiam personalui buvo pastatytas naujas Slavutyčiaus miestas, esantis už 50 km nuo atominės elektrinės. Dabar Pripetė priklauso Černobylio zonai.

Nukritus radiacijos lygiui mokslininkai paskelbė, kad Pripetėje lankytis saugu, tad dabar čia atvykę turistai gali pasivaikščioti po šį šiurpų miestą, aplankyti apleistas mokyklas, ligonines, parduotuves, gamyklas ir atrakcionų parką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius