Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ruandoje apsilankęs lietuvis: „Tai, ko gero, švariausia šalis pasaulyje“

Ruandą, kaip atostogų kryptį, nurodytų retas lietuvis. Tautiečius atbaido tolimas kelias, įvairūs stereotipai, tačiau pabuvoję „Tūkstančio kalvų šalimi“ vadinamoje Ruandoje, požiūrį į ją keičia iš esmės. Palankus klimatas, patrauklus kraštovaizdis, daug ežerų, nacionalinių parkų ir sparčiai plėtojamas turizmas – Ruandą drąsiai galima vadinti vieta, kurioje laikas sustoja, viskas žaliuoja ir ištisus metus alsuoja gyvybe.
Ruanda
Ruanda / Jono Satkūno nuotr.

„Atvykęs į Ruandą patyriau psichologinį šoką ir užtikrintai sakau, kad tai – Afrikos stebuklas. Tai, ko gero, švariausia šalis pasaulyje. Miestuose ar atokiose vietovėse nematyti nė šiukšlelės, o plastiko naudojimas čia griežtai uždraustas.

Dėl tokio išskirtinio dėmesio švarai ir tvarkai Ruanda nė iš tolo neprimena kitų Afrikos šalių, kur atliekos verčiamos tiesiog į vandenyną ar nugula šiukšlynais pakelėse“, – kelionių po Afriką patirtimi dalijasi Lietuvos geologijos tarnybos vyriausiasis patarėjas, mokslų daktaras Jonas Satkūnas.

Prie šalies viešųjų erdvių švarinimo prisideda visi jos gyventojai. Ruanda vienintelė pasaulyje turi įstatymiškai įteisintą vieną dieną per mėnesį viešojo tvarkymosi darbams atlikti – umuganda. Tai vyksta paskutinį kiekvieno mėnesio šeštadienį: nuo 7 iki 11 val. ryto žmonės eina į gatves ir tvarkosi, vyksta bendruomeninė talka.

Tai, ko gero, švariausia šalis pasaulyje.

Afrikoje nuo 2001 m. dirbančio ir mokymo kursus geologinių pavojų, kasyklų aplinkosaugos, saugaus naudingųjų iškasenų eksploatavimo klausimais organizuojančio Jono Satkūno nuomone, Ruanda išsiskiria saugumu, politiniu stabilumu, sėkmingu investicijų pritraukimu ir pelnytai vadinama „veikliųjų šalimi“ (angl. country of doers).

Šalyje, kurioje yra 12 mln. gyventojų nėra kyšininkavimo, siekiama sukurti kuo daugiau darbo vietų, vystyti pramonę ir turizmo industriją.

„Saugumui čia skiriamas ypatingas dėmesys, prie didesnių prekybos centrų įrengti metalo detektoriai, stebimos viešosios erdvės, teroristinių ar kitokių išpuolių tikimybė menka. Ruandoje daugiau nei 20 metų jokių karinių konfliktų nevyksta, tad lankyti šią egzotišką šalį saugu“, – įsitikinęs J.Satkūnas.

Jono Satkūno nuotr. / Ruanda
Jono Satkūno nuotr. / Ruanda

Ruanda traukia būrius turistų dėl unikalios gamtos ir jos įdomybių. Tiesa, tokios kelionės nėra pigios, pavyzdžiui, išvyka į gorilų parką su reindžeriu vienam turistui kainuotų apie 2 tūkst. JAV dolerių.

Jono Satkūno nuotr. / Ruanda
Jono Satkūno nuotr. / Ruanda

Kritinių metalų (alavo, volframo, tantalo, aukso, ličio) gavyba – dar viena svarbi pramonės šaka, užtikrinanti ekonomikos augimą ir progresyvius pokyčius Ruandoje. Šių metalų panaudojimas elektronikos pramonėje yra tai, kuo rimtai domisi tarptautinės rinkos.

Atvykus į Ruandą teks prisitaikyti prie kai kurių šios šalies ypatumų. Intensyvaus, europiečiams būdingo gyvenimo tempo teks atsisakyti, gyvenimas čia teka žymiai lėčiau dėl subekvatorinio klimato ir retesnio oro kalvotose šalies teritorijose.

Taigi, šią šalį tyrinėti siūloma neskubant: nuo savanų iki drėgnųjų atogrąžų miškų ir daugiau kaip 2500 m aukštyje augančių bambukynų bei alpinių pievų.

Vietinė virtuvė Ruandoje skurdoka, daugiausia gaminami pupelių, kukurūzų patiekalai. Tačiau galima pasimėgauti vaisių ir daržovių įvairove saulėtoje terasoje.

Jono Satkūno nuotr. / Ruanda
Jono Satkūno nuotr. / Ruanda

Pasak aplankiusiųjų šią šalį, čia galima patirti taip vadinamą amžinų atostogų jausmą: atsipalaiduoti, lėtai mėgautis supančia aplinka, saule ir šiluma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius