Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rojaus kampelis: kamaldulių vienuolyno ramybė Palenkės vaivadijos ežerų apsupty

Kažkada vienuolyne gyvenę kamaldulių vienuoliai duodavo tylėjimo įžadus ir prabildavo tik ypatingais atvejais, bet net tada – pusbalsiu ir trumpam. Šiandien Vygriuose, Lenkijos kaimelyje netoli Lietuvos sienos, esantis vienuolynas yra turistų traukos objektas, vienuolių čia nėra, bet ta ypatinga dvasia, kai norisi kalbėti pusbalsiu tebetvyro. Lyg įžengdamas į teritoriją irgi duotum tylėjimo įžadą.
Kamaldulių vienuolynas Vygriuose
Kamaldulių vienuolynas Vygriuose / 15min/Violetos Grigaliūnaitės nuotr.
Temos: 1 Lenkija

Senosiose jotvingių (dabar jau išnykusios baltų genties) žemėse kamaldulių jau nėra. Tik jų vienuolynas, pastatytas 1667 metais (fundatorius – Jonas II Kazimieras Vaza, Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis), pasitinka svečius. Pavasarį, tokį kaip šis, – kvepiančiomis alyvomis.

Kažkada Vygrių vienuolynas buvo viena turtingiausių kamaldulių vienuolijų Europoje.

Kiekvienas vienuolis, gyvendamas atsiskyręs, turėjo savo namelį, šalia – nedidelį daržą. Moterys į vienuolyno gyvenamąsias patalpas nebūdavo įleidžiamos, net į čia esančią bažnyčią galėdavo ateiti vos dvylika kartų per metus. Kamaldulio kelią pasirinkę vyrai privalėdavo pamiršti ir savo šeimą.

„Kamalduliai visada išsiskirdavo ir dabar išsiskiria savo uždarumu, vienuoliai ir šiandien, įstoję į vienuolyną, o Lenkijoje jų buvo du (Bielianuose veikia iki šiol), praktiškai nebendrauja su savo šeima, gyvena gana uždarą gyvenimą, daug meldžiasi, nors kiekvienas iš jų turi tam tikras pareigas. Kažkas dirba kepykloje, kažkas – skalbykloje, kažkas yra sodininkas, gėlininkas, virėjas, bažnyčios tvarkytojas“, – vedžiodama po senąjį vienuolyną pasakojo gidė Danutė Bernatovič.

15min/Violetos Grigaliūnaitės nuotr./Kamaldulių vienuolynas Vygriuose
15min/Violetos Grigaliūnaitės nuotr./Kamaldulių vienuolynas Vygriuose

Šiame vienuolyne lankėsi ir popiežius Jonas Paulius II, šiandien galima aplankyti apartamentus, pamatyti, kur jis meldėsi, kur ilsėjosi.

Be eremų (taip vadinami kamandulių vienuoliai) gyvenamojo kvartalo čia galima aplankyti ir bažnyčią bei kriptą jos rūsyje, kur eksponuojami ir atkasti kamaldulių palaikai. O iš apžvalgos bokšto atsiveria nuostabūs vaizdai į ežerą.

Šiandien kamaldulių vienuolynas Vygriuose – turistų lankoma vieta, kurioje vienuolių nėra. Ežerų apsuptas objektas sutraukia tūkstančius lenkų ir svečių iš užsienio. Kad ir lietuvių – jiems iki Vygrių tikrai netoli. O ir kainos nesikandžioja: patekti į vienuolyną galima sumokėjus 8 zlotus (1,82 euro).

15min/Violetos Grigaliūnaitės nuotr./Jono Pauliaus II lova Kamaldulių vienuolyne Vygriuose
15min/Violetos Grigaliūnaitės nuotr./Jono Pauliaus II lova kamaldulių vienuolyne Vygriuose

„Atmosfera, savo nekintama aura ir šiandien vienuolynas, nors neveikiantis, tikrai traukia, ne vienas atvykęs žmogus ramiai vaikščiodamas gali medituoti, pasijusti lyg būtų kokiame XVIII amžiuje“, – apie vienuolyną pasakojo gidė.

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorijoje be Vygrių 1664 metais kamaldulių vienuolynas buvo įsteigtas ir Pažaislyje.

Šiandien pasaulyje yra vos per 200 kamaldulių.

15min/Violetos Grigaliūnaitės nuotr./Vaizdas iš kamaldulių vienuolyno Vygriuose bokšto
15min/Violetos Grigaliūnaitės nuotr./Vaizdas iš kamaldulių vienuolyno Vygriuose bokšto

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius